Ελάχιστη βάση εισαγωγής: Αποκαλυπτική επιστολή σε Κεραμέως για μαθητή που δεν πέρασε με 20.475 μόρια
Επιστολή προς την υπουργό Παιδείας αποστέλλει πατέρας υποψηφίου των Πανελλαδικών. Στην επιστολή αναφέρει πως ο μαθητής παρόλο που συγκεντρώνει 20.475 μόρια δεν θα μπορέσει να εισαχθεί σε κάποια Αρχιτεκτονική Σχολή της επιλογής του.
Αναλυτικά η επιστολή:
Αξιότιμη κα Υπουργέ,
Ο γιος μου συμμετείχε φέτος στις πανελλήνιες εξετάσεις με στόχο την εισαγωγή του σε μία εκ των Αρχιτεκτονικών Σχολών της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.
Συγκέντρωσε συνολική βαθμολογία 20.475 μορίων. Έλαβε 17.350 μόρια από τα 4 μαθήματα. Επίσης, έλαβε 2.860 μόρια στο ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, με μέσο όρο 14.3 και πάνω από τη βάση και στα 2 μαθήματα σχεδίου. Έγραψε 14.3 σε 2 μαθήματα που δεν έχει διδαχθεί ποτέ σε σχολείο και πάνω από τη βάση στο ελεύθερο σχέδιο που εκ των πραγμάτων, τα προβλήματα που αντιμετώπισαν όλοι οι υποψήφιοι ήταν άνευ προηγουμένου, μια που η διδασκαλία και εκμάθησή του από το διαδίκτυο ήταν περισσότερο από δύσκολες.
Παρόλα αυτά, δεν θα μπορέσει να εισαχθεί σε κάποια Αρχιτεκτονική Σχολή της επιλογής του, ενώ είναι σχεδόν σίγουρο από τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία ότι θα έχει περισσότερα μόρια, έως και αρκετές χιλιάδες, σε σχέση με τις βάσεις που θα ανακοινώσετε. Το γεγονός αυτό είναι εκ των πραγμάτων άδικο και οφείλεται στην εφαρμογή ελάχιστης βάσης εισαγωγής σε κάθε ένα από δύο μαθήματα σχεδίου και όχι στον μέσο όρο ή στη χρήση της βάσης του 10 όπως ίσχυε μέχρι πέρυσι για τα ειδικά μαθήματα, όπου οι επιδόσεις των υποψήφιων στο ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο ήταν ανάλογες με τις φετινές.
Το πλέον σημαντικό, πέρα από την τύχη που θα έχει ο γιος μου, είναι ότι μια τέτοια εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, είναι εκτός του πνεύματος του νόμου με τον οποίο θεσπίστηκε. Αν απαιτούνταν για ένα ειδικό μάθημα, πιθανόν θα ήταν κατανοητός ένας τέτοιος αποκλεισμός. Όταν όμως τα ειδικά μαθήματα είναι περισσότερα, τα προβλήματα που προκύπτουν είναι σοβαρά και δεν αφορούν μεμονωμένες περιπτώσεις. Κι όταν οι μεμονωμένες περιπτώσεις είναι πολλές, τότε το γεγονός ότι εδώ υπάρχει αδικία, ξεπερνά την περίπτωση του ενός και γίνεται μια συλλογική αλήθεια.
Παρακαλώ πολύ να επανεξετάσετε τον τρόπο εφαρμογής της Ελάχιστης βάσης εισαγωγής.