Ελλάδα εμβολιασμοί: Χορήγηση μίας δόσης του εμβολίου για τους νοσήσαντες, σε διάστημα 6 έως 12 μηνών
Σε επίσημη ανακοίνωσή της η κα. Mαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στη νέα σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό των νοσησάντων κατά του κορονοϊού.
Αρχικά, σύμφωνα με την κα. Μαρία Θεοδωρίδου, στο καθιερωμένο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών από το Υπουργείο Υγείας και για την επιχείρηση «Ελευθερία», «το μόνο κριτήριο για το σχήμα εμβολιασμού των ατόμων που είχαν νοσήσει ήταν η γνώση ότι μία επαναλοίμωξη ήταν σπάνια τους τρεις πρώτους μήνες μετά τη νόσο». Έτσι, μετά τη νόσο το σχήμα εμβολιασμού για τα άτομα αυτά ήταν με δύο δόσεις, τρεις μήνες μετά τη λοίμωξη με κορονοϊό. «Μελέτες σε επιστημονικά κέντρα του εξωτερικού και του εσωτερικού, στο ΕΚΠΑ, έδειξαν ότι η παρουσία των εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν μεγαλύτερη από αυτή που πιστεύαμε αρχικά. Μάλιστα μία πρόσφατη έρευνα δείχνει χρόνο (σ.σ. παρουσίας τους στον οργανισμό) που ξεπερνά τους 12 μήνες», ανέφερε χαρακτηρτιστικά η καθηγήτρια. Η πρόσφατη έρευνα έδειξε, επιπλέον, πως ο κίνδυνος επαναλοίμωξης μειώνεται κατά 96%, για τους πρώην νοσήσαντες.
Βάσει των δεδομένων αυτών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε την τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος για τους πολίτες αυτούς, στους οποίους πλέον θα γίνεται μία δόση, ενημέρωσε η καθηγήτρια, επικαλούμενη τις σχετικές δηλώσεις της και την περασμένη Δευτέρα.
«Η μία δόση εμβολίου παγιώνεται ως ικανή για προστασία καθώς η ανοσογονική απάντηση (σ.σ. που προκαλεί στα άτομα αυτά) έχει τον χαρακτήρα της επαναληπτικής δόσης που βλέπουμε σε όλους τους εμβολιασμούς, με κατακόρυφη αύξηση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων».
Αποφασίστηκε, δε, πως «τη δόση αυτή θα τη δίνουμε σε 6 - 12 μήνες. Στο διάστημα αυτό το άτομο που έχε νοσήσει είναι προστατευμένο. Η δόση στους 6 μήνες προστατεύει κατά πολύ, με τα αντισώματα που θα προσφέρει ο εμβολιασμός», σε συνδυασμό με όσα βρέθηκε πως παραμένουν στον οργανισμό των ιαθέντων από τη νόσο, κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου.
Η ανακοίνωση Θεμιστοκλέους
Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΠΦΥ, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, διευκρίνισε πως «αν ο πολίτης έχει νοσήσει πριν από τον πρώτο του εμβολιασμό, τότε θα δικαιούται εμβολιασμό μετά από 6 μήνες από την ημέρα που διαγνώστηκε ως θετικός και έχει καταχωρηθεί στο μητρώο.
Αν έχει προκαθορισμένο ραντεβού από την επόμενη Τρίτη, η Τρίτη είναι η ημερομηνία που θα εφαρμόσουμε αυτά, τότε θα ακυρώσουμε αυτόματα το ραντεβού και ο πολίτης θα μπορεί θα μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό μετά από 6 μήνες από την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου». Πρόσθεσε πως «ένα sms θα σταλεί ακριβώς στους έξι μήνες, έτσι ώστε να υπενθυμίσει στους πολίτες ότι μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό», κατά τα όσα προβλέπει η νέα σύσταση.
«Αν ο πολίτης, τώρα, νοσήσει μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου ραντεβού, θα ακυρωθεί αυτόματα το επαναληπτικό ραντεβού και θα μπορέσει να προγραμματίσει την δεύτερη του δόση, στο διάστημα έξι με δώδεκα μηνών από την ημερομηνία της διάγνωσης», επεσήμανε, ενώ επανέλαβε πως «αυτά θα εφαρμοστούν από την ερχόμενη Τρίτη».