Εμβολιασμοί: Πότε ανοίγουν τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια για ηλικίες 40 - 44 ετών
Την ερχόμενη Παρασκευή, 21 Μαΐου, θα ανοίξει η πλατφόρμα του εμβολιασμού προκειμένου να κλείνουν ραντεβού με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια οι πολίτες ηλικίας 40-44 ετών.
Ανάλογα με το πώς θα κινηθούν τα ραντεβού σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αλλά και με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων για τον κορονοϊό από τις εταιρείες, το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί το ίδιο βήμα και για τις ηλικίες 35-39 ετών και 30-34 ετών, δήλωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Σήμερα, έως αυτή την ώρα, έχουν πραγματοποιηθεί 90.000 εμβολιασμοί και η ημέρα αναμένεται να κλείσει περίπου στους 110.000. Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 4.377.000 εμβολιασμοί στη χώρα μας. Συνολικά 2.817.000 πολίτες έχουν κάνει μία δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, ποσοστό 26,8% και 1.615.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό 15,4%, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Εκτιμάται ότι έως τις 31 Μαΐου θα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 5.600.000 εμβολιασμοί στην Ελλάδα, δηλαδή το 34% θα έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση (3.500.000) και 20% θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία (2.000.000).
Πόσα εμβόλια περιμένουμε
Αναφορικά με τις παραδόσεις που αναμένονται, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως:
- Η Pfizer επιβεβαίωσε την παράδοση 1.860.000 δόσεων και μια έξτρα παράδοση 566.000 δόσεις σε τέσσερις παραδόσεις το μήνα.
- Η Moderna επιβεβαίωσε 308.000 δόσεις.
- Η Astrazeneca ενημέρωσε για 348.000 δόσεις μέχρι το τέλος του μήνα και συνολικά περιμένουμε μέχρι 5000.000 δόσεις τον Ιούνιο.
- Η Johnson & Johnson θα παραδώσει 152.000 δόσεις τον Μάιο μετακύλισε μια ημερομηνία για τον Ιούνιο.
Θεοδωρίδου: Τα εμβόλια μας προστατεύουν 100% από την βαριά νόσο
Η Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε αρχικά πως: «ένα συνηθισμένο ερώτημα είναι η άγνωστη διάρκεια της προστασίας από τα αντισώματα μετά τον εμβολιασμό ή τη φυσική νόσηση.
Πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστή μια μελέτη που ανέφερε πως τα αντισώματα παραμένουν μέχρι και 13 μήνες στον οργανισμό μας και μειώνουν τον κίνδυνο επαναλοίμωξης. Στη μελέτη συμμετείχαν 1.309 άτομα. Ολοι ήταν υγειονομικοί υπάλληλοι που νόσησαν από κορονοϊό και εμβολιάστηκαν.
Μετά τον εμβολιασμό παρατηρείται 96% μείωση του κινδύνου επαναλοίμωξης μετά τη νόσηση». Μάλιστα, τόνισε πως «τα αντισώματα καλύπτονται πλήρως και οι μεταλλάξεις του βρετανικού στελέχους του νοτιοαφρικανικού».
Θεοδωρίδου: Οι μεταλλάξεις καταπολεμούνται με τον εμβολιασμό
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Η χορήγηση μια δόσης εμβολίου σε όσους είχαν νοσήσει προκάλεσε ραγδαία δημιουργία αντισωμάτων. Αυτά τα αντισώματα ήταν αποτελεσματικά και στις μεταλλάξεις. Η ανοσία είναι πολύ μακρότερη από τη διάρκεια του ενός χρόνου, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες. Είναι κατακόρυφη αύξηση των αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.
Για αυτό και η σύσταση τώρα είναι πως μετά από φυσική νόσηση να γίνεται μία δόση εμβολίου, που παίζει τον ρόλο της επαναληπτικής δόσης. Ως εκ τούτου, τα επιχειρήματα ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει για πολύ χρόνο ή καταργείται η αποτελεσματικότητά του για τις μεταλλάξεις δεν ευσταθούν. Τα εμβόλια μας προστατεύουν 100% από την βαριά νόσο».
Μάλιστα, η Μαρία Θεοδωρίδου εξήγησε πως: «Οι εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια για τον κορονοϊό είχαν ήδη ετοιμάσει εναλλακτικές λύσεις λόγω των μεταλλάξεων. Ολες οι εταιρείες έχουν προχωρήσει στην παρασκευή των εμβολίων δεύτερη γενιάς που είναι πλήρως αποτελεσματικά. Ετσι, επιχειρήματα πως οι μεταλλάξεις κάνουν ανενεργό το εμβόλιο δεν ισχύουν. Ο κύριος τρόπος αναχαίτησης των μεταλλάξεων είναι ο άμεσος εμβολιασμός όλων».