Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας: Εφιαλτικές προβλέψεις για τις συνέπειες - Πού στοχεύει το Πεκίνο
«Οι αρνητικές μακροοικονομικές συνέπειες δεν θα περιοριστούν στις ΗΠΑ και στην Κίνα, αλλά θα επεκταθούν σε άλλες οικονομίες, ειδικά στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες», τόνισε η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ.

Ο εμπορικός πόλεμος στον οποίο έχουν εμπλακεί η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο ενδέχεται να μειώσει «ως και κατά το 80%» το εμπόριο μεταξύ των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και να διαγράψει «σχεδόν το 7%» του παγκόσμιου ΑΕΠ μακροπρόθεσμα, προειδοποίησε την Τετάρτη η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ.
«Οι προκαταρκτικές προβλέψεις μας υποδεικνύουν ότι οι ανταλλαγές εμπορευμάτων ανάμεσα στις δυο χώρες μπορεί να μειωθούν ως και κατά 80%» εξαιτίας των δασμών και των εντάσεων, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, προσθέτοντας πως «η διαίρεση της παγκόσμιας οικονομίας σε δυο συνασπισμούς μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη μείωση του παγκόσμιου πραγματικού ΑΕΠ κατά σχεδόν 7%».
«Η προσέγγιση αυτή, πλήγματος και αντιποίνων, ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, οι συναλλαγές των οποίων αντιστοιχούν στο 3% των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών, θα έχει πολύ πιο ευρείες συνέπειες και θα μπορούσε να κάνει μεγάλη ζημιά στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας», υπογράμμισε η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, άλλοτε υπουργός Οικονομικών της Νιγηρίας.
Ο ΠΟΕ δεν διευκρινίζει αν στους υπολογισμούς που δημοσιοποίησε λαμβάνεται υπόψη η αναστολή για 90 ημέρες που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάποιων δασμών για δεκάδες χώρες — αλλά όχι για την Κίνα.
Στην ανακοίνωσή της, η γενική διευθύντριά του προειδοποιεί εναντίον συνεπειών πολύ πέρα από τις δυο χώρες.
«Οι αρνητικές μακροοικονομικές συνέπειες δεν θα περιοριστούν στις ΗΠΑ και στην Κίνα, αλλά θα επεκταθούν σε άλλες οικονομίες, ειδικά στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες», τόνισε η κυρία Οκόντζο-Ιουεάλα, εκφράζοντας ακόμη ανησυχία για «τον κατακερματισμό του εμπορίου κατά μήκος γεωπολιτικών γραμμών».
Σημείωσε ακόμη ότι εκλαμβάνει τους περισπασμούς στο εμπόριο ως «πιεστικό και άμεσο κίνδυνο» και ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά με «συντονισμένη παγκόσμια αντίδραση».
Δασμοί σαν εμπάργκο... Στόχος της Κίνας η αμερικανική γεωργία
Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα πούλησαν πέρυσι αγαθά αξίας σχεδόν 440 δισ. δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ποσό είναι περίπου τριπλάσιο σε σχέση με την αντίστοιχη αξία των αγαθών που πούλησαν οι αμερικανικές επιχειρήσεις στην Κίνα. Με αυτό το δεδομένο, οι υψηλότεροι δασμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερο πλήγμα στις κινεζικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Οι κινεζικοί δασμοί 84% θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στις αμερικανικές γεωργικές εταιρείες, για τις οποίες η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγική τους αγορά, σύμφωνα με τη Σάρα Ταν της Moody’s Analytics. «Η αμερικανική γεωργία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή βολής [της Κίνας]», όπως εξηγεί η ίδια.
«Όταν αυτή η τελευταία αύξηση συνδυαστεί με τις αυξήσεις 10% στη σόγια, τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το χοιρινό και το βόειο κρέας και το 15% στο κοτόπουλο, το σιτάρι, το καλαμπόκι και το βαμβάκι τον Μάρτιο, οι αγρότες των ΗΠΑ θα βιώσουν τον αντίκτυπο από τη μείωση της κινεζικής ζήτησης», αναφέρει η Σάρα Ταν.
Οι Αμερικανοί καταναλωτές ενδέχεται επίσης να επωμιστούν το κύριο βάρος των όποιων αυξήσεων στις τιμές, καθώς οι δασμοί θα μπορούσαν να καταστήσουν τις κινεζικές εισαγωγές πιο ακριβές, σύμφωνα με τον Αλεξ Χολμς της Economist Intelligence Unit.
«Οι δασμολογικοί συντελεστές μεταξύ των δύο χωρών είναι πλέον τόσο υψηλοί, ώστε ουσιαστικά ισοδυναμούν με εμπάργκο σε όλα τα αγαθά εκτός από τα βασικά», πρόσθεσε ο ίδιος.
Το «μεθοδικό» σχέδιο της Κίνας
Πάντως, η Κίνα φέρεται να έχει σχεδιάσει πολύ προσεκτικά την αντίδρασή της στην επίθεση των δασμών που εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ και έχει στο οπλοστάσιό της τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα αντίμετρα, σύμφωνα με τον αναλυτή του Economist, Ντέιβιντ Ρένι.
Το Πεκίνο είδε τα σημάδια ήδη από την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και περίμενε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να στοχεύσει την Κίνα.
«Προετοιμάζονται μεθοδικά εδώ και πολύ καιρό. Έχουν βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό ειδικά για την Αμερική, καθώς και μακροπρόθεσμο για αναδιαμόρφωση της οικονομίας τους με στόχο να περιορίσουν την υψηλή εξάρτηση από τις εξαγωγές», πρόσθεσε ο αναλυτής μιλώντας στο BBC.
Ο ίδιος χρησιμοποίησε το παράδειγμα των κινεζικών δασμών στη σόγια των ΗΠΑ, τονίζοντας πως «στοχεύει τη βάση υποστήριξης του Τραμπ στις μεσοδυτικές ΗΠΑ». Εν τω μεταξύ, το Πεκίνο θα αναζητήσει εναλλακτικούς προμηθευτές για το συγκεκριμένο αγαθό στη Λατινική Αμερική, τον ΠΑγκόσμιο Νότο, όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή.
Ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός China Central Television (CCTV) επισήμανε επίσης ότι η Κίνα είναι καλά προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει την αναταραχή», ενώ έκανε λόγο για «παγκόσμια ενότητα ενάντια στους δασμούς των ΗΠΑ».
Υπενθύμισε ακόμη πως η Κίνα κατήγγειλε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου τους δασμούς των ΗΠΑ, καθώς και τις επικρίσεις του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Σημειώνεται ακόμη πως το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου έβαλε στη μαύρη λίστα 18 αμερικανικές εταιρείες τις οποίες απέκλεισε από το εμπόριο στην Κίνα, κάτι που ανακοινώθηκε μία ημέρα νωρίτερα.
Υπογράμμισε επίσης την παγκόσμια αντίθεση στους δασμούς των ΗΠΑ, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα αντίποινα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά.
Κινέζος αναλυτής επισήμανε στο CCTV ότι η Κίνα «έχει ακόμη άφθονες νομισματικές και χρηματοοικονομικές πολιτικές» για να υποστηρίξει εταιρείες που επηρεάζονται από τον εμπορικό πόλεμο.
Πάντως, το CCTV δεν έκανε αναφορά στο πάγωμα των δασμών που ανακοίνωσε ο Τραμπ για τις περισσότερες χώρες, τη στιγμή που αύξησε τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 125%.