«Κόφτης - myData» στα κόλπα με τις εικονικές δαπάνες στην εφορία
Μετά το καθεστώς τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει μπλόκο στα κόλπα με τις «φουσκωμένες» δαπάνες που εμφανίζουν στην εφορία προκειμένου να περιορίσουν το καθαρό εισόδημα και να πληρώσουν λιγότερο η και καθόλου φόρο.
Το νέο όπλο στη μάχη κατά των εικονικών δηλώσεων θα ενεργοποιηθεί από το 2024 με την υποχρεωτική αποστολή όλων των στοιχείων για τις συναλλαγές των φορολογούμενων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myData, πράγμα που σημαίνει ότι οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν πλήρη εικόνα για τα έσοδα και τι δαπάνες και συνεπώς για το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος αλλά και το ποσό του ΦΠΑ που πρέπει να αποδοθεί στο δημόσιο.
Κι αυτό γιατί με το νέο σύστημα τα έσοδα που δηλώνει στην εφορία ο ελεύθερος επαγγελματίες η αυτοαπασχολούμενος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι χαμηλότερα από αυτά που προκύπτουν από τα τιμολόγια και τα παραστατικά που έχουν καταχωρηθεί στο myData ενώ δεν θα αναγνωρίζεται καμία δαπάνη που δεν έχει περάσει στο ηλεκτρονικό σύστημα.
Αυτό σημαίνει ότι αν ο φορολογούμενος δηλώνει έσοδα 10.000 ευρώ και ο τζίρος με βάση τα δεδομένα στο myData είναι 15.000 ευρώ η δήλωση δεν θα γίνεται αποδεκτή από την εφορία. Αν ο ίδιος φορολογούμενος εμφανίσει δαπάνες 5.000 ευρώ αλλά τα έξοδα του με βάση τα ηλεκτρονικά παραστατικά είναι 2.000 ευρώ η εφορία δεν θα αναγνωρίζει τα 3.000 επιπλέον ευρώ. Συνεπώς το φορολογητέο εισόδημα του θα προσδιορισθεί στα 13.000 ευρώ και όχι στα 5.000 ευρώ που προκύπτει από τη δήλωση του.
Κραυγαλέες περιπτώσεις με δαπάνες που «τρώνε» έως και το 100% του τζίρου και μηδενίζουν το φόρο
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών η πλήρης ανάπτυξη του myData θα αποτελέσει ανάχωμα στα εκτεταμένα κρούσματα τεχνητής διόγκωσης των δαπανών από επιτήδειους που όπως δείχνουν τα στοιχεία από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων δεν είναι λίγες οι κραυγαλέες περιπτώσεις που το ποσοστό των εκπιπτόμενων δαπανών κινείται σε υψηλά επίπεδα 80%-90% του τζίρου και φθάνει ακόμα και στο 100% με αποτέλεσμα μηδενικό εισόδημα και φόρος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κλάδο των ψυκτικών και των υδραυλικών οι δηλούμενες δαπάνες κινούνται στο 81%-83%, στους ηλεκτρολόγους στο 79%, στου ελαιοχρωματιστές στο 74%, στους μαραγκούς στο 86%, στους χτίστες στο 84%, στα συνεργεία αυτοκινήτων στο 85% στους ιδιοκτήτες ταξί στο 75%, στους ιδιοκτήτες εστίασης και μπαρ στο 86%, στους δικηγόρους στο 45%, στους γιατρούς στο 38%-58%, στους φυσικοθεραπευτές στο 56% και στους ιδιοκτήτες κομμωτηρίων και κουρείων τα έξοδα «τρώνε» το 75%-84% των εσόδων.
Την ίδια ώρα οι διασταυρώσεις στοιχείων που διενεργεί η ΑΑΔΕ σε φορολογούμενους με δηλωθέν εισόδημα έως 10.000 ευρώ αποκαλύπτουν προκλητικές περιπτώσεις «φουσκώματος» δαπανών από επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Αναλυτικότερα:
- -Επαγγελματίας με βενζινάδικό και τζίρο 509.300 ευρώ δήλωνε μέχρι σήμερα δαπάνες ίσες με 100% των εσόδων με αποτέλεσμα να μηδενίζει τα κέρδη.
- Επαγγελματίας στον χώρο των SUPER MARKET με τζίρο 1.344.306 ευρώ εμφάνιζε στην εφορία έξοδα ίσα με τα έσοδα και δήλωνε μηδέν φορολογητέο εισόδημα.
- Επιχειρηματίας με πρακτορείο ΠΡΟΠΟ με τζίρο 69.379 ευρώ εμφάνιζε μηδενικό καθαρό εισόδημα αφού οι δαπάνες του κάλυπταν ολόκληρο το ποσό των εσόδων.
- Επιχειρηματίας με κατάστημα οπτικών ειδών με τζίρο 63.723 ευρώ δήλωνε ύψος δαπανών 84% επί του τζίρου με αποτέλεσμα τα κέρδη του να περιορίζονται στα 9.973 ευρώ.
- Επιχειρηματίας στον χώρο της επισκευής συντήρησης ανελκυστήρων με τζίρο 63.325 ευρώ εμφάνιζε δαπάνες πάνω από το 8%% του τζίρου και το φορολογητέο εισόδημα του κατέβαινε στα 8.779 ευρώ.
- Γιατρός με τζίρο 62.765 ευρώ δήλωνε ότι τα έξοδα του «απορροφούσαν» το 78% των εισπράξεων και έτσι τα κέρδη του ήταν 13.569 ευρώ.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών οι παρεμβάσεις που θα εφαρμοστούν το 2024 και θα κλείσουν παράθυρα για εικονικές δηλώσεις δαπανών και απόκρυψη τζίρου είναι μεταξύ άλλων η υποχρεωτική η ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData, η ηλεκτρονική τιμολόγηση, το ψηφιακό πελατολόγιο και δελτίο αποστολής, η πλήρης διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS και η επέκταση τους σε όλους τους κλάδους της λιανικής και ο περιορισμός της χρήσης των μετρητών στις συναλλαγές