Εκτάκτως στην Κύπρο ο Άντονι Μπλίνκεν - Συνάντησε τον Χριστοδουλίδη για τη Γάζα
Στην Κύπρο στάθμευσε για λίγο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή λόγω του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς.
Κατά την ολιγόλεπτη παρουσία του στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Μπλίνκεν είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για την πρωτοβουλία για ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα.
Νωρίτερα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προανήγγειλε μια έκτακτη επίσκεψη στην Κύπρο που σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα. Τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθεί, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της κυπριακής προεδρίας, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, έγραψε στο X: «Συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του προέδρου της Κύπρου και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου ενός ειδικού μονόδρομου θαλάσσιου διαδρόμου συνεχούς ροής ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο προς τους αμάχους στη Γάζα».
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βασιλιά της Ιορδανίας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, κατά την οποία συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή μας όπως αυτές διαμορφώνονται.
Προέβησαν σε λεπτομερή συζήτηση σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο και με τελικό προορισμό τη Γάζα.
Αναφορά έγινε και στις εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της κρίσης και στη σταθερότητα στην περιοχή.
Στο ίδιο πλαίσιο συζητήθηκαν και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ιορδανίας 🇯🇴 και πώς η περαιτέρω ενίσχυσή τους δύναται να συμβάλει και στην επίτευξη του ανωτέρω στόχου.
Συνάντηση Μπλίνκεν - Αμπάς
Νωρίτερα, σήμερα (05.11.2023), ο Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής καθώς συνεχίζει την περιοδεία του στην περιοχή εν μέσω των εντάσεων που έχουν προκληθεί λόγω του πολέμου του Ισραήλ με την Χαμάς.
Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Μαχμούντ Αμπάς στην Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, την ντε φάκτο παλαιστινιακή πρωτεύουσα, κατά την δεύτερη επίσκεψή του στην περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου που η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση στο νότιο Ισραήλ σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας ομήρους περισσότερους από 240.
Ο Μπλίνκεν απέρριψε τις εκκλήσεις για εκεχειρία που έκαναν χθες Άραβες αξιωματούχοι έχοντας ζητήσει ανεπιτυχώς την προηγούμενη ημέρα από το Ισραήλ περισσότερες ανθρωπιστικές παύσεις.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επιδιώκει να διασφαλίσει ότι η σύγκρουση δεν θα επεκταθεί στην περιοχή αλλά και να ξεκινήσουν συνομιλίες για τον τρόπο που θα μπορούσε να κυβερνηθεί η Γάζα μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς που είναι σύμφωνα με το Ισραήλ ο στόχος του.
Τί είπαν οι δύο ηγέτες
Οι δύο πολιτικοί είχαν συνάντηση περίπου μιας ώρας αλλά δεν απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Ο Αμπάς είπε στον Μπλίνκεν ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση εκεχειρία και να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.
Επίσης έκανε λόγο για «γενοκτονία» που διεξήχθη στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, το οποίο υποσχέθηκε να «εξολοθρεύσει» τη Χαμάς και βομβαρδίζει αδιάκοπα το έδαφός της μετά τις 7 Οκτωβρίου.
«Για άλλη μια φορά, συναντιόμαστε κάτω από τις σκληρότερες δυνατές συνθήκες, δεν έχω λόγια να περιγράψω τον πόλεμο της γενοκτονίας και την καταστροφή που υπέστη ο παλαιστινιακός λαός μας στη Γάζα στα χέρια του στρατιωτικού μηχανισμού του Ισραήλ, χωρίς κανέναν σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου», είπε ο Αμπάς.
Από την πλευρά του ο Μπλίνκεν υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί για τη μεταφορά της βοήθειας στη Γάζα και την αποκατάσταση των απαραίτητων υπηρεσιών εκεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.
«Ο υπουργός εξέφρασε επίσης την δέσμευση των ΗΠΑ να εργαστούν προς την υλοποίηση των νόμιμων φιλοδοξιών των Παλαιστινίων για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους», πρόσθεσε ο Μίλερ.
Οι Μπλίνκεν και Αμπάς «συζήτησαν για τις προσπάθειες αποκατάστασης της ηρεμίας και της σταθερότητας στη Δυτική Όχθη, περιλαμβανομένης της ανάγκης να σταματήσει η εξτρεμιστική βία κατά των Παλαιστινίων και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι», είπε ο Μίλερ.
Ο Μπλίνκεν υποστήριξε ότι μια «αποτελεσματική και εκσυγχρονισμένη Παλαιστινιακή Αρχή» θα ήταν πιο λογικό να κυβερνήσει τελικά τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά παραδέχτηκε ότι άλλες χώρες και διεθνείς θεσμοί πιθανόν να έχουν έναν ρόλο στην εγγύηση της ασφάλειας και στην διακυβέρνηση στο μεταξύ.
Η συνάντηση Μπλίνκεν-Αμπάς ήταν η δεύτερη μετά την έναρξη της σύγκρουσης, αλλά η πρώτη που πραγματοποιήθηκε στη Δυτική Όχθη. Δεν είχε προαναγγελθεί και το πρακτορείο Reuters συμφώνησε να μη δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες της επίσκεψης μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί για λόγους ασφαλείας.