Έλον Μασκ: Ποιοι διάσημοι επενδυτές «μπαίνουν» στο Twitter – Συγκέντρωσε ήδη 7 δις δολάρια
Τη συγκέντρωση επιπλέον 7,1 δισ. δολαρίων από ιδιώτες επενδυτές για την συγκέντρωση των κονδυλίων που χρειάζεται για να προχωρήσει την εξαγορά του Twitter αποκάλυψε ο Έλον Μασκ. Η είδηση προκάλεσε αίσθηση στην αγορά ωθώντας άμεσα ανοδικά την τιμή της μετοχής της τεχνολογικής εταιρείας.
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ανάμεσα στους επενδυτές περιλαμβάνονται επιφανή ονόματα της αγοράς, όπως ο συνιδρυτής της Oracle Λάρι Έλισον, τα μεγάλα fund διαχείρισης κεφαλαίων της Fidelity, της Sequoia Capital και της Brookfield, όπως και το κορυφαίο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance.
Θυμίζουμε πως ο Μάσκ έχει αναλάβει να καλύψει ο ίδιος ή μέσω επενδυτών περίπου 21 δισ. δολάρια από το συνολικό τίμημα των 44 δισ. δολαρίων που έχει προσφέρει για την εξαγορά της δημοφιλούς πλατφόρμας social media. Και προφανώς η σημερινή εξέλιξη δίνει ώθηση στην προσπάθεια του επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως μεγάλα ονόματα της αγοράς ποντάρουν στο επιχειρηματικό του δαιμόνιο για την περαιτέρω ανάπτυξη της πλατφόρμας.
Εξάλλου, όσους περισσότερους νέους επενδυτές «ανεβάσει» στο άρμα του, τόσο λιγότερα χρήματα θα πρέπει να δαπανήσει από την προσωπική (αν και μυθική) περιουσία του για να υλοποιήσει το deal. Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό για τους μετόχους της Tesla που ανησυχούσαν για την αξία των μετοχών της βιομηχανίας αυτοκινήτου, που θα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση από τον Μασκ, κάτι που έχει αποτυπωθεί στους τριγμούς της μετοχής τις τελευταίες εβδομάδες.
Πραγματικά, με την διασφάλιση των νέων κονδυλίων εκτιμάται πως ο Μασκ θα μπορέσει να περιορίσει το δανεισμό που είχε διασφαλίσει από την Morgan Stanley για την χρηματοδότηση της συμφωνίας, από τα 12,5 στα 6,25 δισ. δολάρια.
Η ελίτ των νέων επενδυτών
Ο κυριότερος από τους νέους επενδυτές είναι ο οραματιστής συνιδρυτής της Oracle, Λάρι Έλισον, ο οποίος «έκοψε» μια επιταγή της τάξεως του 1 δισ. δολαρίων. O Έλισον συνεργάζεται ήδη με τον Μασκ, αφού συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Tesla. Άλλα 800 εκατ. δολάρια θα προσφέρει η Sequoia, 700 εκατ. δολάρια η τεχνολογική VyCapital με έδρα το Ντουμπάι, ενώ η Binance θα «μπει» στο project με 500 εκατ. δολάρια.
Ανανεωμένη εμπιστοσύνη προς το μέλλον της πλατφόρμας δείχνει, πάντως, και ο ζάμπλουτος ανιψιός του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και γνωστός στις αγορές για την έντονη δραστηριοποίηση του σε μεγάλες επενδύσεις διεθνώς. Ο πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ ήταν ήδη μέτοχος στο Twitter και μάλιστα είχε εκφράσει αρχικά έντονες επιφυλάξεις για την εξαγορά από τον Μασκ. Όμως, πείστηκε τελικά να σταθεί στο πλευρό του αφεντικού της Tesla μέσω των 34,95 εκατ. μετοχών του, αξίας 1,9 δισ. δολαρίων, δίδοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην εξαγορά.
Σημειωτέον πως ο Μασκ αποκάλυψε επίσης πως συνεχίζει την προσπάθεια για την προσέλκυση επιπλέον επενδυτών, συμπεριλαμβανομένου και του δισεκατομμυριούχου συνιδρυτή του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ, δίδοντας στους νυν μετόχους την επιλογή να συνεισφέρουν τις μετοχές στην εξαγορά. Κάτι δηλαδή που πέτυχε ήδη με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα.
Η μετοχή
Η είδηση, όπως ήταν φυσικό, έδωσε νέα ώθηση στην μετοχή της πλατφόρμας, η οποία πλέον κινείται στα 49 δολάρια πλησιάζοντας έτσι συνεχώς τα 54,20 δολάρια ανά μετοχή που έχει προσφέρει ο Μασκ στο πλαίσιο της συμφωνίας εξαγοράς. Όπως σχολιάζουν αναλυτές, όσο πιο κοντά πηγαίνει η τιμή της μετοχής στα επίπεδα της προφοράς, τόσο πιο πιθανό είναι το σύνολο των μετόχων της τεχνολογικής εταιρείας να εγκρίνουν το deal.
Πηγή: OT