Εμβολιασμός: Άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης του εμβολίου Pfizer/BioNTech
Άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης χορήγησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φαρμάκων λίγο πριν την έλευση του νέου έτους, την Παραμονή Πρωτοχρονιάς, στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του κορονοϊού. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο ΠΟΥ προχωρά σε τέτοια ενέργεια από την έναρξη της πανδημίας, αποβλέποντας στην διευκόλυνση των χωρών που επιθυμούν τον ταχύ εμβολιασμό του πληθυσμού, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του.
«Αυτό είναι ένα πολύ θετικό βήμα για να διασφαλιστεί η καθολική πρόσβαση σε εμβόλια κατά της Covid-19», υπογράμμισε στις δηλώσεις της η δρ. Μαριάντζελα Σιμάο, αρμόδια στον ΠΟΥ για την πρόσβαση σε φάρμακα.
Σχετικά με την ενέργεια στην οποία προέβη ο Οργανισμός, πρόκειται για μια διαδικασία που δύναται να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις υγειονομικής έκτακτης ανάγκης και δίνει την άδεια να χορηγηθεί σε πληθυσμό χωρών που δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα ώστε να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εκάστοτε φαρμάκου, και κατά συνέπεια να έχουν άμεση πρόσβαση στη θεραπεία, ακολουθώντας τον ρυθμό των υπόλοιπων κρατών.
Επιπροσθέτως, η ενέργεια αυτή επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση για φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου, μέσω της δυνατότητας που παρέχει στην UNICEF, την υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για την διανομή εμβολίων κατά του κορονοϊού στον κόσμο αλλά και τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας, να προβούν σε αγορά του εμβολίου με σκοπό τη διανομή του σε χώρες.
«Χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για να έχουμε αρκετές δόσεις εμβολίου για να καλύψουμε τις ανάγκες των πληθυσμιακών ομάδων που έχουν προτεραιότητα να εμβολιαστούν σε όλο τον κόσμο», υποστήριξε η δρ. Σιμάο.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech έχει ήδη χορηγηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις ΗΠΑ και στην Ελβετία, μεταξύ πολλών άλλων χωρών. Πρόκειται για φάρμακο που έχουν λάβει εκατομμύρια άνθρωποι έως και σήμερα, με αποτελεσματικότητα που αγγίζει το 95%. Για την σωστή συντήρησή του χρειάζονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίας, και συγκεκριμένα -80 βαθμούς Κελσίου, καθιστώντας δυσκολότερη την αποθήκευση και τη διανομή του.