Έλληνες μετανάστες στην «σκούπα» Τραμπ - Ο Παντελής, η Ιωάννα και η αγωνία για το μέλλον στις ΗΠΑ
Ο Παντελής και η Ιωάννα είναι δυο Έλληνες μετανάστες που εργάζονται παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς δεν μπορούν να πάρουν άδεια εργασίας. Διαβάστε τι λένε στο Flash.gr για τη «σκούπα» Τραμπ.
Όταν μιλάμε για παράνομους μετανάστες στις ΗΠΑ, το μυαλό μας πάει συνήθως κυρίως σε ανθρώπους του μόχθου από το Μεξικό και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής που έφτασαν παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν βγήκαν ποτέ ξανά από τη χώρα.
Πολύ απλά διότι δεν μπορούν, είναι παράνομοι και αν φύγουν δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν ποτέ ξανά. Όμως δυστυχώς, ο τρόμος και η αγωνία πολλών ξένων στις ΗΠΑ, ειδικά μετά τις εξαγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ για επιχείρηση «σκούπα» στο μεταναστευτικό, δεν περιορίζεται μόνο σε πολίτες από αυτές τις χώρες προέλευσης, αλλά επηρεάζει και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πολλές περιπτώσεις και Έλληνες.
Σίγουρα οι αριθμοί δεν είναι συγκρίσιμοι ούτε καν κοντά, όμως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις πολλών Ευρωπαίων πολιτών ανάμεσα τους και Έλληνες που οι συγκυρίες τους οδήγησαν στο να ζουν σήμερα παράνομα στις ΗΠΑ και να έχουν χρόνια να επισκεφτούν την χώρα μας καθώς αν ταξιδέψουν δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν.
Οι παράνομοι Έλληνες «λατζέρηδες»
Το flash.gr συνομίλησε με αρκετές περιπτώσεις Ελλήνων που βρίσκονται σήμερα, εν έτη 2025, παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες είτε επειδή η άδεια παραμονής τους έχει λήξει και δεν μπορεί να ανανεωθεί είτε διότι έχουν κάνει τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες όμως τα προεδρικά διατάγματα του Ντόναλντ Τράμπ πλέον παγώνουν νέες αιτήσεις για θεωρήσεις (VISA) ή για πράσινη κάρτα και όταν κάποια στιγμή η αίτηση κατατεθεί η διαδικασία θα είναι πολύ χρονοβόρα.
Από το ρεπορτάζ που κάναμε καταλαβαίνουμε ότι οι παράνομοι Έλληνες σήμερα στις ΗΠΑ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τους «παλιούς», όπως τους λέμε baby boomers (άτομα ηλικίας 65-85) και τους σύγχρονους (παράνομους μετανάστες).
Στην πρώτη κατηγορία ανήκει ο κ. Παντελής από την Καλαμάτα ο οποίος ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1984 σε ηλικία 30 ετών. Σήμερα ζει στην Αστόρια και η άδεια παραμονής του έχει λήξει εδώ και 12 χρόνια καθώς δεν μπόρεσε να βρει εργοδότη να του την ανανεώσει.
Ο κ. Παντελής δουλεύει στην εστίαση, είναι μάγειρας και τα τελευταία χρόνια εργάζεται σε Ελληνικά εστιατόρια που ναι μεν τον πληρώνουν «μαύρα» αλλά αρνούνται να πληρώσουν τα δικηγορικά έξοδα για να καταθέσουν νέα αίτηση εργασίας.
Ακόμα όμως και αν αυτό γινόταν, η διαδικασία δεν είναι σίγουρο ότι θα εγκριθεί καθώς όπως μας λέει «ο εργοδότης πρέπει να αποδείξει στο Αμερικανικό κράτος ότι δεν υπάρχει Αμερικανός πολίτης που να μπορεί να κάνει τη δουλειά μου. Με άλλα λόγια ότι δεν κλέβω την δουλειά από πολίτη αυτής της χώρας. Και στην εστίαση αυτό είναι δύσκολο, είναι δυνατόν να μην υπάρχει Αμερικανός μάγειρας;».
Ο κ. Παντελής φοβάται πολύ, ειδικά μετά το «ντου» που έκαναν οι αρχές σε Μεξικάνικο εστιατόριο στο Νιού Τζέρσει την προηγουμένη εβδομάδα απ’όπου «μάζεψαν» πολλούς παράνομους μετανάστες που δούλευαν στην κουζίνα.
Οι «σύγχρονοι» Έλληνες παράνομοι μετανάστες στις ΗΠΑ
Μια άλλη κατηγορία παράνομων Ελλήνων στις ΗΠΑ, που πολλοί αγνοούν ότι υφίσταται είναι αυτή των νέων Ελλήνων που έχουν έρθει πρόσφατα για σπουδές στις ΗΠΑ. Ορισμένοι που δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους (και την λήξη της φοιτητικής τους βίζας), ψάχνουν για εύρεση εργασίας κάτι που σήμερα δεν είναι εύκολο στις ΗΠΑ ακόμα και για εξειδικευμένους εργαζόμενους.
Η διαδικασία είναι ακριβή και χρονοβόρα. Αφού πρώτα βρεθεί ο κατάλληλος εργοδότης που θέλει να προσλάβει έναν ξένο και να ξεκινήσει την διαδικασία, η θέση αυτή πρέπει να αναρτηθεί ως αγγελία, ο εργοδότης να εξαντλήσει το ενδεχόμενο να βρεθεί Αμερικανός που μπορεί να κάνει την δουλειά και εν συνεχεία να κατατεθεί η αίτηση για έγκριση εργασιακής βίζας (Η1-B), μια διαδικασία που μπορεί να πάρει έως και 2 χρόνια.
Στο μεταξύ, ο άνθρωπος που επιλέγει να παραμείνει στις ΗΠΑ για το «μεταβατικό» αυτό στάδιο είναι και επίσημα παράνομος, ενώ με τα νέα προεδρικά διατάγματα του Τράμπ θα μειωθούν δραματικά οι θεωρήσεις εργασίας στους ξένους. Τι γίνεται όμως με αυτούς που έχουν ήδη κάνει αίτηση και περιμένουν;
Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει η Ιωάννα, 27 ετών, από την Αθήνα η οποία τελείωσε το μεταπτυχιακό της σε γνωστό πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και η αίτηση εργασίας της εκκρεμεί εδώ και ενάμιση χρόνο. Για να επιβιώσει κάνει διάφορες δουλειές με «μαύρα» χρήματα στο Μανχαταν, σε κάθε περίπτωση όμως ανησυχεί. «Δεν πιστεύω ότι θα σταματούν ανθρώπους στον δρόμο και θα τους συλλαμβάνουν όμως οι τελευταίες εξελίξεις είναι σίγουρα ανησυχητικές, καθώς έχουμε αρκετούς Ελλαδίτες που οι βίζες τους έχουν λήξει και ανησυχούν για το τι τους ξημερώνει» καταλήγει η Ιωάννα.