ΕΛΠΕ: Αντιδράσεις για την απεμπόληση του δικαιώματος του Δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ.
Την αντίδραση των εργαζομένων στα Ελληνική Πετρέλαια, οι οποίοι κήρυξαν δυο 24ωρες απεργίες για τις 14 και στις 20 Μαΐου 2021, προκάλεσε η απόφαση της διοίκησης του Ομίλου να καταργηθεί το δικαίωμα του Δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. Σε έκτακτη συνεδρίασή του το ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ αποφάσισε, πέρα από τις δυο απεργιακές κινητοποιήσεις, να ξεκινήσει από αύριο περιφερειακές συνελεύσεις σε όλους τους χώρους και τις μονάδες του Ομίλου.
Στην ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «προσχεδιασμένο έγκλημα την απεμπόληση του ορισμού διοίκησης από το Δημόσιο» και επισημαίνει ότι με τις δρομολογούμενες αλλαγές στο καταστατικό ο μεγαλομέτοχος- δηλαδή η Paneuropean που κατέχει σήμερα το 47% των μετοχών- καθίσταται κυρίαρχος στον σχεδιασμό, στη στρατηγική, στις προμήθειες και στις επιλογές αγορών του Ομίλου.
Ο Γιάννης Παπαθανασίου
Για θέμα που έχει προκαλέσει αδικαιολόγητες αντιδράσεις έκανε λόγο ο πρόεδρος Γιάννης Παπαθανασίου, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος Α. Σιάμισιης ανέφερε ότι «εκμεταλλευόμαστε την υποχρέωση που έχουμε για την αλλαγή του καταστατικού», ώστε «να προχωρήσουμε σε πιο ουσιαστικές, εσωτερικές κυρίως αλλαγές, για να είμαστε πιο γρήγοροι στις αποφάσεις, καθώς μάλιστα πολλές φορές το governance, που είναι περισσότερο ελεγκτικής μορφής σε σχέση με το management, που είναι περισσότερο η διοίκηση, δημιουργούν κάποιες αντικρουόμενες συνθήκες».
Μίλησε για απόλυτα θετική αντίδραση και αντιμετώπιση από το ΥΠΕΝ και για συμφέροντα της εταιρείας απόλυτα ταυτισμένα με την εθνική στρατηγική για το περιβάλλον και το κλίμα, ενώ ως μέτοχος με 35,5% το Δημόσιο προσδοκά να αποκομίσει τα οφέλη της αύξησης της αξίας της εταιρείας που υπολογίζεται τα επόμενα χρόνια. Για τις αντιδράσεις αντιπολίτευσης και εργαζομένων επισήμανε ότι έχουν κάποιο λόγο, όπως εσωτερικές διεργασίες – εξελίξεις σε μια ειδική ομάδα που βοηθούν σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή την αντιπαράθεση και αντίδραση.
Πάντως αναφέρθηκε στην προβλεπόμενη χρήση του 50%+1 στη συμφωνία των μετόχων, που απαιτείται προκειμένου να τροποποιηθεί το καταστατικό ως προς τον διορισμό από το Δημόσιο της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ., παραπέμποντας στις αποφάσεις της επερχόμενης γενικής συνέλευσης, ενώ εξέφρασε την απορία του για την αντίδραση όλων των σωματείων εργαζομένων, διότι, όπως είπε, παραμένουν εκπρόσωποί τους στις θυγατρικές του ομίλου.