Έλον Μασκ: Τα 10 σφάλματά του ως επικεφαλής του Twitter μέσα από τον λογαριασμό του
Από τότε που ο Έλον Μασκ απέκτησε το Twitter, οι εργαζόμενοι και οι χρήστες του βιώνουν την πιο αβέβαιη εποχή από τη δημιουργία του και ο δήθεν οραματιστής επιχειρηματίας καταγράφει ρεκόρ απωλειών, σφαλμάτων και ατοπημάτων, σχεδόν σε εβδομαδιαία αν όχι καθημερινή βάση.
Στον ρόλο του «chief Twit», όπως έχει αποκαλέσει ο ίδιος τον εαυτό του, ο Έλον Μασκ αλλάζει γραμμή πλεύσης συχνά και απροειδοποίητα, με αποτέλεσμα η κοινωνική πλατφόρμα να μετρά απώλειες κερδών, συνεργασιών, χρηστών, εργαζομένων και της αξιοπιστίας της.
1. Αποφάσεις μέσω δημοσκόπησης
Όταν ο Έλον Μασκ ξεσήκωσε την αντίδραση του κοινού για την κατάργηση της διασύνδεσης με άλλες κοινωνικές πλατφόρμες δικτύωσης μέσω links, υποσχέθηκε πως «στο μέλλον, θα γίνεται δημοσκόπηση για κάθε μεγάλη αλλαγή πολιτικής», ενώ τόνισε πως δεν θα επαναληφθεί. Ωστόσο, από τότε, έχει κάνει πληθώρα σημαντικών αλλαγών χωρίς να ζητήσει την γνώμη του κοινού.
2. Αποχώρηση
Στο «σίριαλ» πώλησης του Twitter, τον Δεκέμβριο, ο Έλον Μασκ ρώτησε τους χρήστες της πλατφόρμας αν θα έπρεπε θα αποχωρήσει από τον ρόλο του και «υποσχέθηκε» να κάνει ό,τι του υποδείξει το αποτέλεσμα. Οι χρήστες ψήφισαν υπέρ της αποχώρησής του, όμως, όπως απέδειξε η συνέχεια, αποφάσισε να διατηρήσει τον έλεγχο του Τwitter, υποστηρίζοντας πως «κανείς άλλος δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά την εταιρεία».
3. Ελευθερία του λόγου
Μια πλατφόρμα με απόλυτη «ελευθερία του λόγου» υποτίθεται πως θα γινόταν το Twitter, υπό τις οδηγίες του Έλον Μασκ, ωστόσο, πλήθος παραδειγμάτων «λογοκριμένων» και «απαγορευμένων» αναγνωρισμένων δημοσιογράφων και δημοσιογραφικών οργανισμών δείχνουν πως τελικά η ελευθερία δεν είναι και τόσο «απόλυτη».
4. Η «ψηφιακή» πλατεία της πόλης
Όταν ο Έλον Μασκ αγόρασε το Twitter, αναγόρευσε την πλατφόρμα σε μια «ψηφιακή πλατεία της πόλης, όπου θα συζητούνται ζητήματα ζωτικής σημασίας για την ανθρωπότητα». Ωστόσο, μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Μασκ ανακοίνωσε πως οι χρήστες, που δεν πληρώνουν συνδρομή στην πλατφόρμα, δεν θα έχουν καν τη δυνατότητα να ψηφίζουν στις δημοσκοπήσεις και τα tweets τους θα έχουν περιορισμένη εμβέλεια, σε αντίθεση με τα posts όσων χρηστών πληρώνουν συνδρομή, τα οποία θα προωθούνται.
5. Πιστοποίηση χρήστη
Ως ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter, ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε πως θα «εργαστεί» για την «πιστοποίηση της αυθεντικότητας» των προφίλ των χρηστών στην πλατφόρμα. Και αυτή η υπόσχεση δεν έμελε να γίνει πραγματικότητα, καθώς σύντομα ο Έλον Μασκ κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση, όταν αφαίρεση το σήμα «επίσημου» χρήστη από αναγνωρισμένα ονόματα και «έδωσε» το σήμα σε πλαστά προφίλ.
6. Επιτροπή ελέγχου
Μια από τις πρώτες υποσχέσεις του Ίλον Μασκ, με την αγορά του Twitter, ήταν πως θα ορίσει μια επιτροπή ελέγχου με κομβικό ρόλο στην υλοποίηση «σωστών» αποφάσεων. Βέβαια, τέτοια επιτροπή όχι μόνο δεν δημιουργήθηκε, αλλά δεν αναμένεται καν, αφού ο ίδιος άφησε να εννοηθεί, αργότερα, πως άλλαξε γνώμη.
7. Σήμα «αποκλεισμένου λογαριασμού»
Τον Δεκέμβριο του 2022, ο Έλον Μασκ υποσχέθηκε πως θα θέσει σε εφαρμογή μια νέα λειτουργία, που θα δείχνει στους χρήστες αν το προφίλ τους έχει αποκλειστεί ή αν έχει «περιορισμένη» εμβέλεια, μολονότι τέτοιο feature δεν έχει παρουσιαστεί.
8. Αποζημίωση
Επιπλέον, αποζημίωση, που θα ανέρχεται στην αξία τριών μισθών, υποσχέθηκε πως θα δώσει στους εργαζομένους που απέλυσε, ποσό που είναι μεγαλύτερο από το νομίμως απαιτούμενο από την εταιρεία. Από τότε έχουν περάσει μήνες και πολλοί πρώην εργαζόμενοι έλαβαν επιπλέον αποζημίωση αξίας ενός μισθού, αντί τριών, και μόνο με την προϋπόθεση πως θα συμφωνούσαν σε συγκεκριμένους όρους που έθεσε η εταιρεία.
9. Εργαζόμενοι ΑμεΑ
Μετά την είδηση πως ο Έλον Μασκ έδωσε εντολή, προς τους εργαζομένους - άτομα με αναπηρία, «να εργάζονται εντατικά για πολλές ώρες», με το σκεπτικό ότι αποτελεί διάκριση σε βάρος τους, πιο πρόσφατα ο Μασκ χλεύασε υπάλληλό του με αναπηρία και μίλησε προσβλητικά για την αναπηρία του υπαλλήλου σε μια σειρά από tweets. Αργότερα, ζήτησε «συγγνώμη» για την απρέπεια.
10. Περικοπές στον τομέα της ασφάλειας
Το Twitter φέρεται να έχει κάνει περισσότερες περικοπές στην ομάδα ασφάλειας και εμπιστοσύνης, η οποία είναι αρμόδια για τη διεθνή εποπτεία περιεχομένου του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και σε έναν τομέα που επιβλέπει την αναπαραγωγή ρητορικής μίσους και παρενόχλησης.
Η κίνηση αυτή φαίνεται πως εντείνει τις ανησυχίες που ήθελαν τον νέο ιδιοκτήτη του μέσου κοινωνικής δικτύωσης να καταργεί μεθοδικά τον κανονισμό της εταιρείας που αφορά στον μισαλλόδοξο λόγο και την παραπληροφόρηση.