Ελληνοτουρκικά: Νέα πρόκληση δια στόματος Σοϊλού - Η απάντηση της Αθήνας [vids]
Στην πρωτοφανή δήλωση ότι ελληνικές αρχές επιχείρησαν να κάψουν πρόσφυγες, προέβη ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Ο Τούρκος αξιωματούχος προέβη σε σχετική ανάρτηση στο Twitter, συνοδευόμενη από ανάλογο βίντεο, αναφέροντας ότι οι Έλληνες άφησαν 41 πρόσφυγες και μετανάστες να πεθάνουν ρίχνοντας τους βενζίνη ανοικτά του Τσεσμέ, οι οποίοι τελικά σώθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή.
https://twitter.com/suleymansoylu/status/1383429052065665028?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1383429052065665028%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.efsyn.gr%2Fnode%2F290495
«Οι δυνάμεις ασφαλείας της Ελλάδας επιχειρούν να ρίξουν βενζίνη και να κάψουν ανθρώπους. Αυτή είναι σφαγή υπό την επίβλεψη της Ευρώπης», τόνισε χαρακτηρριστικά.
Και πρόσθεσε: «Όσο η Ευρώπη συνεχίζει να κακομαθαίνει την Ελλάδα και συνεχίζει να σιωπά θα γραφτεί στην ιστορία ως ο ηθικός αυτουργός αυτού του κακού».
Απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού έδωσε μέσω του ΣΚΑΪ ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, αφενός επισημαίνοντας το σεβασμό της Ελλάδας στο διεθνές δίκαιο, αφετέρου υπενθυμίζοντας ότι αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας να αποτρέπει τις μεταναστευτικές ροές βάσει και της ευρωτουρκικής συμφωνίας.
«Ξεκάθαρα η χώρα μας φυλάει τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της, αλλά το κάνει αλλά με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία είναι μια οργανωμένη χώρα, έχει υποχρέωση να αποτρέπει τις παράτυπες εξόδους από τα σύνορά της. Κι αφού η Τουρκία έχει την ικανότητα με το λιμενικό της να παρακολουθεί τη θαλάσσια ζώνη όντας ασφαλής χώρα δεν επιτρέπεται από την κοινή δήλωση του 2016 (για το μεταναστευτικό) να έχουμε αφίξεις στη χώρα μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Και συνέχισε:
«Εμείς από εκεί και πέρα, όπως αποδείξαμε και το Φεβρουάριο του 2020, αλλά και πρόσφατα στη Λέσβο, έχουμε την ικανότητα, τα μέσα, αλλά κυρίως τους ανθρώπους στη θάλασσα, εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, έτοιμοι να προστατέψουν τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και το κάνουμε, έχουμε πολύ λίγες (μεταναστευτικές) ροές πολύ μεγάλη αποσυμφόρηση».
Όπως επισήμανε ο κ. Μηταράκης «η γραμμή είναι σαφής. Προασπίζουμε τα εθνικά μας δίκαια με αποφασιστικότητα και η Τουρκία έχει μια μεγάλη ευκαιρία: να ακολουθήσει τη θετική ατζέντα συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις της που της προσφέρει η Ευρώπη για αντάλλαγμα μια καλύτερη σχέση με την Ευρώπη, και ο Νίκος Δένδιας το επανέλαβε αυτό στις κοινές δηλώσεις με τον κ. Τσαβούσογλου». «Είναι η ευκαιρία για την Τουρκία, από εκεί και πέρα όμως υπάρχει και η αρνητική ατζέντα, υπάρχουν επικείμενες κυρώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία επαναλάβει πράξεις επιθετικότητας όπως έκανε πέρυσι. Ο διάλογος είναι συγκεκριμένος, υπάρχουν συγκεκριμένες διαφωνίες και αν δεν καταφέρουμε να συνεννοηθούμε υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στη διεθνή δικαιοσύνη. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Τουρκία πάνω σε συγκεκριμένες βάσεις» τόνισε.