Ελλάδα 2.0: Στην Πράσινη Οικονομία εστιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Τι δήλωσε στη Βουλή
Με μια ευχάριστη «έκπληξη» πραγματοποιήθηκε πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18/5 στη Βουλή, η κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Μόνιμης Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και των Ειδικών Επιτροπών για την Προστασία του Περιβάλλοντος και τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το «παρών» στην συνεδρίαση, με το προεδρείο να παραχωρεί τον λόγο στον σε εκείνον, προκειμένου να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα της ημερήσιας διάταξης. Τόσο η ομιλία του, όσο και η συζήτηση στις συναρμόδιες επιτροπές, είχαν ως αντικείμενο την στρατηγική μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη και πράσινη οικονομία.
Η συμμετοχή του πρωθυπουργού στις εργασίες της Επιτροπής ήταν ιδιαιτέρως συμβολική για τον ίδιο, καθώς ήταν από εκεί όπου ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία ως βουλευτής. «Αισθάνομαι πως επιστρέφω σε έναν χώρο που μου είναι οικείος γιατί ξεκίνησα την κοινοβουλευτική μου διαδρομή ως μέλος της επιτροπής Εμπορίου και από το 2007 έως το 2009 διετέλεσα πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος» ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του. Για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «μετά τις πυρκαγιές του 2007 η ελληνική κοινωνία συνειδητοποίησε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον έως τώρα απολογισμό της κυβέρνησης στο θέμα της απολιγνιτοποίησης, τονίζοντας ότι «η απόφαση για την δρομολόγηση ενός γρήγορου και τολμηρού προγράμματος απολιγνιτοποίησης, μας επέτρεψε να μειώσουμε σημαντικά το αποτύπωμα μας στο διοξείδιο του άνθρακα…». Επιπλέον, υπενθυμίζεται, ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέχρι το 2030, να έχουν μειωθεί οι συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των κρατών-μελών, κατά 55%.
Πράσινη οικονομία και «Ελλάδα 2.0»
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως φιλόδοξο τον στόχο που έχει τεθεί από τους εταίρους, ενώ αναφέρθηκε και στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που υπάρχει σε εθνικό επίπεδο τονίζοντας πως «Το ζητούμενο είναι πως θα περιγράψουμε με σαφήνεια και σε εθνικό επίπεδο έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα 30 χρόνια ώστε να είμαστε συνεπείς με τους ευρωπαϊκούς στόχους μηδενισμού των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου». Ο στρατηγικός στόχος της χώρας για ένα πιο οικολογικό αποτύπωμα, έγινε σαφές ότι συνδέεται άρρηκτα με τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και με το πρόγραμμα “Ελλάδα 2.0” που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, ενόψει εισροής χρημάτων στα ελληνικά ταμεία από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.
«Η συζήτηση θα πρέπει να έχει μία ολιστική διάθεση» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας στη συνέχεια ότι πρέπει «να προδιαγράψουμε μία πορεία ώστε η μετάβαση να καταστεί μια δυναμική διαδικασία που θα εμπεδώσει το νέο πράσινο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας έχοντας και σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, με κυριότερο το σχέδιο Ελλάδα 2.0». Επόμενο βήμα για την κυβέρνηση είναι η προετοιμασία ενός νόμου που, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα έχει ορίζοντα τριακονταετίας. Σημειώνεται, ότι δώδεκα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν ψηφίσει ήδη αντίστοιχες προτάσεις, δημιουργώντας αισιοδοξία για την αποτελεσματικότητα και την οργάνωση των κινήσεων τους.
Kίνδυνος αποσταθεροποίησης της Μέσης Ανατολής – Παρέμβαση Μπάιντεν
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η βούληση του είναι να ενταχθεί η χώρα μας σε αυτήν την λίστα και για τον λόγο αυτόν θέλει η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου να εξαντλήσει κάθε ενδεχόμενο και να συμπεριλάβει όσο το δυνατόν περισσότερους σχετιζόμενους φορείς. «Ένας νέος κλιματικός νόμος, ένας νόμος – πλαίσιο για τα επόμενα 30 χρόνια, πιστεύω ότι στην παρούσα συγκυρία έχει τεράστια σημασία. Πρόθεση της Ελλάδος είναι να αποκτήσει εντός των επομένων μηνών έναν τέτοιο νόμο μέσω εξαντλητικής διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκομένους φορείς».
Να ξεκαθαρίσει την θέση της η αντιπολίτευση
Την στιγμή, ο πρωθυπουργός κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους απέναντι στην ατζέντα για την Πράσινη Οικονομία, αλλά και γενικά να πάρουν ξεκάθαρη θέση στους επιμέρους τομείς που θίγει το πρόγραμμα “Ελλάδα 2.0”. «Πιστεύω πως αυτή η συζήτηση διατρέχει οριζόντια όλο το ιδεολογικό φάσμα, καθώς αφορά σε μία απειλή εναντίον του πλανήτη μας» συμπλήρωσε, αναδεικνύοντας έτσι τον υπερκομματικό χαρακτήρα που θέλει να αποδώσει στις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά και τη σημασία για μια κοινή, παγκόσμια προσπάθεια.
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία που έχει το θέμα της πράσινης οικονομίας για τις νέες γενιές, και σε επίπεδο δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας αλλά και βιωσιμότητας του πλανήτη. «Κλείνω με μία ευχή: η Ελλάδα να μην είναι ουραγός αλλά πρωταγωνιστής, με τολμηρές αποφάσεις, έξυπνες πολιτικές, κινητοποίηση δημοσίων πόρων όπου αυτό είναι αναγκαίο, ώστε αυτή τη μεγάλη υπαρξιακή κρίση να τη μετατρέψουμε σε μία μεγάλη ευκαιρία».