Ελλάδα και Καζακστάν αντίπαλοι στο χορτάρι, σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων
Η Εθνική μας αναμένεται να «πέσει» στην κρίσιμη μάχη κόντρα στο Καζακστάν (21/3) για τα playoff του Euro 2024, και όπως είναι λογικό, οι ποδοσφαιρικοί... ρυθμοί κινούνται αναλόγως. Σ' αυτή την κρίσιμη αναμέτρηση, που πρόκειται ίσως για την σημαντικότερη της γαλανόλευκης τα τελευταία δέκα χρόνια, υπάρχουν τόσα πολλά που χωρίζουν τις δύο αυτές χώρες, και τόσα λίγα που τους ενώνουν. Διαφορετικές κουλτούρες, απόψεις, ήθη αλλά και έθιμα. Μια μεγάλη σειρά διαφοροποίησης από τα πιο παλιά μέχρι και τα πιο σύγχρονα. Τρόπος ζωής, τρόπος των καθημερινών πραγμάτων, ένας Θεός και μια θρησκεία, «κόσμους» μακριά.
Βίος και Οικονομία...
Η επερχόμενη ποδοσφαιρική μας αντίπαλός, σε μεγάλη αντίθεση με την χώρα μας, είναι το μεγαλύτερο περίκλειστο κράτος του κόσμου. Δεν διαθέτει διέξοδο στην θάλασσα, και αποτελείται κυρίως από στέπες. Την στιγμή που η χώρα μας, έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο τουριστικά μέρη παγκοσμίως, φημίζεται για τα νησιά της και τις καταγάλανες παραλίες της.
Στο οικονομικό σκέλος, το Καζακστάν θεωρείται η σημαντικότερη χώρα της Κεντρικής Ασίας, καθώς περιλαμβάνει κάτι παραπάνω από το μισό του ΑΕΠ της περιοχής με ποσοστό 60%, έχοντας μάλιστα την σημαντικότερη και κύρια βιομηχανική πηγή, κυρίως μέσω του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Νόμισμά τους, είναι το Τένγκε. Ένα τοπικό, νόμισμα το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο στην χώρα του Καζακστάν, με σχετικά πολύ μικρή αξία, ειδικότερα σε σύγκριση με το ευρώ, όταν τα 486 Tένγκε έχουν αντιστοιχία μόλις ένα ευρώ.
Πρωτεύουσα της είναι η Αστάνα, αν και είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του Καζακστάν με το Αλμάτι να έρχεται πρώτο. Στις αρχές του 2019, η πρωτεύουσα είχε μετονομαστεί σε Νουρ - Σουλτάν, προς τιμήν του απολυταρχικού πρώτου προέδρου της χώρας. Μετέπειτα και συγκεκριμένα το Σεπτέμβριο του 2022, με την νέα εκλογή κυβέρνησης, αυτό το ομώνυμο που είχαν μετονομάσει την πόλη, άλλαξε, επαναφέροντας ξανά την πρωταρχική της ονομασία, Αστάνα. Ήταν και μια ένδειξη πλήρους αγεφύρωτης ιδεολογίας με τον πρώην πρόεδρο της χώρας, ο οποίος έχει μέχρι και ιστορικό παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την καταστολή της αντιπολίτευσης.
Πολιτεία Και Δημοκρατία
Η πολιτιστική κουλτούρα της χώρας τώρα, είναι ποικιλόμορφη. Η χώρα εμπεριέχει 131 διαφορετικές φυλές, που κατοικούν μόνιμα και έναν πληθυσμό που ανέρχεται σε περισσότερα από 20 εκατ. κατοίκους, σχεδόν διπλάσιο αριθμό από την Ελλάδα. Σίγουρα η πλειονότητα, συγκεκριμένα το 63%, αποτελείται από Καζάκους, αλλά αυξημένη είναι και η κατοίκηση από Γερμανούς, Ουκρανούς, Ουζμπέκους και Ρώσους. Οι τελευταίοι ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια σε πληθυσμό. Ένας αριθμός που με τα χρόνια παρατηρείται ότι όλο και μειώνεται μετά και το 1970, όταν και είχε υπάρξει εμφανώς μεγαλύτερη παρουσία Ρώσων στην χώρα, λόγω και των «γειτονικών» σχέσεων τους. H γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι η τοπική, καζακική, η οποία προέρχεται από την Τουρκία, ενώ συχνώς χρησιμοποιείται και η ρωσική.
Η εικόνα πώς το Καζακστάν είναι μια «απολίτιστη» χώρα, χωρίς την απαιτούμενη ελευθερία λόγου, έχει, ως έναν βαθμό, ισχύ. Το Παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είχε παρουσιάσει το Καζακστάν, ως χώρα με σαφώς περιορισμένο αίσθημα της ελευθερίας του λόγου, του τύπου αλλά και της θρησκείας σε μεγάλο βαθμό, ενώ κι' άλλοι ανθρώπινοι οργανισμοί, περιγράφουν την κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Καζακστάν, ως «φτωχή».
Παράδειγμα αυτού του ολιγαρχικού καθεστώς ενδεικτικά είναι η απαγόρευση έκδοσης νέων φύλλων της τοπικής εφημερίδας Ρεσπούμπλικα για τρεις μήνες, τον Μάρτιο του 2002. Τα τελευταία χρόνια έγιναν τεράστια βήματα προς την «κανονικότητα» σε σύγκριση με παλαιότερα. Όχι απόλυτα, αλλά ως προς ένα σημείο ναι. Με ένα δημοκρατικό πολίτευμα να είναι σε ισχύ, και την χώρα να επιτρέπει μάλιστα και επίσημα την ανεξιθρησκεία, με το 70% να αποτελείται από μουσουλμάνους, το 26% από Χριστιανούς και το υπόλοιπο 4% να είναι άλλων θρησκευμάτων ή άθεοι.
Μπορεί το Καζακστάν να θεωρείται πολλές φορές, ως ευρωπαϊκή χώρα, με ένα τμήμα του να ανήκει μάλιστα στην Ευρώπη. Κάτι τέτοιο όμως, δεν αντικατοπτρίζεται και τόσο πολύ στην πραγματικότητα, αφού κυρίως, πολιτισμικά και θρησκευτικά, ανήκει στην Ασία, με το μεγαλύτερο τμήμα του να «στεγάζεται» εκεί.
Πολιτισμός και «Κληρονομιά»
Όσο περίεργο και αν ακούγεται σε κάποιους, το Καζακστάν έχει μια πολιτισμική κληρονομιά που κρατείται αιώνες και συγκαταλέγεται ως στις πιο σημαντικές με αξιοθαύμαστα μνημεία, και μια συνολικώς ταχέως αναπτυσσόμενη μονάδα τουρισμού που με τα χρόνια όλο και ποικίλει. Μάλιστα, η χώρα είναι από τα πλέον ενεργά μέλη στο διεθνές τουριστικό δίκτυο. Η Ουνέσκο, έχει τρία μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς στο Καζακστάν. Τα πετρογλυφικά του Ταμγκάλι (τα οποία χρονολογούνται από την εποχή του χαλκού), το μαυσωλείο του Χότζα Αχμέντ Γιασσάουι και τα αποθέματα Κοργκαλζίν και Ναουριζούμσκι.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΦΑΚΑ