Ελένη Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο: Έτσι στήθηκε η πιο συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης δικαστικού λειτουργού
Καταιγιστική ήταν η Ελένη Τουλουπάκη κατά την απολογία της στο Ειδικό Δικαστήριο, τη Δευτέρα, καθώς κατήγγειλε την προσπάθεια παραδειγματισμού για δικαστές που θα επεξεργαστούν δικογραφίες για σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα, επειδή ερεύνησε την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο της Novartis.
Μεταξύ άλλων, η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς έκανε λόγο για «πόλεμο» σε βάρος της και για «την πιο συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης δικαστικών λειτουργών στην μεταπολιτευτική ιστορία». Παράλληλα, τόνισε ότι «ξεκίνησε ένας ανελέητος πόλεμος από τα ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα, με τη σθεναρή συμπαράσταση των κομμάτων τους και την ενεργή υποστήριξη των ΜΜΕ».
Η Ελένη Τουλουπάκη αναφέρθηκε στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης για τα επτά από τα δέκα εμπλεκόμενα, τότε, πολιτικά πρόσωπα.
«Όσο λοιπόν είχαμε τη δικογραφία και παρά τις καθημερινές απειλές και πιέσεις που δεχόμασταν, ολοκληρώσαμε την έρευνα για 7 από τα 10 πολιτικά πρόσωπα, κρίνοντας ότι έπρεπε να τεθούν στο Αρχείο. Για 2 από τα υπολειπόμενα πρόσωπα δεν ολοκληρώθηκε η ερευνά μας και συνεχίστηκε από τον κ. Μπαρδάκη, ενώ για τον τρίτο κρίναμε ότι υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση της ποινικής δίωξης.
»Η αμεροληψία μας και η απουσία οιασδήποτε παρέμβασης στο έργο μας, επιβεβαιώνεται από το γεγονός, ότι αφενός οι 7 αρχειοθετήσεις έλαβαν χώρα προ των εκλογών του 2019 και αφετέρου η ποινική δίωξη σε βάρος του ενός πολιτικού προσώπου ασκήθηκε σε χρόνο μεταγενέστερο των εκλογών, κατόπιν αδείας της νέας Βουλής - νέας κυβέρνησης. Δηλαδή από τον χειρισμό μας αποδεικνύεται ότι δεν αφήσαμε κανένα περιθώριο πολιτικής εκμετάλλευσης των ενεργειών μας».
Ως προς τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, ότι δηλαδή δεν έστειλε στη Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών καταγγελίας του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ για τον τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, η Ελένη Τουλουπάκη αρνήθηκε, λέγοντας πως τα έστειλε όταν έλαβε γνώση, χωρίς να καθυστερήσει.
Για Δημήτρη Παπαγγελόπουλο
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με τον δικαζόμενο πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορία ηθικής αυτουργίας στο αδίκημά της (κατάχρηση εξουσίας), η Ελένη Τουλουπάκη αρνήθηκε ότι είχε άλλες σχέσεις, πέραν της καθαρά υπηρεσιακής. Ειδικότερα, ανέφερε: «Ο κ. Παπαγγελόπουλος παρουσιάζεται ως ηθικός αυτουργός των πράξεων μου. Θέλω να σας δηλώσω ότι δεν είχα κανένα διάλογο με κανέναν πολιτικό. Ήμουν όμως σε ένα διαρκή εσωτερικό διάλογο με τη συνείδηση μου και με τον Θεό».
Η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς ανέφερε επίσης ότι «σήμερα είναι η κορύφωση μιας ανηφορικής πορείας. Ενός προσωπικού Γολγοθά που ξεκίνησε 4 χρόνια πριν. Μια περίοδος κατά την οποία αποκαλούσαν έμενα και τους συνεργάτες μου «εγκληματική συμμορία», «παραδικαστικό κύκλωμα», ενώ δεχόμουν καθημερινά απειλές του τύπου ότι θα «μπω φυλακή» και ότι θα με «γδάρουν».
«Πρόκειται για την πιο συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης δικαστικών λειτουργών στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου μας. Μια προσπάθεια παραδειγματισμού όλων των μελλοντικών συναδέλφων που θα έχουν την ατυχία να επεξεργαστούν δικογραφίες με σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα. Γιατί δεν ήμουν μόνο εγώ. Ήταν η κ. Δημήτριου η πρώην Εισαγγελέας του Αρειού Πάγου, ο κ. Ντζούρας, ο κ. Μανόλης, ο κ. Ζαγοραίος, ο κ. Καλούδης! Συνάδελφοι που διακρίθηκαν όλοι για την εντιμότητα και το ήθος τους.
»Μας απέδωσαν ανύπαρκτα πολιτικά κίνητρα για αυτονόητες και υποχρεωτικές ενέργειες μας κατά την άσκηση των καθηκόντων μας.
»Η επίθεση σε δικαστικούς λειτουργούς από ελεγχομένους πολίτες, είτε αυτοί είναι απλοί ιδιώτες είτε πολιτικοί ή επιχειρηματίες δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο.
»Αυτό όμως που είναι πρωτόγνωρο, άλλα και λυπηρό ταυτόχρονα, είναι η στήριξη της αήθους αυτής προσπάθειας από εισαγγελικούς λειτουργούς».