Ελεύθεροι επαγγελματίες: Έρχεται το τέλος των επιδομάτων
"Μπαράζ" ανατροπών έρχεται στην καθημερινότητα χιλιάδων ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, καθώς με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, πολλοί εξ αυτών θα αναγκαστούν να δηλώνουν μεγαλύτερα ετήσια εισοδήματα σε σχέση με τα σημερινά.
Με τα σημερινά δεδομένα πολλά επιδόματα χορηγούνται με κριτήριο το ύψος του εισοδήματος (π.χ στεγαστικό επίδομα, επίδομα θέρμανσης). Δηλώνοντας υποχρεωτικά, πλέον, υψηλότερο εισόδημα οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα ξεπεράσουν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά όρια για τα επίμαχα επιδόματα. Αυτό σημαίνει πως είτε θα σταματήσουν οριστικά να τα λαμβάνουν, ειτε θα δουν τις παροχές αυτές να μειώνονται δραστικά. Υπηρεσιακοι παράγοντες εκτιμούν για παράδειγμα οτι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αναμένεται να μειωθεί σημαντικά για τους αυτοαπασχολούμενους, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί στο επίδομά γέννησης.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο...λόγος του οικονομικού επιτελείου, με τα στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων να μιλούν για.... εξοικονόμηση πόρων από το νέο τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών.
Εν τω μεταξύ στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής, που θα προβλέπει ότι τουλάχιστον το 50% των επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ και τη ΔΥΠΑ θα πρέπει να καταναλώνεται μέσω της χρήσης προπληρωμένης κάρτας, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα δίνεται σε μετρητά.
Τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, που αφορούν περίπου 702.000 νοικοκυριά, θα αποκτήσουν νέα στόχευση, καθώς με την προπληρωμένη κάρτα, η οποία θα είναι ονομαστική, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από κανέναν άλλον παρά μόνον από τον κάτοχό της. Με τον τρόπο αυτό θα αποκλειστούν συγγενείς δικαιούχων που τα εισπράττουν παράτυπα, ενώ θα αποκαλυφθούν και πολλές περιπτώσεις «κατ’ επάγγελμα» επιδοματούχων, που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα με στόχο να εισπράττουν ταυτόχρονα περισσότερα επιδόματα.
Με τη νέα παρέμβαση, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, επιδιώκεται η διαφάνεια των συναλλαγών για τους δικαιούχους επιδομάτων και η καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.