ΕΛΠΕ: Τι αλλάζει στο Διοικητικό Συμβούλιο - Έκτακτη γενική συνέλευση στις 26 Μαΐου
Σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης εισηγήθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη, τροποποίηση και αναθεώρηση του καταστατικού της εταιρείας σε σχέση και με την σύνθεση του Δ.Σ, με στόχο τη μεγαλύτερη ανεξαρτησία των μελών του, όπως προβλέπει ο νέος νόμος 4706/2020 για αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση για τις εισηγμένες Α.Ε, ενσωματώνοντας σχετική κοινοτική οδηγία.
Να σημειωθεί ότι το μερίδιο του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στα ΕΛΠΕ είναι 35,5%, της εταιρείας Paneuropean (συμφερόντων ομίλου Λάτση) 45,5%, των θεσμικών επενδυτών 11% και των ιδιωτών επενδυτών 8%.
Ειδικότερα, στις αλλαγές του υφιστάμενου καταστατικού των ΕΛΠΕ, μεταξύ άλλων, που περιλαμβάνει η απόφαση του Δ.Σ. προβλέπονται τα εξής:
- Το σύνολο των μελών του Δ.Σ να εκλέγεται αποκλειστικά από την Γενική Συνέλευση των μετόχων, η οποία επίσης προσδιορίζει την ιδιότητά τους ως ανεξάρτητων μελών και πρέπει να είναι το λιγότερο τέσσερα.
- Η Γενική Συνέλευση αποφασίζει για την εκλογή όλων των μελών του Δ.Σ κατόπιν σχετικής εισήγησης του Δ.Σ, με βάση τις προτάσεις ειδικής Επιτροπής Υποψηφιοτήτων που έχει εντοπίσει τα νέα μέλη και έχει κάνει την σχετική αξιολόγησή τους με κριτήρια πολιτικής καταλληλότητας. Έως σήμερα προβλεπόταν στο πλαίσιο του 13μελούς Δ.Σ, ο διορισμός 7 μελών από το Δημόσιο, 2 μελών από τον ιδιώτη μεγάλο μέτοχο (Paneuropean), 2 εκπροσώπων των εργαζομένων και 2 εκπροσώπων των μετόχων της μειοψηφίας. Κατά την εισήγηση τα μέλη που ορίζονται από Δημόσιο-ιδιώτη και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν μπορούν να οριστούν ως ανεξάρτητα, καθώς δεν εκλέγονται από την Γενική Συνέλευση, ενώ δεν μπορεί να καλυφθεί και το όριο που επίσης τίθεται στο νόμο περί τουλάχιστον 4 (1/3 επί του συνόλου) ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών.
- Κατάργηση της συμμετοχής των δύο εκπροσώπων των εργαζομένων στο Δ.Σ, καθώς η επιλογή αυτή δεν συνάδει με τα κριτήρια ανεξαρτησίας των μελών.
Με τις αλλαγές, θα περιοριστούν τα μέλη του Δ.Σ. από 13 σε 11, με τριετή θητεία, αντί για πενταετή. Όλες οι προωθούμενες αλλαγές θα τεθούν προς επικύρωση σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 26 Μαΐου 2021.
ΣΥΡΙΖΑ: Προσυμφωνημένο σχέδιο εξυπηρέτησης των συμφερόντων
Έντονη αντίδραση από τους τομεάρχες ΣΥΡΙΖΑ, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου. Σε κοινή τους δήλωση επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιεί ένα προσυμφωνημένο σχέδιο εξυπηρέτησης των συμφερόντων που την έκαναν κυβέρνηση και χαρίζει τον εθνικό μας πλούτο και τα αναπτυξιακά και ενεργειακά εργαλεία της χώρας σε ιδιώτες και ζητούν ανάκληση της απόφασης και θωράκιση των εκπροσώπων του Δημοσίου με νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης.
Αναλυτικά η κοινή δήλωση:
«Με απόφασή του, σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) των ΕΛΠΕ εισηγείται, στη Έκτακτη Γενική Συνέλευση, μέσα από την αλλαγή καταστατικού, την απώλεια του δικαιώματος του Δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ. Είναι αδιανόητο οι εκπρόσωποι του Δημοσίου (7 από τα 13 μέλη του ΔΣ ορίζονται από την κυβέρνηση) να εισηγούνται και να ψηφίζουν την απεμπόληση των δικαιωμάτων του ελληνικού Δημοσίου και σε αυτό δε χωρούν νομιμοφανείς δικαιολογίες. Η στόχευση είναι προφανής: η εξυπηρέτηση του ιδιώτη μετόχου, η απώλεια του ελέγχου του δημοσίου από ένα κρίσιμο αναπτυξιακό/ενεργειακό φορέα της Ελλάδας και στη συνέχεια το ξεπούλημά του.
Σημειώνουμε ότι η λειτουργία των ΕΛΠΕ, που αποτελούν σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου, έχει μείζονα αναπτυξιακή και εθνική σημασία εφόσον συμμετέχει στην αξιοποίηση του εθνικού πλούτου, στα ενεργειακά αποθέματα της χώρας, στις εισαγωγές αργού, στη στρατηγική των διυλιστηρίων και επηρεάζει πολλαπλώς τις τιμές καταναλωτικών αγαθών και κοινωνικών λειτουργιών. Επιπλέον τα ΕΛΠΕ, με την ευρύτερη παρουσία τους με δραστηριότητες στην περιοχή των Βαλκανίων και της Κύπρου και τις σχέσεις τους με σημαντικούς διεθνείς ενεργειακούς παράγοντες παίζουν κρίσιμο ρόλο στη γεωπολιτική στρατηγική της χώρας. Και παράλληλα έχουν στρατηγικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιεί ένα προσυμφωνημένο σχέδιο εξυπηρέτησης των συμφερόντων που την έκαναν κυβέρνηση και χαρίζει τον εθνικό μας πλούτο και τα αναπτυξιακά και ενεργειακά εργαλεία της χώρας σε ιδιώτες. Μετά από τη σημερινή απόφαση, δε χωρούν μισόλογα και καθυστερήσεις.
Το ΔΣ οφείλει να ανακαλέσει την απόφαση και να μην την εισάγει στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Μαΐου και γιατί τίθεται ξεκάθαρα ζήτημα απιστίας των εκπροσώπων του δημοσίου σε αυτό και απομείωσης της αξίας της συμμετοχής του δημοσίου (που δεν έχει αποτιμηθεί).
Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να θωρακίσει με νομοθετική ρύθμιση την πλειοψηφία εκπροσώπων του ελληνικού Δημοσίου στο ΔΣ των ΕΛΠΕ, όπως ισχύει από τη συμφωνία μετόχων το 2003 καθώς και την εκπροσώπηση των εργαζομένων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τη Βουλή, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα και τους φορείς των εργαζομένων, για να μην προχωρήσει και να ακυρωθεί αυτή η επιλογή. Οι ενεργειακοί φορείς της χώρας δεν είναι ιδιοκτησία του κ. Μητσοτάκη για να τους χαρίζει σε ιδιωτικά συμφέροντα».