Ελλείψεις φαρμάκων: Δημοσιεύεται η λίστα με τα σκευάσματα αντικατάστασης
Ελλείψεις φαρμάκων: Συνεχίζονται οι ελλείψεις φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία όλης της χώρας. Σήμερα πάντως, Δευτέρα 9/1, ανοίγουν οι φαρμακαποθήκες μετά την περίοδο των εορτών και αναμένεται να ξεκινήσει μία κάπως πιο ομαλή τροφοδοσία της αγοράς.
Μετά την εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προς τον ΕΟΦ να προχωρήσει άμεσα στην ανάρτηση λίστας φαρμάκων αντίστοιχης θεραπευτικής αξίας με τα πρωτότυπα τα οποία λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων, φαίνεται ότι ο ΕΟΦ είναι ήδη έτοιμος.
Ο Οργανισμός ολοκλήρωσε την καταγραφή με τα αντικατάστατα φάρμακα τα οποία είναι γενόσημα και θα υποκαθιστούν τα πρωτότυπα. Πρόκειται για φάρμακα ίδιας θεραπευτικής αξίας και τα οποία κυκλοφορούν ήδη στην ελληνική αγορά.
Μάλιστα η λίστα αναμένεται να δημοσιευθεί άμεσα στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες αλλά και οι γιατροί που συνταγογραφούν.
Πάντως, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον πρόεδρο του ΕΟΦ Δημήτρη Φιλίππου, η λίστα με τα φάρμακα που λείπουν έχει ήδη μειωθεί και αλλάζει καθημερινά, καθώς έχει αυξηθεί σε ένα ποσοστό η προμήθεια σκευασμάτων στη χώρα μας μετά τις σχετικές πιέσεις του υπουργείου Υγείας στις φαρμακευτικές εταιρείες και τις φαρμακαποθήκες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι γιατροί θα πρέπει πλέον να συνταγογραφούν με δραστική ουσία τα σκευάσματα που λείπουν ώστε εάν απουσιάζει το πρωτότυπο να μπορούν οι φαρμακοποιοί να το αντικαταστήσουν με γενόσημο.
Και το ερώτημα τώρα είναι πότε ακριβώς θα εκλείψει το πρόβλημα με τις ελλείψεις πρώτων υλών που φαίνεται ότι προκαλούν και τις δυσκολίες στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, αφού δεν παράγονται επαρκείς ποσότητες φαρμάκων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, το πιο πιθανό είναι το πρόβλημα με τις ελλείψεις πρώτων υλών συνεπώς και της παραγωγής των φαρμάκων, να χειροτερέψει αντί να βελτιωθεί. Και αυτό διότι η Κίνα που είναι η βασική παραγωγός πρώτων υλών για τα φάρμακα περνά μία νέα τραγική φάση της πανδημίας.
Η χώρα μας προμηθεύεται πρώτες ύλες για φάρμακα από Κίνα και Ινδία αφού στην Ευρώπη υπάρχει αποβιομηχάνιση τα τελευταία χρόνια και τα εργοστάσια έχουν κλείσει.
Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα σκευάσματα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων, βρίσκονται πολύ γνωστά αντιυπερτασικά, αντιβιοτικά, ψυχιατρικά, αντιβηχικά, αναλγητικά και φάρμακα για τον θυρεοειδή και την ημικρανία.