Εμβολιασμοί: Κλείνουν εμβολιαστικά κέντρα λόγω χαμηλής προσέλευσης
Με τους εμβολιασμούς να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και τη χώρα να έχει μείνει πίσω στην κούρσα για την επίτευξη του ποσοστού της ανοσίας, τα mega εμβολιαστικά κέντρα που υπάρχουν σε όλη την χώρα αρχίζουν να μειώνονται καθώς η κυβέρνηση επενδύει στην πειθώ των ιδιωτών γιατρών που έχουν μπει στην μάχη της επιχείρησης «Ελευθερία».
Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας, από τα 10 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα στη χώρα, σε λειτουργία παραμένουν τα 7. Τα υπόλοιπα τρία είτε έχουν ήδη κλείσει (Ελληνικό και Ρόδος), είτε θα κλείσουν (Κέρκυρα 28/09/2021). Τα 7 mega εμβολιαστικά κέντρα που συνεχίζουν τη λειτουργία τους είναι τα εξής: «Προμηθέας», στο Περιστέρι, στη ΔΕΘ, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στα Ιωάννινα και στα Χανιά.
Στη μάχη οι ιδιώτες γιατροί
Αναφερόμενος στο θέμα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας πρόσφατα στον ΑΝΤ1, ισχυρίστηκε ότι μπορεί να μη χρειάζεται να λειτουργούν όπως πριν. «Όταν αρχίσει να λειτουργεί το σύστημα με τους ιδιώτες γιατρούς, θα δούμε πώς θα λειτουργήσουν τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 165 ιατροί και 14 πολυϊατρεία διενεργούν ήδη εμβολιασμούς ενώ αναπτύσσονται 224 Κινητές Ομάδες για κατ‘ οίκον εμβολιασμούς. Όπως δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους «από τους ιδιώτες γιατρούς που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, στο χρονικό διάστημα περισσότερο του ενός μήνα που είναι ενεργοποιημένο, έχουν γίνει μέχρι στιγμής 1.110 εμβολιασμοί, 250 εμβολιασμοί στα ιατρεία και 860 κατ’ οίκον εμβολιασμοί». Με βάση τα στοιχεία αυτά φαίνεται μικρή η συμμετοχή των ιδιωτών όμως εκτιμάται ότι θα αυξηθεί.
Αντιδρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί
Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) καταδεικνύει «το απαράδεκτο φαινόμενο, ήδη από αρχές Σεπτεμβρίου, να έχει εξαντληθεί το κονδύλι λειτουργικών δαπανών στα περισσότερα νοσοκομεία, με συνέπεια να υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες όσον αφορά τελείως αναγκαίες προμήθειες και την αποπληρωμή δεδουλευμένων πρόσθετων εφημεριών και υπερωριών». Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, σε σχετικές αναφορές προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, διοικήσεις νοσοκομείων λαμβάνουν την απαράδεκτη απάντηση πως «λόγω της αλλαγής της πολιτικής ηγεσίας και μέχρι να ενημερωθεί η καινούργια δεν μπορούν να προωθηθούν τα αιτήματά σας»!
Η ΕΙΝΑΠ ζητά η πολιτική ηγεσία να πράξει το αυτονόητο, ενισχύοντας, μέχρι το τέλος του χρόνου, κατά τουλάχιστον 30% το αναγκαίο συμπληρωματικό κονδύλι λειτουργικών δαπανών για την κάλυψη του τετραμήνου Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου, ειδικά μετά τη νοσηλεία χιλιάδων ασθενών της επιδημίας από την αρχή του έτους μέχρι στιγμής.
Από την πλευρά της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ) ζητά «να μην κλείσει το MEGA εμβολιαστικό κέντρο ούτε στην Πάτρα ούτε πουθενά, τη στιγμή που το 4ο κύμα δείχνει τα δόντια του και αναμένουμε εξελίξεις με το άνοιγμα των σχολείων», χαρακτηρίζοντας μια τέτοια κίνηση «το χειρότερο μήνυμα τη δεδομένη στιγμή».