Ελληνοτουρκικά: Είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο λέει ο Ακάρ
Άνοιγμα για διάλογο έκανε χθες ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ μιλώντας στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, μόλις μία ημέρα μετά την αντιπαράθεση που είχαν Έλληνες βουλευτές μαζί του στην επιτροπή κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.
Ο τούρκος αξιωματούχος στις δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ φάνηκε να ρίχνει τους τόνους λέγοντας:
«Eίμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα με συνομιλίες και συναντήσεις. ´Ηδη υπάρχουν προσπάθειες που έχουν γίνει. Όπως οι διερευνητικές επαφές και θέλουμε να ολοκληρωθούν. Υπάρχουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι συναντήσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα αυτές οι συναντήσεις όπως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τους Έλληνες ομολόγους μας. Όπως αν υπάρξει ευκαιρία, όταν πάμε στις Βρυξέλλες, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο (Παναγιωτόπουλο)», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ, ο Χουλουσί Ακάρ.
Η συνάντηση ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που πραγματοποιείται από χθες στις Βρυξέλλες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Ιουνίου στη Μαδρίτη.
Η κόντρα ελλήνων βουλευτών με τον Ακάρ
Υπενθυμίζεται ότι προχθές στην επιτροπή κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, κατά την ομιλία του o Τούρκος υπουργός άρχισε να θέτει θέματα χωρικών υδάτων, αποστρατιωτικοποίησης νησιών, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα και για υποστήριξη της τρομοκρατίας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των Ελλήνων βουλευτών. Οι Έλληνες βουλευτές πήραν τον λόγο και του απάντησαν πως η Ελλάδα καταπολεμά την τρομοκρατία.
Παράνομη τουρκική ΝΟΤΑΜ
Χθες σε μια νέα προκλητική κίνηση η Τουρκία θέλησε να ελέγξει περιοχές σε ολόκληρο Αιγαίο με παράνομη δέσμευσή τους. Σύμφωνα με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε, στόχευε σε τρεις περιοχές στο νότιο, κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, από χθες και μέχρι το τέλος του χρόνου.
Η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση και με αντιΝΟΤΑΜ που εξέδωσε, τόνισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να δεσμεύει περιοχές και μάλιστα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο και τις πολιτικές πτήσεις, αφού θα επηρεάζονταν δύο αεροδιάδρομοι, αυτός της Ρόδου προς την Αθήνα και της Αθήνας προς τη Λήμνο.
Η Αθήνα επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι αεροδιάδρομοι χρησιμοποιούνται από εγχώριες και διεθνείς πτήσεις, με οποιαδήποτε δέσμευση της Τουρκίας των περιοχών αυτών, να φέρνει κίνδυνο για τις πτήσεις αυτές.
Το non paper που διακινεί η Άγκυρα κατά της Ελλάδας
Όπως έγινε χθες γνωστό η Άγκυρα διανέμει δισέλιδο έγγραφο στις ξένες πρεσβείες με απίστευτες τοποθετήσεις - διεκδικήσεις.
Στο non paper, η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα ότι απειλεί για μονομερή επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ είναι γνωστό ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων.
Σε άλλο σημείο του κειμένου, η Τουρκία υποστηρίζει ότι γίνονται παραβιάσεις από τα ελληνικά μαχητικά, ενώ είναι γνωστό ότι το Πεντάγωνο έχει καταγράψει δεκάδες παραβιάσεις καθημερινά και πέφτεις από τουρκικά μαχητικά. Στις 27 Απριλίου μάλιστα είχαμε 141 παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά.
Σε άλλο σημείο του non-paper η Τουρκία ισχυρίζεται ότι οι βάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα στρέφονται εναντίον της Τουρκίας, ενώ η Αθήνα επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι η ελληνοαμερικάνικη αμυντική συμφωνία δε στρέφεται εναντίον κανενός.
Η Άγκυρα κατηγορεί επίσης την Αθήνα για επιστροφή μεταναστών χρησιμοποιώντας τον όρο pushbacks, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία.
Η επίσκεψη Καλίν στο Βερολίνο
Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειος και ΝΑΤΟ ήταν στην ατζέντα συνάντησης του εκπροσώπου του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν με τον Τζέικ Σάλιβαν, απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Η συνάντηση έγινε στο Βερολίνο και μετείχαν επίσης αξιωματούχοι από τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στη συνάντηση που έλαβε χώρα στη γερμανική πρωτεύουσα συμμετείχαν εκτός από τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, και ο εκπρόσωπος του Γερμανού Καγκελάριου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Γενς Πλότνερ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου Στίβεν Λάβγκροβ και ο γενικός διευθυντής πολιτικών υποθέσεων και ασφάλειας στο γαλλικό υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών, Φιλίπ Ερέρα.
Όπως μετέδωσε η Yeni Safak, σύμφωνα με την Άγκυρα, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, καθώς και περιφερειακά ζητήματα όπως η κατάσταση σε Συρία, Αφγανιστάν και Ιράν.
Στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ, τονίζεται ότι υπογραμμίστηκε πως «η Τουρκία δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα νόμιμα δικαιώματά της» και πως «η Άγκυρα δεν θα συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά τα «νόμιμα» δικαιώματά της σε ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, καθώς και ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει αποφασιστικά τις προσπάθειές της για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων σε περιφερειακές και παγκόσμιες κρίσεις».
Γερμανικό ΥΠΕΞ: Η επιθετική ρητορική της Τουρκίας και οι παραβιάσεις στο Αιγαίο προκαλούν ανησυχία
Οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς το τελευταίο διάστημα «δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή», ενώ «ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών το μεσημέρι της Τετάρτης (15/6).
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βερολίνο μεταξύ αξιωματούχων της Γερμανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Τουρκίας και την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για το θέμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστιαν Βάγκνερ δήλωσε:
«Επί της αρχής μπορώ να πω ότι λάβαμε γνώση των δηλώσεων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες και ότι δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή. Και ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία».
Προσέθεσε δε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καταβάλλει εντατικά προσπάθειες μαζί με τους εταίρους για τον διάλογο και την αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο» και παρέπεμψε στη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ πριν από την αναχώρησή της για την επίσκεψη στο Πακιστάν, στην Αθήνα και στην Άγκυρα.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη «γερμανική θέση για την στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών», ο κ. Βάγκνερ επανέλαβε απόσπασμα από την ίδια δήλωση της κυρίας Μπέρμποκ:
«Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όταν πρόκειται για την ασφάλεια της περιοχής της Μεσογείου. Σε μια περίοδο όπου η τάξη ασφάλειας της Ευρώπης αμφισβητείται θεμελιωδώς από τον Πρόεδρο Πούτιν, πρέπει ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και Ευρωπαίοι εταίροι να στέκουμε ενωμένοι. Πρέπει προβλήματα να λύνονται με συζήτηση και όχι με κλιμάκωση εντάσεων».