Ελληνογαλλική συμφωνία: Μετωπική Μητσοτάκη - Τσίπρα - Το απόγευμα η ονομαστική ψηφοφορία
Σε υψηλούς τόνους κινήθηκαν οι πολιτικές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης με τις οποίες ολοκληρώνεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια».
Δείτε σε απευθείας μετάδοση της συζήτηση στη Βουλή:
Η συζήτηση ξεκίνησε ένα τέταρτο πριν της 11 το πρωί ενώ λίγο πριν τις 12.30 στο βήμα ανέβηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μητσοτάκης: Πρόβλεψη αμοιβαίας συνδρομής
«Είναι μία συμφωνία που αναβαθμίζει συνολικά τη συνεργασία των δύο χωρών μας στους τομείς της άμυνας της ασφαλείας και της εξωτερικής πολιτικής», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της κύρωσης της Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας.
https://www.youtube.com/watch?v=gXLXfedsk9M
«Το ιστορικό αυτό κείμενο τίθεται υπόψιν της Βουλής, καθιστώντας τη σημερινή συζήτηση ιστορική, καθώς η έγκριση του σημαίνει θωράκιση της χώρας, την ενίσχυση του νοτιοευρωπαϊκού σκέλους της συμφωνίας, αλλά και την πρώτη προσπάθεια για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης», συνέχισε και συμπλήρωσε: «Για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη. Και όλοι ξέρουμε ποιος απειλεί με casus belli στην περιοχή μας».
«Είναι τεράστιας σημασίας η στρατηγική εταιρική μας σχέση με την Γαλλία», είπε, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει η πρόβλεψη της αμοιβαίας ένοπλης συνδρομής, άρα «σε περίπτωση επίθεσης, η χώρα μας θα έχει στο πλευρό της τον ισχυρότερο στρατό της ηπείρου μας, μια πυρηνική δύναμη».
«Συμμερίζομαι την άποψη Μακρόν πρέπει να σταματήσουμε να υποδεχόμαστε με αφέλεια τις τεκτονικές αλλαγές στην γεωπολιτική σκακιέρα», είπε, εκτιμώντας ότι πρέπει «να αντιστοιχηθεί η οικονομική ισχύς με την στρατιωτική ικανότητα της ΕΕ». «Οι πραγματικοί ευρωπαϊστές καλούμαστε να γίνουμε Ευρωπαίοι πραγματιστές, χαράσσοντας με θάρρος τον δρόμο της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ που είναι μονόδρομος», πρόσθεσε.
«Οι τρεις φρεγάτες Belharra ήταν διακαής πόθος του πολεμικού μας ναυτικού και πλέον η Ελλάδα θα έχει πλοία επιφανείας, αντάξια των Ελλήνων καπετάνιων μας, για τα επόμενα 30 χρόνια», συνέχισε.
«Τα πρώτα Rafale θα φθάσουν στην Τανάγρα πριν από το τέλος του έτους. Επιπλέον υπάρχουν οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για τις θαλάσσιες ζώνες, υπάρχει επίσης συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αντίστοιχη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, οι σχέσεις με το Ισραήλ καθώς και η επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα επόμενα 5 χρόνια» ανέφερε και χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την «ευρωατλαντική διάσταση της συμφωνίας, αλλά και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πλαισίου», καθώς «η εν λόγω συμφωνία είναι πλήρως συμβατή με την γαλλογερμανική συμφωνία του Άαχεν».
Στη συνέχεια γνωστοποίησε ότι εντός του 2025 θα πλεύσει η πρώτη φρεγάτα εντός του ναύσταθμου Σαλαμίνας, σημειώνοντας ότι σκωπτικά ότι «εκεί που προσκυνούσαν τα νερά σε κιτς τελετές για σαλαμινομάχους κάποιοι συνοδοιπόροι σας». Και συμπλήρωσε: «Να κρινόμαστε, αλλά να μην ξεχνιόμαστε και να συγκρινόμαστε».
Κατόπι διαβεβαίωσε εμφατικά ότι «η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά ούτε απειλείται».
Τσίπρας: Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε
«Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε κακή. «Τις πράξεις και την ψήφο μας θα την κρίνουν οι πολίτες», σημείωσε.
https://www.youtube.com/watch?v=dKKNPv4YZp0
«Μας μιλά για εθνική ευθύνη, αυτός που αρνείται να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών», ανέφερε και τόνισε: «Πάει πολύ αυτό το εμπόριο του κίβδηλου πατριωτισμού».
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για δόγμα για την ασφάλεια που απομακρύνεται από πάγιες θέσεις στην εξωτερική πολιτική.
Καταλόγισε, δε, στην κυβέρνηση ότι «φουσκώνει» τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας κατά 10 δισ. ευρώ, χωρίς εγγύηση συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. «Πού θα φτάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει;», διερωτήθηκε.
Έκανε λόγο για «σκανδαλώδη υπερκοστολόγηση» στην αναβάθμιση του κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει έλεγχος «και για το τελευταίο ευρώ».
Γεννηματά: Ψηφίζουμε αλλά υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να δει η κυβέρνηση
«Δεν έχουμε καταφέρει μια ενιαία εθνική στρατηγική, διότι η κυβέρνηση αρνείται τον διάλογο. Ερχόμαστε να συζητήσουμε ένα σοβαρό ζήτημα με προκλήσεις από τον κ. Μητσοτάκη και λαϊκισμό από τον κ. Τσίπρα», τόνισε από το βήμα της βουλής, κατά τη συζήτηση για την ελληνογαλλική συμφωνία, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
Η κ. Γεννηματά, στάθηκε σε τρία σημαντικά θέματα που, όπως υποστήριξε, απασχολούν τη χώρα.
Πρώτα αναφέρθηκε στο θέμα της πανδημίας, όπου κατηγόρησε ευθέως τον κ. Μητσοτάκη για την κατάσταση που έχει πάρει ξανά άσχημη τροπή, αλλά και για την καθυστέρηση των εμβολιασμών, ενώ σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός απέδειξε την αποτυχία του σχετικά με το θέμα, καθώς απομάκρυνε από τη θέση του τα αρμόδια στελέχη.
Στο δεύτερο θέμα που αναφέρθηκε η κ. Γεννηματα, είναι αυτό της ακρίβειας που, όπως είπε, πλήττει νοικοκυριά και ΜμΕ, ενώ η χώρα βρίσκεται μεταξύ ολιγοπωλιακών συμπεριφορών και αισχροκέρδειας.
Το τρίτο ζήτημα που ανέφερε η κ. Γεννηματά, είναι η «απειλή της ακροδεξιάς», ένα χρόνο μετά την καταδίκη της «Χρυσής Αυγής», η οποία, είπε, μεταφέρεται ακόμη και στα σχολεία.«Ένα χρόνο μετά την καταδίκη της ΧΑ η ακροδεξιά σηκώνει κεφάλι και οι αντιλήψεις της ακροδεξιάς παραμένουν και μέσα στο ίδιο σας το κόμμα» επισήμανε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Όσον αφορά τη διαγραφή του βουλευτή, Κ. Μπογδάνου από την ΚΟ της ΝΔ, υπογράμμισε ότι δεν φτάνει για να λυθεί το θέμα. Τόνισε δε ότι κάποια στελέχη της ΝΔ αναφέρουν ότι ο κ. Μπογδάνος, θα ξαναγυρίσει σε κάποια θέση.
Πάντα στηρίζαμε και στηρίζουμε την ισχύ και την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας στην ευρύτερη περιοχή και για αυτό «ψηφίζουμε τη Συμφωνία γιατί θέτει τις βάσεις για την άμυνα και την ασφάλεια, όπως ψηφίζουμε και την ενίσχυση του Στόλου. Μας ενδιαφέρει να έχουμε στενές σχέσεις με τι Γαλλία, ειδικά τώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση της Συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε η κυρία Γεννηματά «στη συμφωνία υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αναδειχτούν» αλλά και «δυνατότητες, αν η κυβέρνηση δουλέψει πρακτικά πάνω σε αυτή».
Και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε πως «Χρειάζεται μια νέα εθνική στρατηγική που θα αντιμετωπίζει την στάση της Τουρκίας. Ας καθίσουμε επιτέλους σε ένα τραπέζι κ. Μητσοτάκη να συζητήσουμε για τα συμφέροντα της Ελλάδας. Δεν πρέπει να δικαιωθούν αυτοί που υποστηρίζουν ότι η συμφωνία με τη Γαλλία θυμίζει ανάλογες συμφωνίες του 19ου αιώνα που έμειναν στα χαρτιά».
Κουτσούμπας: Η συμφωνία δεν υπηρετεί τις ανάγκες του ελληνικού λαού
«Ένα χρόνο μετά, οι επιθέσεις των φασιστικών ομάδων αποδεικνύουν ότι ο φασισμός παραμένει πολυεργαλείο του συστήματος, που δε διστάζει να το αξιοποιήσει σε βάρος του κινήματος, σε βάρος των κομμουνιστών & αγωνιστών που βρίσκονται μπροστά στους αγώνες σε δύσκολες συνθήκες. Ένα χρόνο πριν, στις 7/10/2020, η καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής Χ.Α. ικανοποιούσε την απαίτηση του λαού, όπως αυτή εκφράστηκε με τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Εφετείο. Τότε λοιπόν είχαμε πει: δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός!», είπε από το βήμα της Βουλής, ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στη συζήτηση στη Βουλή για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας.
Μιλώντας για τη συμφωνία ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε:«Λυπούμαστε κ. Μητσοτάκη, κυρίες και κύριοι των άλλων κομμάτων, που θα σας χαλάσουμε το κλίμα δήθεν “εθνικών” πανηγυρισμών που προσπαθείτε να στήσετε. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και ο ελληνικός λαός οφείλει να γνωρίζει την αλήθεια»
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο άρθρο 18 της ελληνογαλλικής συμφωνίας και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε «μπορείτε να μας πείτε ποιες και που θα είναι αυτές οι πολυεθνικές αποστολές. Τι σχέσει έχουν οι ελληνικές δυνάμεις σε αυτές τις περιοχέςΤι σχέση έχουν αυτές οι περιοχές με την προστασία των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων; Τι είδους συμφέροντα έχει ο ελληνικός λαός σε αυτές τις περιοχές; Κοροϊδεύετε ξεδιάντροπα».
Εκτίμησε ακόμη ότι η «συμφωνία αυτή υπηρετεί όχι τις ανάγκες του ελληνικού λαού, αλλά τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου που θέλει να συμμετάσχει ενεργά: - στο πλιάτσικο που γίνεται στην περιοχή, στους οικονομικούς και ενεργειακούς ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο και που συνοδεύονται πάντα και παντού και με στρατιωτικές αντιπαραθέσεις που τις πληρώνουν με το αίμα τους οι λαοί.Αυτό το ρόλο υπηρετεί η συμφωνία με την Γαλλία & η συμφωνία με τις ΗΠΑ».
«Αυτά που κρίνουν τη στάση ΝΑΤΟ-ΕΕ έναντι της Τουρκίας είναι: H στρατηγική σχέση με την Τουρκία, η επιδίωξη για σταθερότητα στην ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ με απόσπαση της Τουρκίας από την επιρροή της Ρωσίας, οι μπίζνες μεταξύ των αστικών τάξεων Aυτά αφορούν άμεσα KAI τη Γαλλία», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
«Η συμφωνία, όπως και παρόμοιες συμφωνίες στο παρελθόν, όπως η συμφωνία για τις βάσεις με τις ΗΠΑ -αμυντική λεγόταν και αυτή, που την εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και ολοκλήρωσε η ΝΔ- αφορούν τη συμμετοχή της Ελλάδας σε επιθετικά, επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ».
Απάντηση Παναγιωτόπουλου στον Τσίπρα
Απάντηση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στην ομιλία του στη συζήτηση για την Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία έκανε λόγο για ”σκανδαλώδη υπερκοστολόγηση στην αναβάθμιση του Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στη Καλαμάτα” και ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει στο ¼ του κόστους, έδωσε με παρέμβασή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος λέγοντας πως «οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αναληθείς» και προέτρεψε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «να ανατρέψει σε αυτούς που σας συμβούλευσαν να πείτε αυτά γιατί δεν ήρθαν καλά διαβασμένοι και δεν συμβούλευσαν καλά».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήγησε πως «όταν αναλάβαμε εμείς την κυβέρνηση η μόνο πρόταση ήταν μιας καναδικής εταιρείας ύψους 1,9 δισ. ευρώ» και «στην πορεία προέκυψε και η ισραηλινή εταιρεία οπότε και ξεκίνησε ο ανταγωνισμός, είχαμε διαδοχικές μειώσεις των προτάσεων και καταλήξαμε στο ύψος που συμφωνήθηκε». «Όταν πέρασε το πρόγραμμα, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή μετά από 5ωρη συζήτηση και εφόσον δόθηκαν εξονυχιστικές εξηγήσεις για την κοστολόγηση, ξεκίνησε η κυρίως διαπραγμάτευση η οποία οδήγησε στην τελική απόφαση και εσείς ισχυρίζεστε ότι είναι σκανδαλωδώς υπερκοστολογημένη τιμή, που όμως είναι κατά τι μεγαλύτερη τής αρχικής διότι μπήκε η ρήτρα τιμαριθμικής προσαρμογής» προσέθεσε και υπογράμμισε πως «δεν είναι σκανδαλώδης παρέμβαση από το πουθενά, αλλά συνήθης πρακτική σε τέτοιου είδους μακροχρόνιες συμβάσεις» σημειώνοντας ότι «αυτή τη ρήτρα διαπραγματευόντουσαν, εάν έπαιρναν τη δουλειά, και οι Καναδοί».
Απέρριψε τον ισχυρισμό του Αλέξη Τσίπρα ότι υπήρχε πρόταση από την Πολεμική Αεροπορία και δεν την αξιοποιήσαμε, λέγοντας ότι «είναι απολύτως αναληθείς» και παρέπεμψε στα πρακτικά του ΣΑΓΕ (Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων) του Ιανουαρίου του 2019, επισημαίνοντας πως «ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας αποφάνθηκε ότι πρέπει να διερευνηθεί περεταίρω η καναδική πρόταση όπως και να αναζητηθούν ενδεχομένως και άλλες λύσεις». Προσέθεσε πως «άλλες προτάσεις δεν προτάθηκαν ποτέ, παρ' όλο που το ζητήσαμε στην Επιτροπή Εξοπλιστικών και Άμυνας της Βουλής, κανένας δεν προσκόμισε τον φάκελο κατά τον οποίο δήθεν θα μπορούσαμε να κάνουμε το Κέντρο της Καλαμάτας μόνοι μας, στο ¼ του ποσού. Και αυτό δεν συνέβη γιατί δεν υπήρχε τέτοιος φάκελος … υπήρχε μια θεωρητική αναζήτηση και για αυτό αναζητήσαμε λύσεις» ώστε στο τέλος του έτους «με τον τερματισμό του προσδόκιμου βίου των αεριωθούμενων να μην υπάρχουν δραματικές συνέπειες στην ομαλή εκπαίδευση των Ικάρων μας».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε να μην δημιουργούνται εντυπώσεις «πρώιμης σκανδαλολογίας σε αυτή την αίθουσα» και απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως «εάν επιδεικνύατε τον ίδιο ζήλο περί τα εξοπλιστικά όταν ήσασταν στην κυβέρνηση, όπως αυτόν που επιδεικνύεται σήμερα σε αυτή τη συζήτηση, δεν θα είχαμε εμείς να τρέχουμε για να καλύψουμε τόσα μεγάλα κενά».
Ένσταση επί της διαδικασίας
Η συζήτηση ξεκίνησε με ένσταση επί της διαδικασίας και μια δήλωση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρο Δρίτσα ο οποίος ζήτησε η συζήτηση να μην περιοριστεί, όπως ήταν η πρόταση του Προέδρου της Βουλής και της Διάσκεψης των Προέδρων, στις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, στις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αλλά και ενός κύκλου 12 βουλευτών κατά κοινοβουλευτική αναλογία, αλλά να υπάρξει και ένας τουλάχιστον δεύτερος κύκλος ομιλητών, καθώς πρόκειται όντως μία ιστορική συμφωνία και στην οποία θα πρέπει να μπορεί να διατυπωθούν όλες οι απόψεις των βουλευτών που έχουν και το νομοθετικό έργο. Ο κ. Δρίτσας μάλιστα, θέλοντας να αναδείξει τη σπουδαιότητα της Συμφωνίας προχώρησε και σε μια πολιτική δήλωση λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ για να την υπογραμμίσει θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Προς επίρρωση της ένστασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ζήτησε τον λόγο και υπενθύμισε ότι σε ανάλογης σπουδαιότητας Συμφωνίες, όπως των Πρεσπών, η συζήτηση στην Ολομέλεια ήταν σε τρεις συνεδριάσεις, παρότι και τότε υπήρχαν τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών.
Ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας απάντησε πως η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί με δική του πρωτοβουλία, ασκώντας το δικαίωμα που του παρέχει ο Κανονισμός της Βουλής, αλλά και γιατί το νομοσχέδιο στην αιτιολογική του έκθεση κάνει επίκληση στο άρθρο 27 του Συντάγματος που απαιτεί την ψήφισή του από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου των βουλευτών και συνεπώς η ψηφοφορία πρέπει να είναι ονομαστική και όχι με της τεκμερώμενης πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών ομάδων. Σχετικά με την ένσταση για τον ένα και μόνο κύκλο ομιλητών βουλευτών μετά τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών θα λέγαμε ότι εκφράζεται με τον "βαρύγδουπο" τρόπο η θέση της κάθε κοινοβουλευτικής δύναμης, απέναντι σε αυτή την πράγματι ιστορική Συμφωνία.
Το Σώμα, κατά πλειοψηφία, ενέκρινε την πρόταση διεξαγωγής της συζήτησης του Προέδρου της Βουλής και απέρριψε την ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας βάσει του άρθρου 27 παρ. 2. αναμένεται το απόγευμα ενώ η Κύρωση της Συμφωνίας με την Γαλλία εισήχθη στην Ολομέλεια από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με την θετική ψήφο της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης ενώ την καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.