Ελληνικός Χρυσός: Σχέδιο ενίσχυσης ασφάλειας, παραγωγικότητας και παραγωγής για την προώθηση του επενδυτικού project
Η Ελληνικός Χρυσός θέτει σε τροχιά μετασχηματισμου τα επενδυτικά της σχέδια στην Ελλάδα με την εκπόνηση ενός στρατηγικού Οδικού Χάρτη ο οποίος προβλέπει σημαντικές κεφαλαιακές επενδύσεις προκειμένου η χώρα να καταστεί κορυφαίος παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με την ενημέρωση της διοίκησης της εταιρείας σχετικά με τον σχεδιασμό της για την περίοδο 2021-2024:
Τίθεται σε προτεραιότητα η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας η οποία θα οδηγήσει, σύμφωνα με την Ελληνικός Χρυσός, σε νέες επενδύσεις 1,9 δισ. ευρώ, τοπικές προμήθειες 3,5 δισ. ευρώ, τρεις χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, δύο δισ. ευρώ κρατικά έσοδα, 70 εκατ. ευρώ κοινωνικές επενδύσεις, 120 εκατ. περιβαλλοντικές επενδύσεις και 11 δισ. ευρώ εξαγωγές.
Προβλέπεται επένδυση σε προπαρασκευαστικές κατασκευαστικές εργασίες στις εγκαταστάσεις των Σκουριών, καθώς και ολοκλήρωση του εργοστασίου εμπλουτισμού. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται ότι η τοπική απασχόληση και η τοπική ανάπτυξη θα επηρεαστούν θετικά ήδη από τις αρχές του 2022.
Μάλιστα, στο Στρατώνι θα δημιουργηθεί ένα πρότυπο Κέντρο Τεχνικής Κατάρτισης & Εκπαίδευσης, προκειμένου να εκπαιδεύσει σε νέες δεξιότητες το εργατικό δυναμικό εν όψει της λειτουργίας του νέου μεταλλείου στις Σκουριές. Το μεταλλείο των Σκουριών, θα είναι πλήρως ηλεκτρικό και θα εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής ειδικά σχεδιασμένες για να δίνουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης εξόρυξης (χρήση RMT - Τεχνολογία Απομακρυσμένης Εξόρυξης). Μέσω του Κέντρου αυτού, οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός - καθώς και ευρύτερα οι κάτοικοι των τοπικών κοινωνιών μακροπρόθεσμα - θα έχουν πρόσβαση σε σύγχρονη τεχνογνωσία και υψηλής ποιότητας κατάρτιση, εκπαιδευόμενοι για να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα που αξιώνει η σύγχρονη μεταλλευτική δραστηριότητα, αλλά και το άκρως απαιτητικό έργο των Σκουριών.
Στα μεταλλεία της Ολυμπιάδας, θα επιδιωχθεί η επιστροφή τους στην κερδοφορία μέσα από κινήσεις εκσυγχρονισμού και αύξησης της παραγωγικότητας, αλλά και μέσα από την αύξηση της παραγωγικής τους δυναμικότητας από τους 400 στους 650 χιλιάδες τόνους.
Αντίθετα, το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών (ζημιογόνο αποτέλεσμα, με τα βεβαιωμένα αποθέματα να έχουν ουσιαστικά τελειώσει), μπαίνει σε καθεστώς συντήρησης (θα συνεχιστούν έρευνες για νέα ενδεχόμενα αποθέματα) με τη διοίκηση να ξεκινά διάλογο με τους εργαζόμενους σχετικά με το πώς αυτοί θα απασχοληθούν. Σύμφωνα με τη διοίκηση, πρόθεση είναι να μη χαθούν θέσεις εργασίας, καθώς με την ανάπτυξη του μεταλλείου της Ολυμπιάδας και τη νέα επένδυση στις Σκουριές, οι θέσεις εργασίας όχι μόνο δεν θα μειωθούν, αλλά θα αυξηθούν σημαντικά.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης, 70 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν σε Κοινωνικές Επενδύσεις για την ευημερία της τοπικής κοινωνίας στην ΒΑ Χαλκιδική, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού εμβληματικών αναπτυξιακών έργων στην περιοχή.
Η αποτελεσματική υλοποίηση του στρατηγικού οδικού χάρτη θα οδηγήσει στην δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της αναπτυξιακής πορείας, εκτιμώντας ότι 1.000 νέες θέσεις θα προστεθούν κατά το πρώτο έτος των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές. Το πλάνο θα οδηγήσει επίσης στην καταβολή αυξημένων μεταλλευτικών τελών, φόρων και κοινωνικών εισφορών στο ελληνικό δημόσιο, ύψους 2δις ευρώ, καθώς και σε αυξημένα έσοδα για τους τοπικούς προμηθευτές.
Πέρα όμως από τα οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, η Ελληνικός Χρυσός λειτουργεί πάντα με βασική προτεραιότητα τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της δραστηριότητάς της, επενδύοντας στη χρήση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών.
https://www.youtube.com/watch?v=T98I14QXhNw&t=1s