Εμβολιασμός Ελλάδα: Αυτά πρέπει να ξέρετε για το ραντεβού - Πώς θα το αλλάξετε - Τι θα γίνει αν το χάσετε [vid]
Έναν «οδικό χάρτη» για το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα μας, παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος στην τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, έδωσε χρήσιμες πληροφορίες και διευκρινίσεις σε πολλά ερωτήματα που υπάρχουν για το τι θα συμβεί αν κάποιος χάσει το ραντεβού του, πότε αυτό θεωρείται έγκυρο και πώς μπορεί κάποιος να επιλέξει ένα εμβολιαστικό κέντρο, που να τον εξυπηρετεί περισσότερο.
Πιο αναλυτικά, εάν ο ο πολίτης είναι εγγεγραγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση και λάβει sms για ραντεβού, αυτό θα ισχύσει μόνο εάν ο πολίτης απαντήσει στο sms ότι αποδέχεται το ραντεβού. Όσοι προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα θα πρέπει να έχουν επιβεβαιώσει το ραντεβού. Αν ο πολίτης δεν επιβεβαιώσει, ούτε αρνηθεί το ραντεβού του στο μήνυμα που θα λάβει, τότε δεν θα χάσει το δικαίωμα να εμβολιαστεί αργότερα. «Δεν χάνει τη σειρά του και μπορεί να κλείσει ραντεβού, είτε μέσω της πλατφόρμας, είτε σε φαρμακείο της γειτονιάς ή σε ΚΕΠ», διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Επιπλέον, εάν ο πολίτης επιχειρήσει να κλείσει ραντεβού στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr κι εκεί δεν εμφανίζεται εμβολιαστικό κέντρο στην περιοχή που προτιμά, π.χ. αν κάποιος θέλει να επιλέξει εμβολιαστικό κέντρο κοντά στην περιοχή της εργασίας του, τότε μπορεί αλλάζοντας τον Ταχυδρομικό Κώδικα (ΤΚ), να αλλάξει τα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής που προτιμά.
Παράλληλα, μπορεί κάποιος να αλλάξει το ραντεβού του. Ωστόσο, αυτό μπορεί να γίνει μόνο έως και 72 ώρες πριν και ο λόγος που γίνεται αυτό, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, είναι για τον σωστό προγραμματισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Τι θα γίνει εάν κάποιος χάσει το ραντεβού του
Σε περίπτωση που κάποιος δεν προσέλθει στο ραντεβού που έχει κλείσει, θα μπορεί να κανονίσει νέο ραντεβού, με τη διαφορά ότι αυτό θα μπορεί να είναι μετά από ένα μήνα από το αρχικό. «Ο λόγος που γίνεται αυτό, δεν είναι για να τιμωρήσουμε κάποιον», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, αλλά «για να μειώσουμε στο ελάχιστο την πιθανότητα να χαθούν πολύτιμες δόσεις εμβολίου. Γνωρίζουμε όλοι ότι διαχειριζόμαστε ένα πολύ δύσκολο εμβόλιο. Ένα εμβόλιο που μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου 2 με 8 βαθμούς μόνο για 5 ημέρες. Η μη προσέλευση στα ραντεβού δημιουργεί τον κίνδυνο να χαθούν πολύτιμες δόσεις. Στο εξωτερικό παρατηρήθηκε ότι ένα πολύ υψηλό ποσοστό πολιτών που μπορεί να φτάσει και το 10% δεν προσέρχεται», τόνισε.
«Καμία δόση χαμένη»
Σύμφωνα με τον γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης σε χαμηλό αριθμό χαμένων δόσεων και γι’ αυτό αξίζουν, όπως είπε «θερμά συγχαρητήρια στο προσωπικό των εμβολιαστικών κέντρων γιατί χρειάστηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια, ώστε να επιτευχθεί αυτό». Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε ο μηχανισμός «καμία δόση χαμένη», σύμφωνα με τον οποίο, όταν υπάρχουν ακυρώσεις ραντεβού και περισσεύουν εμβόλια αυτά χορηγούνται στα Σώματα του Ασφαλείας και του Στρατού. Κριτήριο για την επιλογή αυτή, υπήρξε η αυξημένη ετοιμότητα αυτών των Σωμάτων, αλλά και ο μηχανισμός που διαθέτουν για να υποστηρίζουν αυτήν την προσπάθεια.
Τέλος, ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους διαβεβαίωσε ότι το χρονοδιάγραμμα για τον εφοδιασμό των νησιών τηρείται απαρέγκλιτα και εντός Φεβρουαρίου θα έχουν εφοδιαστεί με εμβόλια όλα τα νησιά.
Για τα νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων ανακοινώθηκε ότι υπάρχει η δυνατότητα εμβολιάζονται όλοι οι κάτοικοι μαζί, όταν φτάνουν τα εμβόλια στο νησί, χωρίς να τηρείται η σειρά προτεραιότητας των ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων, που ισχύουν για την υπόλοιπη χώρα.
Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού δεν προκαλεί τη νόσο
«Ελάχιστες και οι περισσότερες ήπιες παρενέργειες έχουν καταγραφεί και στη χώρα μας από τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό», όπως είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Αναφερόμενη, κατά την τακτική ενημέρωση, στις παρενέργειες, είπε ότι «είναι οι συνήθεις, δηλαδή πιθανός πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός και ήπια μυϊκή αδυναμία στο χέρι».
Μιλώντας για τις αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες είναι σπανιότερες σε συχνότητα, εξήγησε ότι «και στην Ελλάδα είναι σπάνιες, οι σοβαρές που έχουν καταγραφεί είναι τέσσερις μέχρι στιγμής, όπου σε όλες υπήρξε ανάταξη όσων είχαν εμβολιαστεί» και εμφάνισαν τις αντιδράσεις αυτές με χορήγηση αδρεναλίνης που διαθέτουν τα εμβολιαστικά κέντρα.
https://www.youtube.com/watch?v=f_8lxocY8_g
Αναφέρθηκε επίσης σε μία περίπτωση που καταγράφηκε σε άτομο που είχε εμβολιαστεί και κάποιες ημέρες μετά εμφάνισε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και τόνισε ότι από την παρακολούθηση του στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ο εμβολιασμός δεν σχετίζονταν με την εμφάνιση της νόσου. Η ίδια προσέθεσε ότι υπάρχει μία πιθανή αστοχία 5% του εμβολιασμού κατά την πρώτη δόση, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μία μικρή πιθανότητα το εμβόλιο να μην καλύπτει κάποιους από όσους κάνουν την πρώτη δόση, αλλά αυτή είναι πολύ μικρή.
Η κ. Θεοδωρίδου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Νορβηγία όπου καταγράφηκε μία σειρά από θανάτους σε υπερήλικα άτομα που έκαναν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Μάλιστα, ανέφερε ότι πριν από λίγες ώρες εκδόθηκε μία επίσημη ανακοίνωση από τους αρμόδιους φορείς της χώρας όπου διευκρινίζεται με σαφήνεια ότι «δεν υπάρχει συσχέτιση των θανάτων αυτών με τη χρήση του εμβολίου».
Όπως εξήγησε, 400 υπερήλικα άτομα που διαμένουν σε ιδρύματα, χάνουν εβδομαδιαίως τη ζωή τους στη Νορβηγία από άλλες αιτίες. Ωστόσο προσέθεσε ότι η Νορβηγία θα είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική στο εξής και θα εξετάζει κατά περίπτωση τους εμβολιασμούς σε ιδιαίτερα ηλικιωμένα άτομα με αρκετά υποκείμενα νοσήματα και εξασθενημένου οργανισμό. Πάντως, τόνισε ότι ανάλογη περίπτωση δεν έχει παρατηρηθεί σε άλλη χώρα.
Απαντήσεις σε 3 συχνές ερωτήσεις
Αναφερόμενη για ακόμη μία φορά στις κλινικές μελέτες, είπε ότι σε κάθε μια απ' αυτές συμμετέχουν 30.000 με 40.000 άνθρωποι και δεν προέκυψαν σοβαρές επιπλοκές μετά τον εμβολιασμό τους. Αυτές ήταν σπανιότατες και αφορούσαν μία στο 1 εκατομμύριο. Η κ. Θεοδωρίδου απάντησε επίσης σε τρεις συχνές -όπως είπε- ερωτήσεις που απασχολούν τον κόσμο και αφορούν την περίοδο του εμβολιασμού.
Η πρώτη ερώτηση είναι αν το εμβόλιο προκαλεί νόσο; Κατηγορηματικά απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και είναι απολύτως λανθασμένο. «Εάν κάποιος νοσήσει ενώ είχε εμβολιαστεί, αυτό σημαίνει ότι ο λοίμωξη είχε δρομολογηθεί και προκληθεί προηγουμένως» ανέφερε.
Ένα δεύτερο ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο κάποιος μπορεί να έχει ένα θετικό τεστ αφού έχει εμβολιαστεί. «Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού δεν θετικοποιεί ούτε το rapid ούτε το μοριακό έλεγχο», σημείωσε. Σε κάποιες περιπτώσεις που έχει παρατηρηθεί οι άνθρωποι είχαν ήδη μολυνθεί πριν τον εμβολιασμό, εξήγησε.
Για το χρονικό περιθώριο που απαιτείται από τη στιγμή που γίνεται ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού για το εμβόλιο της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου, η καθηγήτρια ήταν ξεκάθαρη και τόνισε ότι «15 ημέρες πριν από τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού και 15 μέρες μετά, μπορούν να γίνουν και τα δύο αυτά εμβόλια».