Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Πάνω από 20.000 απόφοιτοι μένουν εκτός ΑΕΙ - Χωρίς φοιτητές πολλά περιφερειακά τμήματα
Τον αποκλεισμό χιλιάδων αποφοίτων της Γ’ Λυκείου από τα δημόσια πανεπιστήμια επιβεβαίωσε η χθεσινή ανακοίνωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ). Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για αποκλεισμό τουλάχιστον 20.000 υποψηφίων.
Εκτός σχολών πάντως δεν έμειναν μόνο όσοι έγραψαν κάτω από τη βάση αλλά και υποψήφιοι που κατέγραψαν ιδιαίτερα καλές επιδόσεις.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του υποψηφίου Διονύση Κατάκαλου, από το 1ο πρότυπο λύκειο Αθηνών, ο οποίος παρά το γεγονός ότι συγκέντρωσε συνολικά 20988 μόρια (17.898 μονάδες στα μαθήματα και 3.090 στο σχέδιο) δεν μπορεί να εισαχθεί ούτε καν στη δεύτερη επιλογή του.
Τόσο οι γονείς όσο και η αντιπολίτευση ζητούν να μην εφαρμοστεί για φέτος η ΕΒΕ ώστε να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις που εξήγγειλε το υπουργείο Παιδείας για φέτος, ήτοι 77.500.
Ωστόσο, από την πλευρά του το υπουργείο ανακοίνωσε πως ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την υποβολή του Μηχανογραφικού και η προθεσμία εκπνέει την Τετάρτη 28 Ιουλίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολλοί υποψήφιοι να μην μπορέσουν να δηλώσουν καμία σχολή ενώ κάποιοι ακόμα, με καλύτερες βαθμολογίες, να μην μπορούν να δηλώσουν εκείνες που επιθυμούσαν.
Αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ
Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε από τον τομεάρχη Παιδείας, Νίκο Φίλη ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει:
«Η δημοσιοποίηση των ελάχιστων βάσεων εισαγωγής για κάθε πανεπιστημιακό τμήμα ή σχολή επιβεβαιώνει τις προβλέψεις και ολοκληρώνει την εικόνα καταστροφής που επιφύλαξε το υπουργείο Παιδείας για τους μαθητές της πανδημίας.
Οι πιο «ευνοϊκές» εκτιμήσεις προβλέπουν πως λόγω του εξεταστικού συστήματος Κεραμέως θα αποκλειστούν περισσότεροι από 20.000 υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι. Το υπουργείο Παιδείας εξήγγειλε για φέτος 77.500 θέσεις στα πανεπιστήμια. Ωστόσο, γνώριζε πως δεν πρόκειται να καλυφθούν περισσότερες από 55.000 και με σκοπιμότητα παραπλανούσε χιλιάδες μαθητές και οικογένειες.
Παράλληλα, τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί μαθητών που μπαίνουν στο πανεπιστήμιο με «λευκή κόλλα» κατέρρευσαν από τους ίδιους τους αριθμούς, αφού υποψήφιοι με υψηλές βαθμολογίες, ιδίως στις περιπτώσεις των ειδικών μαθημάτων, πρόκειται να αποκλειστούν από σχολές και τμήματα της προτίμησής τους. Από αύριο χιλιάδες παιδιά θα δουν τα μηχανογραφικά κλειστά ή με ελάχιστες επιλογές, ενώ τον Αύγουστο θα αντιληφθούν οριστικά πως ο δρόμος για την ανώτατη εκπαίδευση είναι φραγμένος.
Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και αυτή τη στιγμή, να αναστείλει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και να καλύψει όλες τις διαθέσιμες θέσεις στα πανεπιστήμια της χώρας».
ΚΚΕ: Να ανασταλεί η απαράδεκτη ρύθμιση
«Η δημοσιοποίηση των ελάχιστων βάσεων εισαγωγής δείχνει ότι χιλιάδες παιδιά θα αποκλειστούν ακόμα και από τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού για την είσοδο στα ΑΕΙ, εξαιτίας του απαράδεκτου νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ. Έτσι καταλαβαίνει η κυβέρνηση της ΝΔ την αναβάθμιση της παιδείας. Με νέους φραγμούς και εμπόδια στις νέες και στους νέους για την πρόσβαση στα ΑΕΙ. Αποδεικνύεται, επίσης, ότι ήταν και είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους μαθητές που μπαίνουν στα ΑΕΙ με «λευκή κόλλα», αφού πολλά παιδιά κατέγραψαν υψηλές βαθμολογίες, αλλά αποκλείστηκαν από τη δυνατότητα να δηλώσουν τα τμήματα και τις σχολές της επιλογής τους», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ «κλείνει το μάτι» στην αγορά της κατάρτισης που βρίσκει νέο πεδίο κερδοφορίας, πατώντας πάνω στην ανάγκη της λαϊκής οικογένειας να μορφώσει τα παιδιά της, να πάρει τα κατάλληλα εφόδια για το μέλλον.
Η εξέλιξη αυτή είναι συνέχεια των αλλεπάλληλων αρνητικών αλλαγών που έχουν νομοθετηθεί από τη ΝΔ και την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν μετατρέψει το Λύκειο σε ένα ψυχοφθόρο εξεταστικό κέντρο που εξοντώνει το μυαλό και την ψυχή της νεολαίας» επισημαίνει το σχόλιο του κόμματος και καταλήγει: «Το ΚΚΕ απαιτεί έστω την τελευταία στιγμή να ανασταλεί η απαράδεκτη ρύθμιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, να στηριχτούν ουσιαστικά όλα τα ΑΕΙ της χώρας, για να ικανοποιηθεί η ανάγκη για πρόσβαση σε αναβαθμισμένη πανεπιστημιακή εκπαίδευση».
Τα 25 Τμήματα με την υψηλότερη ΕΒΕ
Πρώτο στη λίστα, με την υψηλότερη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, βρίσκεται το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών με την ΕΒΕ του να φτάνει στο 15,76. Είναι το μοναδικό Τμήμα με ΕΒΕ 15,76, το οποίο πιάνει «ταβάνι» λόγω των δύο ειδικών μαθημάτων που απαιτούνται για την εισαγωγή των μαθητών (ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο).
Κάτω από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην Πάτρα, το οποίο βρίσκεται στο 2ο επιστημονική πεδίο, φαίνεται αναλυτικά και παρακάτω, η υψηλότερη ΕΒΕ στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις είναι «αποκλειστικότητα» του τρίτου επιστημονικού πεδίου, δηλαδή του πεδίου των επιστημών Υγείας και Ζωής.
Όπως είναι φυσιολογικό την υψηλότερη ΕΒΕ, η οποία αγγίζει το 14,54, συγκεντρώνουν τα Τμήματα Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Φαρμακευτικής που ούτως ή άλλως έχουν υψηλές βάσεις. Όμως υπάρχουν και Τμήματα που πέρσι είχαν χαμηλότερη βάση εισαγωγής από την φετινή ΕΒΕ. Καταλαβαίνουμε αυτόματα ότι στα Τμήματα αυτά θα υπάρξει «εκτόξευση» των βάσεων που θα ξεπεράσει σε πολλές περιπτώσεις τα 1.000 μόρια.
Ένα παράδειγμα είναι η Σχολή Φυσικοθεραπείας στη Λαμία που το 2020 είχε βάση εισαγωγής 12.875 μόρια και φέτος έχει ΕΒΕ 14,54. Η Σχολή αυτή θα έχει λοιπόν «τεχνητή» αύξηση άνω των 1.700 μορίων.
Ακόμα ένα παράδειγμα είναι και το Τμήμα Εργοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο Αιγάλεω το οποίο πέρσι είχε βάση εισαγωγής 13.775 μόρια και φέτος η ΕΒΕ είναι στο 14,54. Και εδώ θα υπάρξει πολύ μεγάλη αύξηση, άνω των 700 μορίων.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως στο τρίτο επιστημονικό πεδίο η χαμηλότερη ΕΒΕ είναι το 9,69. Σύμφωνα με τα στατιστικά του υπουργείου στο πεδίο αυτό υπάρχουν 4.351 υποψήφιοι οι οποίοι συμμετείχαν στις πανελλήνιες και έχουν γράψει κάτω του 10 και άρα οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα μπορέσουν να διεκδικήσουν μία θέση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Αναλυτικά τα Τμήματα με την υψηλότερη ΕΒΕ των πανελλαδικών εξετάσεων 2021 και η αντίστοιχη βάση του 2020:
Κενές θέσεις σε Περιφερειακά τμήματα
Ακόμη ένα μεγάλο πλήγμα των φετινών Πανελλαδικών και της ΕΒΕ αφορά τα περιφερειακά πανεπιστήμια, στα οποία θα υπολειτουργήσουν πολλά τμήματα, ενώ ορισμένες σχολές θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε ανασχηματισμούς λόγω της έλλειψης εισακτέων.
Περισσότερες από τις μισές θέσεις όπως εκτιμάται θα μείνουν κενές σε Περιφερειακά χαμηλόβαθμα Πανεπιστήμια. σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΦΕ καθηγητή Γιάννη Βαφειαδάκη «τμήματα στα οποία έμπαιναν οι υποψήφιοι με βαθμολογίες 2 ,3 και 4 τώρα έχουν κενές θέσεις». Προσθέτει δε ότι στις σχολές που ενδέχεται να μείνουν κενές θέσεις το κριτήριο είναι γεωγραφικό και όχι γνωστικό καθώς είναι μακριά από τα μεγάλα κέντρα.
Τέτοια τμήματα στα οποία πέρυσι οι βαθμολογίες ήταν ιδιαίτερα χαμηλές είναι το τμήμα Οικολογίας στη Ζάκυνθο, το Μαθηματικό Σάμου, Γεωργικών Μηχανών και Αρδεύσεων στην Λάρισα, Ενδυσης στο Κιλκίς, Γεωγραφίας στη Μυτιλήνη, Ξύλου στην Καρδίτσα, Λογιστικής στην Πρέβεζα Διοικητικής Επιστήμης στην Καβάλα και τον Αγιο Νικόλαο, Τεχνολογίας και Ακουστικής στο Ρέθυμνο, Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Αμφισσα, Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα, Μηχανικών Ορυκτών Πόρων στα Χανιά, Επιστήμη Φυτικής Παραγωγής στο Μεσολόγγι, Δασολογίας στο Καρπενήσι, Ιχθυοκαλλιέργειας Μεσολογγίου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις και τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μπορεί να έχουν κενές θέσεις, τα οποία έχουν και διαφορές στην ΕΒΕ.
Κεραμέως: Θέλουμε αποφοίτους, όχι εισαχθέντες
«Σε σχέση με πέρυσι υπάρχει ένας αριθμός υποψηφίων που δεν πληρούν τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις. Εμείς θέλουμε αποφοίτους όχι εισαχθέντες» υπογράμμισε σε συνέντευξή της σήμερα στον ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας σχολιάζοντας την ελάχιστη βάση εισαγωγής στις Πανελλήνιες.
«Κάναμε μια μεγάλη αλλαγή, δηλαδή ότι μπήκανε ακαδημαϊκά κριτήρια για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Θέλουμε φοιτητές, αλλά θέλουμε και αποφοίτους, δεν θέλουμε να εγκλωβίζονται από ένα πανεπιστήμιο από το οποίο δε θα αποφοιτήσουν και να είναι μια ζωή με ένα απολυτήριο λυκείου. Τέθηκαν ελάχιστες προϋποθέσεις για να μην εγκλωβίζονται τα παιδιά μας. Να έχουμε υπόψη μας ότι τέσσερις στους 10 φοιτητές δεν αποφοιτούν ποτέ γιατί δεν πληρούν τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για να φοιτήσουν» εξήγησε η Νίκη Κεραμέως.
Εστιάζοντας την ελάχιστη βάση εισαγωγής επεσήμανε πως καθορίζεται από το ίδιο το πανεπιστήμιο. «Αρχιτεκτονικές σχολές πχ. επέλεξαν να πάνε ψηλά, άλλες επέλεξαν να πάνε πιο χαμηλά. Πρόσθεσε πάντως ότι αν το υπουργείο ικανοποιούσε τις προτάσεις των ΑΕΙ για τον αριθμό των εισακτέωνστο ακέραιο θα είχαμε -40% φοιτητές στα ΑΕΙ» ανέφερε.
Κατάθεση μηχανογραφικού
Εξάλλου, η διαδικασία συμπλήρωσης και κατάθεσης του μηχανογραφικού δελτίου άρχισε χθες, μετά και την ανακοίνωση, από το υπουργείο Παιδείας, των βαθμολογιών των υποψηφίων σε όλα τα ειδικά μαθήματα και των ελάχιστων βάσεων εισαγωγής (ΕΒΕ) σε κάθε τμήμα. Η προθεσμία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 28 Ιουλίου στις 12 τα μεσάνυχτα, πολύ αργότερα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές –πέρυσι στις 19/7 είχε ολοκληρωθεί η προθεσμία–, με αποτέλεσμα αυτό να μην αποκλείεται ότι θα μεταθέσει τον χρόνο ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής από τα τέλη Αυγούστου στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, οι υποψήφιοι μπορούν –από χθες Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021– να επισκέπτονται, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password), την ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr και να επιλέγουν το μηχανογραφικό δελτίο για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι μπορούν να συμπληρώνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή αποθήκευση) και στη συνέχεια να «κλειδώνουν» το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας Οριστικοποίηση).
Όσον αφορά το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ) για εισαγωγή στα ΔΙΕΚ οι υποψήφιοι στην ίδια αποκλειστική προθεσμία από την Δευτέρα 19-7-2021 μέχρι και την Τετάρτη 28-7-2021 και ώρα 24:00, με τον ίδιο προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), μπορούν να υποβάλουν το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ) για τα Δημόσια ΙΕΚ. Εντός της ίδιας προθεσμίας, αν κάποιος υποψήφιος οριστικοποιήσει το παράλληλο μηχανογραφικό του και θελήσει να κάνει οποιαδήποτε τροποποίηση, τότε απλά μπορεί να κάνει Αναίρεση Οριστικοποίησης μέσα από την ίδια την εφαρμογή, χωρίς να προσέλθει στο σχολείο του. Όμως, θα πρέπει να το οριστικοποιήσει ξανά ΕΝΤΟΣ της προθεσμίας.
Δικαιούχοι υποβολής του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ είναι:
- Οι υποψήφιοι που υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση και συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του 2021. Για την υποβολή του εν λόγω Π.Μ.Δ. θα χρησιμοποιήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) που θα έχουν ήδη δημιουργήσει.
- Οι τελειόφοιτοι των ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του τρέχοντος σχολικού έτους που δεν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του 2021. Η δημιουργία του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password) από αυτούς τους υποψηφίους για υποβολή Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου, γίνεται στο ΓΕΛ/ΕΠΑΛ που φοιτούσαν.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
1. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.
2.Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι που δεν έχουν ήδη αποκτήσει προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μ.Δ ή /και Π.Μ.Δ. θα πρέπει να απευθυνθούν στο Λύκειό τους τις προκαθορισμένες μέρες λειτουργίας τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).
3.Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των ΜΔ και ΠΜΔ είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίηση τους.
4. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021 και την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021.
5.Υπενθυμίζεται τέλος ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν Μηχανογραφικό Δελτίο με τις προτιμήσεις τους, μετά τις Επαναληπτικές Εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).