Ελληνοτουρκικός διάλογος: Ξεκινούν τα ΜΟΕ με «προίκα» τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο
Με την Αθήνα και την Άγκυρα να βρίσκονται στην τελική ευθεία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, πρεμιέρα στη νέα φάση του ελληνοτουρκικού διαλόγου κάνουν σήμερα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Η ελληνική αντιπροσωπεία βρίσκεται στη γειτονική χώρα για τον 5ο κύκλο συνομιλιών μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Στη βάση των συμφωνηθέντων, κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, τα ΜΟΕ έχουν αναβαθμιστεί καθώς για πρώτη φορά επικεφαλής της ελληνικής αποστολής δεν είναι στρατιωτικός, αλλά ο Πρέσβης κ. Θεοχάρης Λαλάκος, ενώ και στις δύο αντιπροσωπείες συμμετέχουν ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί.
Οι συζητήσεις αφορούν την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε θαλάσσιες και εναέριες δραστηριότητες, σε θέματα -που μεταξύ άλλων - αφορούν τις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούν οι Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας και Τουρκίας.
Με τις δύο πλευρές να προσέρχονται στο πρώτο ραντεβού κρατώντας μικρό καλάθι, πρωταρχικός στόχος είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, κάτι το οποίο απαιτεί μικρά βήματα. Άλλωστε, ο τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, μιλώντας για την πρώτη φάση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, είχε κάνει αναφορά μόνο σε αθλητικές δραστηριότητες μεταξύ των Στρατιωτικών Σχολών των δύο χωρών, τις οποίες τοποθέτησε χρονικά μέσα στο 2024.
Ωστόσο, τις συζητήσεις που θα γίνουν στην πρωτεύουσα της Τουρκίας έρχεται να ενισχύσει το γεγονός ότι Αθήνα και Άγκυρα θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι έχοντας ως προίκα τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο, κυρίως στον εθνικό εναέριο χώρο.
Τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο σε αριθμούς
Ενδεικτικό είναι ότι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023, δηλαδή τους μήνες που προηγήθηκαν των φονικών σεισμών στην Τουρκία, στο Αιγαίο είχαν σημειωθεί 1.141 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου και την επαναπροσέγγιση Αθήνας – Άγκυρας, έχουν συνολικά καταγραφεί 31 παραβιάσεις.
Αντίστοιχα, τους πρώτους δύο μηνές του έτους, τουρκικά μαχητικά είχαν προχωρήσει σε 21 υπερπτήσεις του εθνικού εδάφου, ενώ ο αριθμός αυτός τους επόμενους μήνες είναι μηδενικός.
Διαφορετική είναι η εικόνα σε ότι αφορά τα εθνικά χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023 έχουν καταγραφεί 909 παραβιάσεις, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022 σημειώθηκαν 964 παραβιάσεις.
Η Hurriyet «βλέπει« ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας
«Κόκκινο τηλέφωνο μεταξύ Λάρισας και Εσκισεχίρ», αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η Hurriyet. Όπως σημειώνει κατά τις σημερινές συνομιλίες θα συζητηθούν θέματα όπως:
1. να υπάρχει απόσταση ασφαλείας μεταξύ πολεμικών πλοίων των δύο χωρών
2. τα μαχητικά αεροσκάφη να μην πετούν σε χαμηλό ύψος πάνω από πολεμικά πλοία
3. Τα μαχητικά αεροσκάφη δεν πρέπει να ενοχλούν τα πολεμικά πλοία
4. μείωση Navtex οι οποίες μακροπροθεσμα καλύπτουν μεγάλες θαλάσσιες περιοχές
5. απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στα δύο επιτελεία (κόκκινο τηλέφωνο) για την αποφυγή ατυχήματος