ΕΛΠΕ: Μειοψηφία το Δημόσιο στην εκλογή των μελών της διοίκησης
Υπερψηφίστηκε από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων των Ελληνικών Πετρελαίων η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ που αλλάζει τον τρόπο εκλογής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.
Έτσι, το ΤΑΙΠΕΔ που ελέγχει το 35% των μετοχών των ΕΛΠΕ, θα διορίζει στο εξής τα 4 μέλη του ΔΣ της εταιρείας, ενώ τα υπόλοιπα 7 θα εκλέγονται από τη γενική συνέλευση των μετόχων χωρίς συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ. Ουσιαστικά το Δημόσιο χάνει την πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που είχε μέχρι σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση ήταν συνέχεια της Συνέλευσης της 21ης Μαΐου, η οποία αναβλήθηκε καθώς εκείνη την ημέρα γνωστοποιήθηκε η σχετική πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ και σύμφωνα με το νόμο έπρεπε να μείνει δημοσιευμένη για μια εβδομάδα.
Η πρόταση αυτή διαφοροποιήθηκε από την πρόταση του ΔΣ των ΕΛΠΕ, που πρότεινε το σύνολο των μελών του ΔΣ να εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση.
Η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, απέρριψε την τροπολογία που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την «εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος στα Ελληνικά Πετρέλαια», ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη λήψη αποφάσεων που περιλαμβάνουν την απεμπόληση του δικαιώματος του Δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία στο Δ.Σ.
Το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι η τροποποίηση του καταστατικού της ΕΛ.ΠΕ. και η εκλογή των μελών του Δ.Σ. από τη γενική συνέλευση των μετόχων, είναι συμπληρωματική των αλλαγών που προηγήθηκαν με βάση το Ν.4548/18 και η στρατηγική του ομίλου απαντά στις προκλήσεις που θέτει η ενεργειακή μετάβαση.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Πάνος Σκουρλέτης, επισήμανε τη δεσπόζουσα θέση του ομίλου ΕΛ.ΠΕ. στην ενεργειακή αγορά και τον ρόλο του στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, υποστήριξε ότι ανατρέπεται η Συμφωνία Μετόχων του 2003, χαρίζονται τα δικαιώματα του δημοσίου και εκχωρείται το μάνατζμεντ στο όνομα ενός νόμου που ψηφίσθηκε το 2020 για την εταιρική διακυβέρνηση. Σε καμία περίπτωση, όπως είπε, ο νόμος του 2018, αλλά και του 2020, δεν δίνουν τη δυνατότητα μιας τέτοιας ερμηνείας, δηλαδή, της μείωσης των μελών του δ.σ. και της ανατροπής της Συμφωνίας των Μετόχων.
Στην τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτυπώνονταν όσα προέβλεπε η Συμφωνία Μετόχων του 2003, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις προβλέψεις του νόμου 4548/2018 περί ανωνύμων εταιρειών όσο και του νόμου 4706/2020 περί εταιρικής διακυβέρνησης.
Με την τροπολογία συγκεκριμένα:
1. Το δημόσιο αξιοποιεί πλήρως τα όρια που θέτει ο 4548/18 για τα οριζόμενα μέλη του ΔΣ και αποκτά το αποκλειστικό δικαίωμα να ορίζει απευθείας τα 2/5 αυτού.
2. Το δημόσιο προτείνει στη ΓΣ μέλη του ΔΣ ώστε τελικά αυτό να καταλαμβάνει το 50%+1 των εδρών του ΔΣ (η πρότασή του προς τη ΓΣ θα καλύπτει τις έδρες από τα 2/5 που ορίζονται έως το 50%+1).
3. Το Ελληνικό Δημόσιο ασκεί τα δικαιώματα των παραγράφων 1, 2 και 3 λαμβάνοντας υπόψη τις προϋποθέσεις εκλογιμότητας του ν. 4548/2018, τα κριτήρια καταλληλότητας του ν. 4706/2020 καθώς και την πολιτική καταλληλότητας της εταιρείας.
4. Αναπληρώνονται άμεσα τα μέλη του ΔΣ που ορίζονται απευθείας από το Δημόσιο σε περίπτωση παραίτησης ή έκλειψης τους για οποιοδήποτε λόγο.
5. Το σωματείο εργαζομένων προτείνει στη ΓΣ μέλη του ΔΣ σε ποσοστό 15% και καταλαμβάνουν τις αντίστοιχες θέσεις.
Μιλώντας στη Βουλή ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος είχε χαρακτηρίσει αναγκαία την τροπολογία καθώς “η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει, όπως φαίνεται, την πολιτική επάρκεια και τη βούληση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Πολιτείας, παρότι το δικαίωμα του Ελληνικού Δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. στα ΕΛ.ΠΕ. καθώς και το δικαίωμα συμμετοχής των εργαζομένων είχαν αποτυπωθεί στη Συμφωνία Μετόχων του 2003”.
Όπως επισήμανε, πρόκειται για ξεκάθαρη παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων και δικαιωμάτων του Δημοσίου στον ιδιώτη μέτοχο, που αποτιμώνται το λιγότερο σε 100 εκατ. Επανέλαβε ότι δεν επιτρέπεται κυβέρνηση και υπουργοί να “κρύβονται” πίσω από νομιμοφανείς δικαιολογίες, περί προσαρμογής στους νόμους, με ξεκάθαρη στόχευση να εξυπηρετήσουν τον ιδιώτη μέτοχο. Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι η τροπολογία αποτελεί και προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. για την επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.