Εμφύλιος στην Αριστερά: Νέοι και παλιοί εν δράσει - Ορόσημο οι ευρωεκλογές
Εκ των πραγμάτων η χθεσινή ημέρα πολιτικά ανήκει στους πρώην και στους νυν, στη «Νέα Αριστερά» με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση και τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη. Οι σχέσεις των δύο πλευρών, θα είναι σχέσεις ανταγωνιστικές. Άλλωστε, έκαστος θα επιχειρήσει τουλάχιστον κοινοβουλευτικά να περιορίσει τον πολιτικό ζωτικό χώρο του άλλου.
Την ώρα που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραχωρούσε συνέντευξη στον Αντώνη Σρόιτερ ξεδιπλώνοντας την ατζέντα του για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων γίνονταν τα "αποκαλυπτήρια" της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αριστεράς. Ο Αλέξης Χαρίτσης μπροστά σε 1.500 πρώην μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωνε τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, ο οποίος μπορεί προς το παρόν να "περιορίζεται" σε 11 κοινοβουλευτικά έδρανα και σε μια έδρα στην Ευρωβουλή, ωστόσο, κατέστη σαφές ότι σύντομα θα μετεξελιχθεί σε κόμμα, ενώ είναι δεδομένο πως θα κατέβει στις επερχόμενες ευρωεκλογές.
Ο ηθικός ρεαλισμός και τα πυρά κατά Κασσελακη
Με έντονο «άρωμα» οικολογίας, με χρώματα το κόκκινο και το πράσινο και σήμα ένα βέλος με κατεύθυνση αριστερά, ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε επί τάπητος τόσο τις προτεραιότητες του «νέου» όσο και τις διαχωριστικές γραμμές από τους μέχρι πρότινος συντρόφους του.
Μίλησε για σύγχρονη ευρωπαϊκή αριστερά, «μαχητική και οραματική», για την κλιματική κρίση, για τις κοινωνικές ανισότητες και τα εργασιακά, ενώ έβαλε και ατζέντα "δικαιωματική" με αναφορά στις έμφυλες διακρίσεις και το προσφυγικό.
Αναφερθείς σε ζητήματα πολιτικής στρατηγικής και στο πολιτικό κενό που φιλοδοξεί το νέο εγχείρημα να καλύψει στα "αριστερά" του πολιτικού χάρτη, έκλεισε το μάτι προς τους πολίτες που βρίσκονται εκτός των παραδοσιακών κομματικών μηχανισμών. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αλέξης Χαρίτσης εκτίμησε μεταξύ άλλων ότι η «νέα αριστερά» καλείται να απαντήσει στον κίνδυνο της ιστορικής απαξίωσης της αριστεράς προκρίνοντας μάλιστα έναν νέο «ηθικό ρεαλισμό». Πάντως, ξεκαθάρισε ότι θέλουν «μια αριστερά στην κυβέρνηση».
Βέβαια, δεν έλειψαν οι σαφείς αιχμές κατά Κασσελακη. Κατηγόρησε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για κατασκευή εσωτερικών εχθρών, για αδιέξοδο σκανδαλολογικό λαϊκισμό και για υποκατάσταση της πολιτικής από αποσπασματικά συνθήματα με αντιφατικές και συντηρητικές θέσεις, ενώ ξόρκισε φαινόμενα αρχηγισμού.
Στην αίθουσα κυριαρχούσαν χαμόγελα και άπαντες μιλούσαν για μια «νέα αρχή», κάτι που επανέλαβαν τόσο η Έφη Αχτσιόγλου όσο και οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νάσος Ηλιόπουλος κατά τις σύντομες ομιλίες τους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως όλοι οι ομιλητές υπερασπίστηκαν τις «φωτεινές», κατά τους ίδιους, στιγμές της κυβερνητικής περιόδου, ωστόσο δεν έλειψαν τα στοιχεία συλλογικής αυτοκριτικής.
Αλλαγή πλεύσης για ευρωεκλογές
Τον στόχο της απόλυτης ανατροπής έθεσε για τις ευρωεκλογές ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό του alpha, αναφέροντας πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί εθνική ανάγκη. Την ίδια ώρα, ξεκαθάρισε πως το ψηφοδέλτιο δεν θα περιλαμβάνει Σελέμπριτις, ενώ τον λόγο για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τον συνδυασμό θα τον έχουν τα μέλη.
Ένας από τους κεντρικούς στόχους πως έθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να σηκώσει το κόμμα και οι προοδευτικές δυνάμεις ανάστημα απέναντι στην ευρωπαϊκή επέλαση της ακροδεξιάς. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, σημειωτέον έδωσε το παρών στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες της διάσπασης και τις χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις της Κουμουνδούρου, επανέλαβε πως θα μείνει πιστός στις προεκλογικές του εξαγγελίες για ανανέωση, ενώ έκανε λόγο για ριζική ανασυγκρότηση του κόμματος, για το οποίο δεσμεύτηκε ότι «αξιοκρατικά, θα πάει μπροστά». Αντέκρουσε δε το κυβερνητικό αφήγημα περί αριστείας τονίζοντας πως «οι άριστοι της κοινωνίας είναι οι νοσηλευτές, είναι οι πυροσβέστες, είναι οι άνθρωποι στους οποίους η κοινωνία βασίζεται στις δύσκολες στιγμές».
Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και των κυβερνητικών προτεραιοτήτων ειδικότερα ενόψει φορολογικού, προαναγγέλλοντας μια συνολική φορολογική πρόταση με ένα ξεκάθαρο και σταθερό φορολογικό πλαίσιο που θα απλώνεται σε βάθος δεκαετίας.
Αναφορικά με την αποχώρηση των "11" είπε «ο γέγονε, γέγονε», υπογραμμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κόμμα των μελών και πως θα «σπάσει αυγά».
Πλέον, οι δύο πλευρές θα κριθούν στην πράξη από τους πολίτες. Πολιτικός χρόνος υπάρχει. Βέβαια, το φορολογικό και ο προϋπολογισμός θα είναι επί της ουσίας οι επόμενες κρίσιμες κοινοβουλευτικές στιγμές, όπου αμφότεροι δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.