Ελβετία: Οι παγκόσμιοι ηγέτες ψάχνουν τρόπο για ειρήνη στην Ουκρανία - Η απάντηση της Μόσχας
Για «χάσιμο χρόνου» κάνει λόγο η Μόσχα - Δεν έδωσε το «παρών» η Κίνα στη Διάσκεψη
Σχεδόν 100 παγκόσμιοι ηγέτες και αντιπροσωπείες κρατών έχουν συγκεντρωθεί σε ελβετικό θέρετρο των Άλπεων από χθες Σάββατο (15/6) για να αναζητήσουν τρόπους για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία. Σε μία ιστορική Σύνοδο Κορυφής, οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στην Ελβετία με κύριο στόχο την άσκηση πίεσης στη Ρωσία έτσι ώστε να μπει επιτέλους ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Βέβαια, η απουσία από τη Σύνοδο ισχυρών συμμάχων της Μόσχας, όπως η Κίνα, πιθανότατα θα αμβλύνει τον όποιον αντίκτυπο των αποφάσεων που θα παρθούν, με τη Μόσχα να χαρακτηρίζει τη Σύνοδο ως «χάσιμο χρόνου» και να ανακοινώνει πως δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να παρευρεθεί.
Απών ο Τζο Μπάιντεν
Την πρώτη ημέρα των διαβουλεύσεων, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε ευρύτερες ανησυχίες που προκλήθηκαν από τον πόλεμο, όπως η επισιτιστική και η πυρηνική ασφάλεια.
Από τη Σύνοδο απουσίαζε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τον οποίο εκπροσωπούσε η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, ενώ δεν προσήλθε η Κίνα και δεν εκλήθη η Ρωσία. Σημειώνεται πως στη Σύνοδο Ειρήνης συμμετέχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε την ευρεία συμμετοχή ως επιτυχία και προέβλεψε ότι «γράφεται ιστορία». «Σήμερα είναι η ημέρα που ο κόσμος αρχίζει να φέρνει πιο κοντά μια δίκαιη ειρήνη», είπε στους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν γύρω από ένα γιγαντιαίο ορθογώνιο τραπέζι.
Η Ουκρανία παρουσιάζει ήδη τη συνάντηση στο απομονωμένο ελβετικό θέρετρο Bürgenstock ως επιτυχία, επισημαίνοντας την παγκόσμια εμβέλειά της και τον αριθμό των χωρών που εκπροσωπήθηκαν.
Ο κ. Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία θέλει να «δώσει μια ευκαιρία στη διπλωματία» και να δείξει ότι οι «κοινές προσπάθειες» μπορούν να σταματήσουν τους πολέμους. «Πιστεύω ότι θα γίνουμε μάρτυρες της ιστορίας που γράφεται εδώ στη σύνοδο κορυφής. Μακάρι να εγκαθιδρυθεί μια δίκαιη ειρήνη το συντομότερο δυνατό», είπε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έστειλε την αναπληρώτριά του Καμάλα Χάρις για να τον εκπροσωπήσει, η οποία και ανακοίνωσε την παροχή περισσοτέρων των 1,5 δισ. δολ. σε ενεργειακή και ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία, όπου οι υποδομές πλήττονται από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή του 2022.
Την παραμονή της συνόδου κορυφής, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα τερμάτιζε τον πόλεμο εάν το Κίεβο συμφωνούσε να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του στο ΝΑΤΟ και να παραδώσει τέσσερις επαρχίες που διεκδικεί η Μόσχα. Οι όροι αντανακλούσαν προφανώς την αυξανόμενη αυτοπεποίθηση της Μόσχας ότι οι δυνάμεις της έχουν το πάνω χέρι. Αλλά απορρίφθηκαν γρήγορα από την Ουκρανία και τους συμμάχους της.
«Ζητάει παράδοση», δήλωσε η Χάρις, προσθέτοντας: «Ας μην αποφασιστεί τίποτα για το τέλος αυτού του πολέμου χωρίς την Ουκρανία».
«Το πάγωμα του πολέμου δεν είναι απάντηση»
Το «πάγωμα» του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι μία απάντηση, αλλά μια συνταγή για επιθετικούς πολέμους στο μέλλον, δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην πρώτη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία που διεξάγεται στο ελβετικό θέρετρο Μπούργκενστοκ.
«Παγώνοντας τον πόλεμο σήμερα, με ξένα στρατεύματα να έχουν καταλάβει ουκρανικά εδάφη, δεν είναι απάντηση. Είναι μία συνταγή για τους επιθετικούς πολέμους στο μέλλον», τόνισε η ίδια στην ομιλία της.
«Αντίθετα χρειάζεται να υποστηρίξουμε μία συνολική, αναγκαία και διαρκή ειρήνη για την Ουκρανία. Μία ειρήνη που θα αποκαταστήσει την κυριαρχία της Ουκρανίας, αλλά και την εδαφική ακεραιότητά της».
«Ο κύκλος των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία επεξεργασίας ενός σχεδίου ειρήνευσης για την Ουκρανία θα πρέπει να διευρυνθεί», δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
«Ολοκληρωτικά παράλογη εικόνα»
O Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι η τελευταία ειρηνευτική πρόταση της Ρωσίας για την Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάληψη κι άλλων εδαφών της χώρας (από τη Ρωσία) και είναι μία «ολοκληρωτικά παράλογη εικόνα».
Ο ίδιος δήλωσε επίσης, στους δημοσιογράφους ότι η απουσία της Κίνας από τη σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία, είναι πιθανώς ένα αποτέλεσμα των ρωσικών εκκλήσεων για τη μη συμμετοχή της.
Μία σύνοδος κορυφής με αντικείμενο τη διερεύνηση των προτάσεων ειρήνευσης για την Ουκρανία που διεξάγεται στο ελβετικό θέρετρο του Μπούργκενστοκ χρειάζεται να προχωρήσει γρήγορα κι όσο το δυνατό περισσότερο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ.
«Επειδή η ειρήνη είναι... πάντοτε μία διαδικασία», είπε απευθυνόμενος στους περισσότερους από 50 ηγέτες που συγκεντρώθηκαν σε ένα ξενοδοχείο με θέα στη λίμνη της Λουκέρνης.
«Έχουμε 1.300 χιλιόμετρα συνόρων με τη Ρωσία... Η Ρωσία εισέβαλε στη Φινλανδία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χάσαμε το 10% της επικράτειας μας, συμπεριλαμβανομένων κι εδαφών, όπου οι παππούδες μας είχαν γεννηθεί και όπου ο πατέρας μου είχε γεννηθεί».
«Θα απαιτηθεί ένας δύσκολος συμβιβασμός»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Φαϊσάλ Μπίν Φάρχαν Αλ-Σαούντ δήλωσε ότι για τις ειρηνευτικές συνομιλίες οποιασδήποτε μορφής για τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα είναι απαραίτητη η συμμετοχή της Ρωσίας και θα απαιτηθεί ένας «δύσκολος συμβιβασμός».
Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στην Ελβετία με στόχο την εξεύρεση μιας πιθανής διόδου προς μία διαδικασία ειρήνευσης, ο υπουργός, τόνισε ότι η Σαουδική Αραβία είναι δεσμευμένη για να βοηθήσει προς την κατεύθυνση τερματισμού του πολέμου.
«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό, η διεθνής κοινότητα να ενθαρρύνει οποιοδήποτε βήμα προς τη διεξαγωγή σοβαρών διαπραγματεύσεων που θα απαιτήσουν έναν δύσκολο συμβιβασμό, στο πλαίσιο ενός οδικού χάρτη που οδηγεί στην ειρήνη», δήλωσε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας.