Ελληνοτουρκικά Ερντογάν: Βουλιάξτε ελληνικό πολεμικό πλοίο ή καταρρίψτε μαχητικό [vid]
Η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» προχώρησε σε ένα σοκαριστικό δημοσίευμα-αποκάλυψη που φέρει τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να ζήτησε από τους στρατηγούς του να προκαλέσουν ένα θερμό επεισόδιο βυθίζοντας ελληνικό πλοίο ή καταρρίπτοντας ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος.
Το δημοσίευμα αναφέρει:
«Πριν από λίγες ημέρες ο Πρόεδρος Ερντογάν, διέταξε τους στρατηγούς του να βυθίσουν ένα ελληνικό πλοίο αλλά να προσπαθήσουν να μην υπάρξουν πολλές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Οι στρατηγοί αρνήθηκαν να κάνουν κάτι τέτοιο και η επόμενη ιδέα ήταν να καταρριφθεί ένα ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος. Εκεί, ήταν και πάλι η ιδέα ο πιλότος να βγει από το αεροπλάνο και να σώσει την ζωή του».
Με άλλα λόγια, οι Τούρκοι θέλουν να προκαλέσουν ένα θερμό επεισόδιο, χωρίς όμως να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Αυτά τα σχέδια τα απέρριψαν οι Τούρκοι στρατηγοί, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Die Welt, διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να είχαμε ένα θερμό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Ο,τι κι αν κάνουν, δεν θα μας σταματήσουν σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο»
Με άλλα λόγια να προκαλέσουν ένα θερμό επεισόδιο χωρίς όμως να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Αυτά τα σχέδια τα απέρριψαν οι Τούρκοι στρατηγοί σύμφωνα με την Welt αλλιώς εδώ και ημέρες θα είχαμε ένα πολύ θερμό επεισόδιο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Μιλώντας ενώπιον των δικαστών με αφορμή την έναρξη της νέας δικαστικής χρονιάς ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και κατηγόρησε για ακόμα μια φορά την Ελλάδα. Ειδικότερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε: «Η Τουρκία ως εκπρόσωπος των κοινών επιθυμιών της ανθρωπότητας φέρνει σε κάθε διεθνή σκηνή το αίτημα για ανθρώπινα δικαιώματα και δικαιοσύνη. Στον πυρήνα των δραστηριοτήτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο βρίσκεται η επιδίωξη των δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης. Είναι άδικο για την Τουρκία να μη λαμβάνεται υπόψη το τεράστιο μέγεθός της των 780 χιλιομέτρων και να φυλακίζεται στις ακτές της εξαιτίας ενός νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Η προσπάθεια να αποκτήσεις τον πλούτο της Μεσογείου με κάθε τρόπο, το οποίο είναι δικαίωμα της κάθε χώρας στην περιοχή, είναι ένα παράδειγμα σύγχρονης αποικιοκρατίας. Κουραστήκαμε από αυτό το σκοτεινό παιχνίδι. Ό,τι κι αν κάνουν, δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν αυτή την αφύπνιση της δικαιοσύνης. Άρχισαν να το σκάνε πια με τρόπο κωμικό. Ακόμη και μια μη φιλανθρωπική αυτοδιοίκηση της Τουρκίας ως περιφερειακή και προσπαθώντας να ρίξει δόλωμα μπροστά σε μια παγκόσμια δύναμη, τώρα άρχισε να φεύγει αστεία.
Το να ρίχνεις μπροστά ένα κράτος, που ούτε τον εαυτό του μπορεί να βοηθήσει, απέναντι σε μία χώρα με περιφερειακή και παγκόσμια ισχύ, όπως η Τουρκία και να προσπαθείς να την κάνεις δόλωμα γίνεται όλο και πιο αστείο. Δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν αυτήν την άνοδο. Δεν γνωρίζουμε καμία δύναμη που θα απομακρύνει ένα έθνος από το δρόμο του, ο οποίος ξεκινά με τον τουρκικό εθνικό ύμνο, που λέει "μην φοβάστε", και τελειώνει με "είναι δικαίωμα του έθνους μου να λατρεύει την ανεξαρτησία"».
Γενί Σαφάκ: «Δικαίωμα επέμβασης στα νησιά έχει η Τουρκία»
Με τη μεταφορά Ελλήνων στρατιωτών στα νησιά η Τουρκία αποκτά… δικαίωμα επέμβασης, ισχυρίζεται η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ». Βασιζόμενη σε εκτιμήσεις ειδικών, η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχασε το δικαίωμα κυριαρχίας της εξοπλίζοντας νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους Τούρκους αναλυτές, που επικαλείται η εφημερίδα, η παράνομη αποστολή στρατιωτών στα νησιά γεννά στην Τουρκία το δικαίωμα πολιτικής, νομικής και στρατιωτικής επέμβασης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνούς Δικαίου του πανεπιστημίου Μαρμαρά, Σελαμί Κουράν, «αν η Τουρκία με αυτή την αποστολή στρατιωτών αισθανθεί ότι απειλείται η ανεξαρτησία της, τότε αποτελεί μια καθαρή απειλή. Αν οι πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες δεν αποδώσουν, μπορεί να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ασκώντας το νόμιμο δικαίωμα άμυνας που προβλέπει το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. Μπορεί να εξουδετερώσει ένα-ένα τα στρατιωτικά στοιχεία σε αέρα, θάλασσα και ξηρά», αναφέρει χαρακτηριστικά.
DW: Η Τουρκία εξοπλίζεται σαν αστακός
Στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στην Τουρκία αναφέρεται ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung το οποίο σημειώνει:
«Μόνον την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης για τα οικόπεδα φυσικού αερίου στην Κύπρο, ο Ερντογάν ζήτησε η χώρα να σκαρφαλώσει στην "κορυφή του πρωταθλήματος" της βιομηχανίας όπλων. Δεν πρέπει "ούτε λεπτό να χάσουμε", είπε. Οι περιφερειακές συγκρούσεις αναγκάζουν τη χώρα να παράγει σύγχρονα οπλικά συστήματα με ίδιους πόρους».
Μια εθνική αμυντική βιομηχανία «σε όλους τους κρίσιμους τομείς» που είναι ανεξάρτητη από το εξωτερικό είναι ο πιο σημαντικός στόχος, είπε σε ένα ναυπηγείο ο Τούρκος πρόεδρος. Ο Ερντογάν βρίσκεται στη διαδικασία αύξησης του στρατιωτικού δυναμικού της Τουρκίας εδώ και χρόνια. Αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία που συλλέγει το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ειρήνη στη Στοκχόλμη (SIPRI).
Το ποσοστό για τον εξοπλισμό στον κρατικό προϋπολογισμό το 2019 ήταν 7,8%, το υψηλότερο από το 2003. Το γερμανικό ποσοστό -λίγο αλλαγμένο- ανέρχεται στο 2,8%. Πέρυσι, η Τουρκία ξόδεψε 20,5 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες, μία αύξηση άνω του 50% από το 2015 και σχεδόν διπλάσια από ό,τι πριν από δέκα χρόνια».