Εκτός ελέγχου η ακρίβεια - Προσεχώς νέες ανατιμήσεις σε 200 προϊόντα στα ράφια
Χωρίς φρένο - παρά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για μέτρα κατά της ακρίβειας - συνεχίζονται οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά στα Σούπερ Μάρκετ ενώ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένονται αυξήσεις σε 200 βασικά προϊόντα.
Οι ανατιμήσεις τους φυσικούς χυμούς που η τιμή τους θα ανέβει από 20 έως 55%, τα κρασιά έως 19%, τις κονσέρβες έως 14%, τα κριτσίνια έως 10%, τα όσπρια - ρύζι έως 10%, τις μπάρες δημητριακών έως 9% και τα δημητριακά για πρωινό έως 8%. Ανατιμήσεις θα παρατηρηθούν, επίσης, στα πατατάκια έως 8%, στα κατεψυγμένα λαχανικά έως 8%, στα αλλαντικά έως 8%, στα σοκολατοειδή έως 8%, στο φυστικοβούτυρο έως 6%, στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής έως 5% και στα γαλακτοκομικά έως 3,7%.
5-15% οι αυξήσεις τον Ιανουάριο
Όσον αφορά στον μήνα που διανύουμε, τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καταναλωτή οι αυξήσεις θα κυμανθούν από 5% έως 10% και σε κάποια προϊόντα θα φτάσουν στο 15%. Καθαριστικά, καλλυντικά, είδη περιποίησης, χαρτικά που δεν έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία για Μόνιμη Μείωση Τιμής τους επόμενους έξι μήνες, αναμένεται να ακριβύνουν.
Χατζηθεοδοσίου: «Αόριστα τα κυβερνητικά μέτρα»
Μιλώντας στο OPEN ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αμφισβήτησε τα κυβερνητικά μέτρα λέγοντας ότι είναι αόριστα και θα εφαρμοστούν μετά από 50 μέρες ενώ όπως είπε η αισχροκέρδεια πρέπει να παταχθεί με ονοματεπώνυμο. Εκτίμησε δε ότι η κατάσταση θα επιβαρυνθεί με την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα.
Επίσης αναφέρθηκε και στη σημασία του να είναι χαμηλός ο ΦΠΑ.
Τρόφιμα: Δεύτερος υψηλότερος ο πληθωρισμός της Ελλάδας - Μεγαλώνει το χάσμα με την ΕΕ
Σαφέστερη εικόνα για τον επίμονο πληθωρισμό των τροφίμων στην Ελλάδα προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, σύμφωνα με τα οποία οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν συνολικά με ετήσιο ρυθμό 8,9% τον Δεκέμβριο, ελαφρά περισσότερο από τον Νοέμβριο, όταν είχαν αυξηθεί με ρυθμό 8,8%.
Ο ρυθμός αυτός ήταν ο δεύτερος υψηλότερος μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ μετά από αυτόν της Μάλτας (10,2%) και πολύ υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (5,7%) ή της Ευρωζώνης (6%), όπου υπάρχει σαφής και σταθερή αποκλιμάκωση των αυξήσεων από τον Μάρτιο του 2023.
Στην ΕΕ ο πληθωρισμός των τροφίμων τον Μάρτιο του 2013 έτρεχε με 19,6% και στην Ευρωζώνη με 17,9%, πολύ περισσότερο από ό,τι στην Ελλάδα, όπου ο ρυθμός ανόδου ήταν τον ίδιο μήνα 14,1%. Ωστόσο, ο αποπληθωρισμός στην ΕΕ και την Ευρωζώνη ήταν σταθερός, με τις τιμές να αποκλιμακώνονται κάθε μήνα.
Στη Βουλή η τροπολογία με τα μέτρα κατά της ακρίβειας - Από 1η Μαρτίου φθηνότερο το βρεφικό γάλα
Στη Βουλή κατατέθηκε και ψηφίζεται σήμερα η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης για την ανάσχεση της ακρίβειας και συγκεκριμένα για τον εξορθολογισμό και τη διαφάνεια των τιμών, τα μέτρα για τον εξορθολογισμό των τιμών βρεφικού γάλακτος και για την αναβάθμιση της πλατφόρμας «e-katanalotis» η οποία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα.
Ειδικά για τον εξορθολογισμό των τιμών βρεφικού γάλακτος προβλέπεται αναλυτικά ότι:
Οι εταιρείες που εισάγουν, παράγουν και διανέμουν σε άλλες επιχειρήσεις τα παρασκευάσματα για βρέφη και τα παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας επανακαθορίζουν τις τιμές πώλησης των ως άνω προϊόντων, από την 1η Μαρτίου 2024, ώστε να προκύπτει για την επιχείρηση μικτό κέρδος που δεν είναι μεγαλύτερο από το λειτουργικό της κόστος, στην οικεία κατηγορία προϊόντων, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης, από την έναρξη ισχύος του παρόντος, διαχειριστικής περιόδου, προσαυξημένο κατά 7% επί των καθαρών πωλήσεων, αφαιρουμένων των εκπτώσεων, των πιστώσεων ή άλλων παροχών.