Ελλάδα κορονοϊός: Οι εκτιμήσεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας [vids]
Στο πιο κρίσιμο σημείο βρίσκεται πλέον η Ελλάδα, καθώς γίνονται «τιτάνιες» προσπάθειες να υπάρξει συνδυασμός της επιστροφής στην κανονικότητα με τον έλεγχο του κορονοϊού. Το θετικό στην υπόθεση είναι πως η υγειονομική κρίση δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης καθώς υπάρχει ύφεση 15%. Έτσι, με αργά αλλά σταθερά βήματα, «αποβάλλουμε» τα απομεινάρια του lockdown, την ώρα που έχουν ήδη ανοίξει, ποικίλες δραστηριότητες της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, όπως εστίαση, πολιτισμός, τουρισμός.
Μέχρι στιγμής, όπως τονίζουν και οι ειδικοί, η επανέναρξη των δραστηριοτήτων δεν επηρρέασε την καθοδική πορεία της πανδημίας. Οι επιδημιολογικοί δείκτες είναι καλύτεροι, ωστόσο δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.
Η χώρα μας -και όχι μόνο, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με τέταρτο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο, όταν θα αρχίσουν να υποχωρούν οι ηλιόλουστες μέρες. Το πόσο πιθανό είναι να συμβεί αυτό και τι θα το προκαλέσει παραμένει προς το παρόν αμφισβητούμενο.
«Κλειδί» θα αποτελέσει η πορεία των εμβολιασμών που θα οδηγήσει στο «χτίσιμο» ενός ισχυρού τείχους ανοσίας, η σύνεση στην τήρηση των μέτρων αλλά και το τι θα γίνει με τη διασπορά των μεταλλάξεων.
Ειδικοί εκτιμούν ότι για να να υπάρξει 4ο κύμα, «θα πρέπει να έχουμε κυριαρχία μεταλλάξεων που θα επηρεάσει μικρό αριθμό ανθρώπων». Υπογραμμίζουν δε ότι «μπορούμε να το αποφύγουμε και αυτό, δείχνοντας σύνεση στην τήρηση των μέτρων». Σε κάθε περίπτωση κυβέρνηση και ειδικοί, έχουν προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο γι αυτό και από την Δευτέρα, θα είναι σε ισχύ νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, όπως το άνοιγμα νέας εφαρμογής για τον κοροναϊό και το σχέδιο για τοπικά lockdown.
Πτωτική πορεία δείχνουν τα στοιχεία
Την Παρασκευή, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα καταγράφηκαν κάτω από 2.000 νέες μολύνσεις, και εκτιμάται ότι σε ένα περίπου μήνα θα πέσουμε κάτω από 1.000 κρούσματα.
Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, μιλώντας στο MEGA, η πανδημία βρίσκεται «σε σχετικά καλή πορεία. Υπάρχει ύφεση 15%, ελπίζουμε να συνεχιστεί. Μέχρι μέσα με τέλη Ιουνίου, μπορεί κάτω από 1000 κρούσματα την ημέρα. Το άνοιγμα των δραστηριοτήτων δεν είχε κάποια αρνητική επίδραση στα επιδημιολογικά δεδομένα. Μεγάλο ρόλο παίζει ο εμβολιασμός. Όταν το 50% θα έχει εμβολιαστεί με μια δόση, περίπου μέσα με τέλη Ιουλίου, θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα» υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη, η χώρα, βρίσκεται σε θετική τροχιά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο της πανδημίας. Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα μειώθηκαν κατά 13% οι εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τα εξιτήρια παραμένουν περισσότερα από τις εισαγωγές. Παράλληλα, μειώθηκαν 16% οι θάνατοι.
Βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωση της πανδημίας. Ωστόσο, το ραντεβού μας με την επόμενη ημέρα περνάει μέσα από τον εμβολιασμό», είπε ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.
Τα κλειδιά για να «πρασινίσει» η χώρα – Οι ημερομηνίες ορόσημο
«Κλειδιά» για να συνεχιστεί η πορεία ύφεσης της πανδημίας, αποτελούν σύμφωνα με το προβλεπτικό μοντέλο του καθηγητή πνευμονολογίας Νίκου Τζανάκη: η συνέχιση εμβολιαστικού ρυθμού ώς έχει, η διατήρηση της στρατηγικής testing & επιδημιολογικής επιτήρησης σε αυτό το επίπεδο (αριθμός τεστς, Self-test) και πειθαρχία στα υγειονομικά πρωτόκολλα με απόκλιση +/- έως 5%. Ο ίδιος παραθέτει δύο ημερομηνίες ορόσημο, που η χώρα θα «πρασινίσει» αλλάζοντας τα δεδομένα και στον τουρισμό.
Σύμφωνα με τον καθηγητή και το μαθηματικό του μοντέλο στο ευχάριστο σενάριο η χώρα στις 17 Ιουνίου θα πιάσει τον δείκτη 150 που είναι ο δείκτης που βάφει μια χώρα πράσινη στον χάρτη που εκδίδει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
«Το όριο του πράσινου είναι το 150 και αντιστοιχεί σε 1045 κρούσματα/ημέρα στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα παραπάνω το προβλεπτικό μας μοντέλο δείχνει να επιτυγχάνεται αυτό το όριο στις 17/6 στην αισιόδοξη περίπτωση ή στις 26/6 στην απαισιόδοξη», αναφέρει σε σχετική ανάρτηση.
«Αν και θα χρωματιστούμε πράσινοι νομιζω ότι τα 1000 κρούσματα είναι πολλά και μπορεί να δώσουν εξάρσεις εύκολα….. Προτροπή μου να τρέξουμε να εμβολιαστούμε με όποιο εμβόλιο διατίθεται γρηγορότερα ώστε μέσα στον Ιούλιο να έχουμε χαμηλά διψήφια νούμερα κρουσμάτων και ασφάλεια….», επισημαίνει.
Πότε θα «πέσουμε» σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων
Μιλώντας εξάλλου στο Open, o κ. Τζανάκης αναφέρθηκε στην Πορτογαλία, όπου το κύμα της πανδημίας ήταν σφοδρό αλλά μικρότερο σε σχέση με την Ελλάδα.
Η Πορτογαλία είχε 10.000 κρούσματα την μέρα και είχε 400 νεκρούς καθημερινά για διάστημα ενός μηνός.
Στη συνέχεια πήραν πολύ αυστηρά μέτρα τα οποία τήρησαν οι κάτοικοι, μειώνοντας τα κρούσματα κατά 1.200% σε ένα μήνα.
«Όπως μας δείχνουν τα δεδομένα και αν συνεχίσει η πτωτική πορεία μέσα τον Ιούλιο θα φτάσουμε τα κρούσματα της Πορτογαλίας. Εξάλλου, κάθε 5% αύξηση του εμβολιασμού- σε ποσοστό πάνω από το 30% του συνόλου του πληθυσμού-μας δίνει 200-300 κρούσματα» κατέληξε ο κ. Τζανάκης.
Τοπικά lockdown και άλλα μέτρα ανάσχεσης του κοροναϊού
Με δεδομένο, ότι ουδείς θέλει να υπάρξει πισωγύρισμα και να ανακοπεί η πορεία αποκλιμάκωσης της πανδημίας, από την Δευτέρα, θα είναι σε ισχύ νέα μέτρα για ανάσχεση της πανδημίας, όπως το άνοιγμα νέας εφαρμογής για τον κοροναϊό και το σχέδιο για τοπικά lockdown.
Σε όσες περιοχές κριθεί ότι είναι απαραίτητο να επιβληθεί τοπικό lockdown θα ισχύουν:
- Απαγόρευση από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί
- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης άνω των 9 ατόμων, τόσο σε δημόσιο, όσο και σε ιδιωτικό χώρο, για οποιοδήποτε λόγο
- Στους χώρους της εστίασης ο μέγιστος αριθμός στα τραπέζια θα είναι τέσσερα (4) άτομα και έξι (6) σε περίπτωση οικογένειας
- Αναστολή των οικοδομικών εργασιών
- Αναστολή θρησκευτικών τελετών
- Εξαίρεση οι κηδείες με παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο με τους λειτουργούς
Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως:
- Πάρτι
- Συναυλίες
- Εμποροπανύγηρεις
- Λιτανείες
- Λαϊκές αγορές
Παράλληλα, η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα περιορίζεται σε ανοικτό υπαίθριο χώρο και φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών, με απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο και υπό τους εξής υγειονομικούς όρους:
- Απολύμανση καταλόγων κατά την αλλαγή πελατών στα τραπέζια
- Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος στο τραπέζι
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους και τους πελάτες, κατά τον χρόνο αναμονής
Νέα πλατφόρμα
Εξάλλου από αύριο Δευτέρα 31 Μαΐου θα είναι διαθέσιμη νέα ειδική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα covid19.gr και σε αυτές της Πολιτικής Προστασίας, ενώ προσφέρει 4 νέες δυνατότητες:
1: Δείκτης θετικότητας
Τα θετικά κρούσματα ως προς τα τεστ που διενεργούνται σε κάθε περιοχή
2: Αριθμός κρουσμάτων
Ο αριθμός κρουσματων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 7 ημερών
3: Πορεία των κρουσμάτων
Ανοδική, καθοδική, σταθερή τάση των κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα
4: Επίπεδο εμβολιασμού
Το επίπεδο εμβολιασμού σε κάθε περιοχή της χώρας