Ελένη Σουρανή: Στην Ιταλία μετακινείται η διπλωματική σύμβουλός του πρωθυπουργού
Με απόφαση του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού και εκ των στενότερων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, με κομβικό ρόλο στα ελληνοτουρκικά και στην επικοινωνία με τον Ιμπραχίμ Καλίν, Ελένη Σουρανή, αναλαμβάνει επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής στην Ιταλία.
Η τοποθέτηση της κυρίας Σουρανή στη Ρώμη αναμένεται να γίνει στα τέλη του χρόνου σύμφωνα με «Τα Νέα», ήταν προσωπική επιλογή της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού να θέσει τον ορίζοντα της αποχώρησής της.
Ωστόσο, υπάρχουν και οι «κακές γλώσσες» που αναφέρουν ότι οι σχέσεις Σουρανή- Δένδια δεν ήταν και οι καλύτερες με τον υπουργό Εξωτερικών -ο οποίος σημειωτέον είναι πρώτος σε δημοφιλία στις δημοσκοπήσεις- να τηρεί πιο αυστηρή στάση στα ελληνοτουρκικά, γεγονός που προφανώς έχει επισημανθεί και από την πλευρά της Άγκυρας.
Σε κάθε περίπτωση η κυρία Σουρανή μετακινείται και μένει να διευκρινιστεί ποιος θα είναι ο διάδοχός της στο Μέγαρο Μαξίμου και ποιος θα συνεχίσει να χειρίζεται τα κρίσιμα θέματα που έχει αναλάβει –τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις κινήσεις της Αγκυρας στο Κυπριακό, αλλά και τον δίαυλο επικοινωνίας Μεγάρου Μαξίμου με την τουρκική ηγεσία.
«Η κυρία Ελένη»
Ο κομβικός ρόλος της Ελένης Σουρανή φάνηκε για μια ακόμη φορά μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ. Μετά την συνάντηση, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία του να υπάρχει απευθείας επικοινωνίας χωρίς την παρέμβαση τρίτων, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Όπως είχε μεταδώσει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στο αεροπλάνο της επιστροφής από το Αζερμπαϊτζάν, αποκάλυψε πως το σημαντικότερο θέμα στο οποίο συμφώνησαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν να συνεννοούνται απευθείας μέσω των απεσταλμένων τους Ιμπραήμ Καλίν και Ελένης Σουρανή.
«Συναντηθήκαμε με τον Μητσοτάκη. Του είπα ας μη βάλουμε μεταξύ μας τρίτα πρόσωπα, οργανισμούς και κράτη, όπως κάνουμε και σήμερα(στις Βρυξέλλες). Αν θα κάνουμε κάτι, να το κάνουμε μαζί. Ο δικός σου ειδικός απεσταλμένος με τον δικό μου ειδικό απεσταλμένο ας συναντηθούν και ας μας ενημερώσουν. Και μετά να συναντηθούμε εμείς. Και να κάνουμε τα ανάλογα βήματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
«Το σημαντικότερο θέμα που συμφωνήσαμε ήταν αυτό. Αν θέλει ο Θεός με την Ελλάδα θα επικοινωνούμε όχι μέσω άλλων κρατών, οργανισμών αλλά μέσω του ειδικού απεσταλμένου μου Ιμπραχίμ Καλίν και της ειδικής απεσταλμένης, με την κυρία Ελένη (Σουρανή) και θα κάνουμε τα βήματα μας. Η συνάντηση μας με τον Μητσοτάκη, γι αυτούς ήταν ευχάριστο γεγονός. Είναι σημαντικό. Καλό ήταν, καλή συνάντηση. Εύχομαι κι από εδώ και πέρα να πάει καλά», πρόσθεσε για το ζήτημα ο Ερντογάν.
Το βιογραφικό της Ελένης Σουρανή
Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, το 1960. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ξένες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά. Εισήλθε στη διπλωματική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών το 1984. Υπηρέτησε:
στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών στη Διεύθυνση Μέσης Ανατολής και στο Γραφείο Γενικού Γραμματέα (1985-1988),
στη Διεύθυνση Ασφαλείας-ΝΑΤΟ (1996-1998),
στη Διεύθυνση Ρωσίας και Χωρών ΚΑΚ και στο Γραφείο ΥΦΥΠΕΞ (2005-2007),
Διευθύντρια Διεύθυνσης Μέσης Ανατολής (2011-2013),
σε αρχές του εξωτερικής υπηρεσίας: Πρεσβεία της Ελλάδος στο Χαράρε (1988-1992),
Πρόξενος στο Βανκούβερ (1992-1996),
Πρεσβεία της Ελλάδος στο Ερεβάν (1998-2002),
Γενική Πρόξενος στα Ιεροσόλυμα (2002-2005),
Αναπλ. Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη- ΟΑΣΕ- (2007-2011)
Πρέσβης της Ελλάδος στην Δανία (2013-2016).
Τον Ιούνιο 2016 τοποθετήθηκε Πρέσβης της Ελλάδος στην Αλβανία.
Της έχουν απονεμηθεί: ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος των Κέδρων του Λιβάνου, ο Μεγαλόσταυρος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος Ντάνεμπορε της Δανίας.