Βοηθά το Ozempic την εγκυμοσύνη; Γιατί οι ειδικοί συστήνουν αντισύλληψη
Πληθαίνουν οι ιστορίες γυναικών στα social media που αναφέρουν ότι το Ozempic τις βοήθησε να μείνουν έγκυες
Οι ισχυρισμοί ότι οι ενέσεις με τα νέα φάρμακα αδυνατίσματος τροφοδοτούν ένα απροσδόκητο baby boom, οδήγησαν τους ειδικούς να προειδοποιήσουν τις γυναίκες να συνδυάζουν τη χρήση τους με αποτελεσματική αντισύλληψη.
Φάρμακα όπως το Wegovy και το Ozempic, τα οποία περιέχουν και τα δύο την ουσία σεμαγλουτίδη, έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή, κυρίως επειδή μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν περισσότερο από το 10% του σωματικού τους βάρους.
Τα φάρμακα αυτά λειτουργούν μιμούμενα μια ορμόνη στο σώμα που ονομάζεται GLP-1, η οποία προκαλεί αύξηση στην παραγωγή ινσουλίνης, επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο αφομοιώνεται η τροφή στο στομάχι και μειώνει την όρεξη.
Φαίνεται όμως ότι καθώς η χρήση των νέων φαρμάκων αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει και με τις αναφορές γυναικών ότι έμειναν έγκυες, την περίοδο που χρησιμοποιούσαν τέτοια φάρμακα.
Στο Facebook έχει δημιουργηθεί μάλιστα και ομάδα με τίτλο «Έμεινα έγκυος με Ozempic», η οποία έχει περισσότερα από 750 μέλη, ενώ τα threads στο Reddit είναι γεμάτα με τέτοιες ιστορίες γυναικών που περιγράφουν τις εμπειρίες τους.
Σύμφωνα με τον Guardian, ενώ δεν υπάρχουν ακόμα μελέτες που να επιβεβαιώνουν αυτή τη σύνδεση, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μια συσχέτιση είναι εύλογη.
«Οι γυναίκες με παχυσαρκία έχουν συχνά ακανόνιστες περιόδους ή δεν έχουν καθόλου περίοδο επειδή δεν έχουν ωορρηξία. Μόλις χάσουν λίγο βάρος, η ωορρηξία γίνεται πιο τακτική και έτσι βελτιώνεται η γονιμότητά τους», δήλωσε η Δρ. Karin Hammarberg από το Πανεπιστήμιο Monash στην Αυστραλία.
Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί εάν η σεμαγλουτίδη θα μπορούσε να βοηθήσει στην τόνωση της ωορρηξίας σε γυναίκες με παχυσαρκία και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), το οποίο, μεταξύ άλλων, μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστες περιόδους, αύξηση βάρους και στειρότητα.
Ωστόσο, έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των εγκύων γυναικών που χρησιμοποιούν φάρμακα όπως το Ozempic.
Ένας εκπρόσωπος της Novo Nordisk, της εταιρείας που κατασκευάζει το Ozempic και το Wegovy, δήλωσε: «Η εγκυμοσύνη ή η πρόθεση για εγκυμοσύνη, ήταν κριτήρια αποκλεισμού στις δοκιμές μας με τη σεμαγλουτίδη τόσο στην παχυσαρκία όσο και στον διαβήτη τύπου 2. Επομένως, υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα κλινικών δοκιμών με τη χρήση σεμαγλουτίδης σε έγκυες γυναίκες».
Ozempic και εμβρυακές ανωμαλίες
Ωστόσο, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία σε ανθρώπους, μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η σεμαγλουτίδη μπορεί να προκαλέσει εμβρυακές ανωμαλίες.
Σύμφωνα με τη Novo Nordisk, όταν η σεμαγλουτίδη χορηγήθηκε σε έγκυους αρουραίους, οι αγέννητοι απόγονοι εμφάνισαν τόσο δομικές ανωμαλίες όσο και αλλαγές στην ανάπτυξη.
Οι προκλινικές πληροφορίες ασφάλειας για το Wegovy προσθέτουν: «Σε μελέτες αναπτυξιακής τοξικότητας σε κουνέλια και πιθήκους cynomolgus, παρατηρήθηκε αυξημένη απώλεια εγκυμοσύνης και ελαφρώς αυξημένη συχνότητα εμβρυακών ανωμαλιών».
Ενώ η εταιρεία διεξάγει τώρα δοκιμές για να διερευνήσει εάν τέτοια φάρμακα είναι ασφαλή για έγκυες γυναίκες, προς το παρόν συμβουλεύει ότι η σεμαγλουτίδη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς δεν είναι γνωστό εάν μπορεί να επηρεάσει ένα αγέννητο παιδί.
Ozempic και αντισύλληψη
«Ως εκ τούτου, συνιστάται η χρήση αντισύλληψης κατά τη χρήση αυτού του φαρμάκου», αναφέρει το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Wegovy. «Εάν επιθυμείτε να μείνετε έγκυος, θα πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο τουλάχιστον δύο μήνες νωρίτερα. Εάν μείνετε ή είστε έγκυος, νομίζετε ότι μπορεί να είστε έγκυος ή σχεδιάζετε να αποκτήσετε παιδί όταν χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο, μιλήστε με το γιατρό σας αμέσως, καθώς η θεραπεία σας θα πρέπει να διακοπεί».
Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες έχουν αναφέρει ότι έχουν μείνει έγκυες όταν χρησιμοποιούν τέτοια φάρμακα παρά τη χρήση ορμονικής αντισύλληψης, με αποτέλεσμα να εικάζονται ότι τα φάρμακα ενδέχεται να παρεμβαίνουν σε τέτοιες μεθόδους ελέγχου των γεννήσεων.
Ο καθηγητής Sir Stephen O’ Rahilly, συνδιευθυντής του Ινστιτούτου Μεταβολικής Επιστήμης στο Κέμπριτζ, τόνισε ότι το ερώτημα εάν αυτά τα φάρμακα αδυνατίσματος μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών χαπιών είναι, μέχρι στιγμής, σε μεγάλο βαθμό αναπάντητο.
«Τα άτομα που λαμβάνουν θεραπεία με αυτά τα φάρμακα μπορεί να αναπτύξουν γαστρεντερικές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας, επομένως δεν είναι απίθανο κάποιες γυναίκες να διαπιστώσουν ότι το αντισυλληπτικό χάπι τους δεν απορροφάται, τουλάχιστον κατά διαστήματα, τόσο αξιόπιστα όσο πριν», υπογράμμισε ο O’ Rahilly.