Ελληνοτουρκικά Ταραντίλης: Ο διερευνητικές επαφές με την Τουρκία δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα
Ξεκίνησε σήμερα ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, έπειτα από σχεδόν 5 χρόνια.
Αναφερόμενος στο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε: «Στόχος είναι να πιάσουμε το νήμα απ' το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016. Να εξετάσουμε αν υπάρχει σημείο σύγκλισης για να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε διαπραγματεύσεις για το ένα και μοναδικό θέμα που μας απασχολεί: αυτό της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του διεθνούς δικαίου», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Και υπογράμμισε: «Είναι ξεκάθαρο όπως άλλωστε έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ότι καμία συζήτηση δεν αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας μας. Είναι αυτονόητο ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται με καλή πίστη και προσδοκά να πράξει το ίδιο και η τουρκική».
Στη συνέχεια ο κ. Ταραντίλης αναφέρθηκε στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων.
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνεχίζοντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως είναι ήδη γνωστό ψηφίστηκε στη Βουλή η προμήθεια 18 μαχητικών αεροσκαφών «RAFALE». Σήμερα βρίσκεται στη χώρα μας η υπουργός 'Αμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας στο υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας.
Θα ακολουθήσει συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι τις επόμενες μέρες θα αναχωρήσουν για εκπαίδευση στη Γαλλία οι πρώτοι πιλότοι και τεχνικοί της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Η παραλαβή των πρώτων 6 αεροσκαφών θα ξεκινήσει τον Ιούλιο».
Τουρκική αντίδραση για τα Rafale
Για προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας κάνουν λόγο τουρκικά δημοσιεύματα, με φόντο όπως αναφέρουν οι Τούρκοι τον ερχομό τεσσάρων Rafale στην Τανάγρα για κοινές ασκήσεις με τους Έλληνες.
Λαμβάνοντας υπόψη την επίσκεψη της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας στην Ελλάδα, οι Τούρκοι αναφέρονται στην γαλλική πρόταση για πλοία ενδιάμεσης λύσης των φρεγατών της κατηγορίας La Fayette.
Ιδιαίτερα απασχολεί τον τουρκικό Τύπο η ελληνο-γαλλική άσκηση κατά το διάστημα 2-4 Φεβρουαρίου, στην οποία τέσσερα Rafale θα αναπτυχθούν στην αεροπορική βάση της Τανάγρα.
Τα γαλλικά Rafale, τονίζουν οι Τούρκοι, θα ασκηθούν με ελληνικά Mirage-2000-5 και F-16 για να γνωρίσουν οι Έλληνες πιλότοι «καλύτερα τα αεροπλάνα που σύντομα θα ενταχθούν στις τάξεις τους».
Η έναρξη των διερευνητικών
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι διερευνητικές επαφές ξεκίνησαν λίγο αργότερα από το προγραμματισμένο, στο γραφείο της προεδρίας στην περιοχή του Ντολμά Μπαχτσέ, και όχι στο ξενοδοχείο που είχε αρχικά ανακοινωθεί.
Η ελληνική αποστολή, της οποίας ηγείται ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης που ασχολείται με το θέμα από το 2010, μοιράζεται το ίδιο τραπέζι με την τουρκική που έχει επικεφαλής τον Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργό Εξωτερικών της γείτονος, τον Τσαγατάι Ερτσιγές (Δ/ντής αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ), ο οποίος κατά καιρούς είχε χρησιμοποιήσει ακραία ρητορική, ενώ σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στις σημερινές διερευνητικές συμμετέχει και ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ιμπραήμ Καλίν. Στην περιοχή τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η μεταφορά του τόπου διεξαγωγής από το ξενοδοχείο Swisshotel στο γραφείο που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί για σημαντικές συναντήσεις αποτελεί κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί ως αναβάθμιση της όλης διαδικασίας, στην οποία η Άγκυρα θέλει να δώσει μεγάλη προβολή διότι πίσω από την Ελλάδα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Τουρκία να θέλει να υποδηλώσει επιθυμία για σωστές διαπραγματεύσεις, συνεργασία και πρόθεση για εξεύρεση λύσεων.