Εμβολιασμοί για Covid και στα φαρμακεία - Διαγραφή προστίμων σε ανεμβολίαστους
Έκτακτη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε την Τετάρτη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας.
Στην ενημέρωση έλαβαν μέρος «ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ & καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και η καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, κ. Αναστασία Κοτανίδου».
Γεωργιάδης: Το εμβόλιο του Covid σίγουρα σώζει ζωές
Παίρνοντας αρχικά τον λόγο ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε: «Ένα πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι η τεράστια σημασία του εμβολιασμού τόσο για τον Covid όσο και για τη γρίπη».
Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στον διχασμό μεταξύ εμβολιασμών και αντεμβολιαστών σημείωσε: «Κατά τη γνώμη του υπουργείου και των ειδικών αυτή η εποχή της σύγκρουσης για τα εμβόλια έχει έρθει η ώρα να τελειώσει. Το εμβόλιο για τον κορονοϊό είναι δοκιμασμένος περισσότερο από κάθε άλλο και είναι απολύτως βέβαιο ότι όσοι το κάνουν σώζουν τη ζωή τους σίγουρα. Το υπουργείο θα κάνει μεγάλη καμπάνια για την αξία του να κάνει κάποιος το εμβόλιο αυτό, ειδικά οι ευάλωτες ομάδες.
Προς εμβολιασμούς για Covid και στα φαρμακεία
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε τη διαγραφή των προστίμων για τους ανεμβολίαστους των άνω των 60 ετών ενώ έκανε γνωστό πως στην εξίσωση των εμβολιασμών θα μπουν πιθανότατα και τα φαρμακεία.
«Καταθέτουμε άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία (την οποία εισηγηθήκαμε στο Υπουργικό,με την κα Αγαπηδάκη) για να διαγράψουμε τα πρόστιμα στους ηλικιωμένους που επιβλήθησαν κατά τα χρόνια της πανδημίας. Το εμβόλιο δεν γίνεται με το ζόρι. Πρέπει να γίνεται γιατί έχει όφελος για την υγεία μας και των άλλων.
Θα σκεφτούμε όλους τους δημιουργικούς τρόπους για να φθάσει το εμβόλιο σε όλους και ιδιαίτερα όσους κινδυνεύουν περισσότερο. το εμβόλιο ήρθε για να μείνει και δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον να ζήσουμε χωρίς τον ιό και ο ετήσιος εμβολιασμός, όπως η γρίπη, θα πρέπει να γίνει μια ρουτίνα. Στόχος να μεγαλώσουμε την εμβολιαστική κάλυψη που έχει πάει καλύτερα από πέρσι αλλά στόχος είναι να πάει ακόμα καλύτερα. Να αξιοποιήσουμε όλα τα εμβολιαστικά κανάλια, όπως και στη γρίπη, δηλαδή τα Κέντρα Υγείας αλλά μεταξύ αυτών και τα φαρμακεία».
Αγαπηδάκη: Για το Υπ. Υγείας δεν υπάρχει αποδεκτός αριθμός θανάτων
Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε ότι έχουν πραγματοποιηθεί 210.000 εμβολιασμοί έναντι της Covid-19 και υπάρχουν 60.000 προγραμματισμένα ραντεβού.
Όπως είπε υπάρχουν 657 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα και σημείωσε: «Διευρύνουμε το ωράριο, παρακολουθούμε όπου υπάρχει αυξημένη κίνηση με περισσότερες γραμμές ενώ συμπλήρωσε ότι θα ενισχυθούν ο κατ’οίκον εμβολιασμός και ΚΟΜΥ.
«Για το Υπ. Υγείας δεν υπάρχει αποδεκτός αριθμός θανάτων. Όταν έχουμε τα εμβόλια, όταν έχουμε τα αντιιικά, πρέπει να αποφύγουμε κάθε θάνατο» τόνισε η κα Αγαπηδάκη σημειώνοντας ότι έχουν γίνει 210 χιλιάδες εμβολιασμοί – και παρατηρείται διπλασιασμός των προσελεύσεων τις τελευταίες ημέρες, ενώ υπάρχουν 60 χιλιάδες προγραμματισμένα ραντεβού. «Θα ξεπεράσουμε τις 300 χιλιάδες, δείχνει μια δυναμική» εκτίμησε η αναπληρώτρια υπουργός ενώ αναφερόμενη στην γρίπη σημείωσε ότι υπάρχει υψηλό κύμα γρίπης αλλά ήδη το 60% άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί.
«Δεν καθυστερήσαμε να αντιδράσουμε», ξεκαθάρισε η Αναπληρώτρια Υπ.Υγείας. Υπάρχουν δύο παράγοντες που σχετίζονται με την απόφαση να εμβολιαστούμε. Ο ένας σχετίζεται με το αν νοσήσουμε εμείς ή κάποιος δικό μας, που τότε κινητοποιούμαστε. Ο δεύτερος είναι η σύσταση του γιατρού, που θεωρείται και σημαντικότερος. Εκεί εστιάσαμε, να ενημερώσουμε τους γιατρούς», σημείωσε η κα Αγαπηδάκη.
Σημείωσε, δε, ότι ο Covid δεν έχει εποχικότητα, ενώ αν κάποιος νοσήσει μπορεί να ξανακολλήσει και άρα είναι σημαντικό να εμβολιαστούν οι πολίτες.
Κοτανίδου: Πίεση στις απλές κλίνες στα νοσοκομεία όχι στις ΜΕΘ
«Δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Κατά τη χθεσινή ημέρα οι εξαγωγές υπερέβησαν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία για πρώτη φορά», τόνισε από την πλευρά της η καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου.
Στην παρέμβασή της η κ. Κοτανίδου σημείωσε ότι υπάρχει μικρή πίεση στα νοσοκομεία, στις απλές κλίνες, όχι τόση στις ΜΕΘ.\
Όπως τόνισε από 90 ασθενείς σε ΜΕΘ αυτή την περίοδο, μόνο 2 είχαν κάνει το πρόσφατο εμβόλιο.
Πρόσθεσε τέλος ότι η πίεση στο ΕΣΥ έχει να κάνει και με τις άλλες αναπνευστικές νόσους καθώς υπάρχει αύξηση ειδικά με την γρίπη.
Χατζηχριστοδούλου: Τα ποσοστά θετικότητας σταθεροποιούνται
Όπως ανέφεραν όλοι οι συμμετέχοντες στη συνέντευξη, σχεδόν το σύνολο όσων έχασαν τη ζωή τους ή νοσηλευθηκαν σε ΜΕΘ δεν είχαν εμβολιαστεί με το επικαιροποημένο, το ετήσιο εμβόλιο.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ & καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου από τους 378 διασωληνωμένους, από το Σεπτέμβρη μόλις 2 ήταν εμβολιασμένοι φέτος, ενώ στους 1.028 θανάτους που καταγράφηκαν από το Σεπτέμβρη, αντίστοιχα μόλις 2 είχαν λάβει το εμβόλιο.
Πάντως ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ σημείωσε πως τα ποσοστά θετικότητας για τον κορονοϊό, φαίνονται να σταθεροποιούνται.
«Τα δεδομένα όσον αφορά τους σκληρούς δείκτες του κορονοϊού δεν είναι ανησυχητικά», εξήγησε ο κ. Χριστοδούλου, σημειώνοντας ότι έχει αλλάξει ο τρόπος που καταγράφεται η πορεία της COVID-19 πλέον, τονίζοντας ότι παρά την αύξηση των τελευταίων ημερών στις εισαγωγές και στους θανάτους, μειώθηκαν οι διασωληνώσεις ενώ τα δεδομένα είναι σαφώς μειωμένα από την αντίστοιχη περίοδο του 2022-23.
ΠΟΕΔΗΝ: Το αδιαχώρητο στα Επείγοντα
Μεγάλη είναι η διασπορά των αναπνευστικών ιώσεων στην κοινότητα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το αδιαχώρητο στα Επείγοντα των νοσοκομείων από ασθενείς με ιώσεις.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, «τα νοσοκομεία πιέζονται πάρα πολύ τις τελευταίες ημέρες από τους ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα. Πλην των ασθενών με κοροναϊό που στη πλειονότητα εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία, υπάρχει μεγάλη αύξηση των ασθενών με γρίπη και άλλες ιώσεις».
Ο κ. Γιαννάκος αναφέρει ότι η αύξηση ξεπερνάει το 30% κάτι που δείχνει την έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης. «Τις αργίες, σαββατοκύριακα, νύκτες, η πρωτοβάθμια κατεβάζει ρολά και ο θεσμός του προσωπικού γιατρού έχει αποτύχει. Έτσι όλοι οι δρόμοι για τους ασθενείς ακόμη και για τη χορήγηση των αντιιικών φαρμάκων για τον κοροναϊό οδηγούν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία», σημειώνει.
Ο κ. Γιαννάκος σημειώνει ότι η αναμονή των ασθενών για εξέταση στα παθολογικά και πνευμονολογικά ιατρεία των εφημερευόντων νοσοκομείων ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τις 8 ώρες.
Συμπληρώνει ότι «οι νοσοκομειακές ανεπτυγμένες παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές γέμισαν. Δεν φθάνουν τα κρεβάτια να καλύψουν τους ασθενείς που τελικά εισάγονται» με αποτέλεσμα να νοσηλεύονται σε κλίνες άλλων κλινικών, «αυξάνοντας τον δείκτη νοσοκομειακών λοιμώξεων».
Πότε περιμένουν κορύφωση οι ειδικοί
«Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει κορύφωση διασποράς τόσο στον κοροναϊό όσο και στις άλλες λοιμώξεις», τόνισε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Μάλιστα, τόνισε ότι σύμφωνα με τα μοντέλα προβλέπεται η κορύφωση να σημειωθεί μέχρι τις 22-23 Ιανουαρίου, περίοδο κατά την οποία θα καταγράφονται ως και 7.200 την ημέρα.
«Θα ακολουθήσει αργή αποκλιμάκωση», ανέφερε, συνιστώντας προσοχή, καθώς υπάρχουν, όπως είπε, κι άλλες γιορτές, όπως οι Απόκριες μέσα στον Φεβρουάριο.
Τόνισε ότι οι αρχικοί υπολογισμοί πριν από τα Χριστούγεννα προέβλεπαν ότι θα φτάναμε μέχρι και 8.800 κρούσματα ημερησίως στην κορύφωση της διασποράς, αλλά υπάρχει αυτή η σημαντική διόρθωση προς τα κάτω λόγω αλλαγής συμπεριφοράς του κόσμου: «Αρχίσαμε να προσέχουμε, φοράμε λίγο παραπάνω τη μάσκα, κάνουμε τεστ, γίνεται συνείδηση ότι πρέπει να προσέξουμε» είπε ο κ. Σαρηγιάννης.
Πρόσθεσε ότι έχει αρχίσει ο κόσμος να κάνει και εμβόλια. «Ακόμη προλαβαίνουμε, αν δράσουμε τώρα» όπως είπε. «Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη», κατέληξε.