ΕΚΤ: Έρχεται νέα άνοδος των επιτοκίων – Θα είναι η τελευταία;
Σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάση προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Την επόμενη Πέμπτη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της τράπεζας, η οποία θα περιλαμβάνει και τη νέα άνοδο, η οποία δεν αποκλείεται να μην είναι η τελευταία και να την ακολουθήσει ακόμη μία, κατά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Σε περίπτωση που η πορεία του πληθωρισμού είναι πτωτική και για το επόμενο δίμηνο, τότε η ΕΚΤ ενδέχεται να επανεξετάσει τη στάση της, όπως ζητούν ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες, προερχόμενοι κυρίως από τον Νότο. Αξίζει να σημειωθεί πως το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κλάας Κνοτ είπε ότι η νομισματική σύσφιγξη -πέρα από τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας- είναι κάθε άλλο παρά δεδομένη, θέλοντας να δείξει κατ’ ουσίαν ότι οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν σύντομα να σταματήσουν τις άνευ προηγουμένου αυξήσεις επιτοκίων.
Ακόμη, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ιγκνάσιο Βίσκο, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να μειωθεί πιο γρήγορα από ό,τι προέβλεπε η ΕΚΤ τον περασμένο μήνα, καθώς η πτώση του ενεργειακού κόστους συνεχίζει να επηρεάζει ένα ευρύτερο φάσμα τιμών. Σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων παραμένει επίμονος, οι χαμηλότερες τιμές για εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, αναμένεται να έχουν αυξανόμενο αντίκτυπο, δήλωσε ο Βίσκο στην τηλεόραση του Bloomberg.
Τι λένε κεντρικοί τραπεζίτες
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει ξανά τα επιτόκια της αυτό το μήνα και να βασίσει την απόφασή της για τη μεθεπόμενη συνεδρίαση στα νέα οικονομικά δεδομένα, δήλωσε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του ΔΣ της ευρωτράπεζας Γιόαχιμ Νάγκελ.
Πάντως, σε επίπεδο Ευρωζώνης ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 5,5% τον Ιούνιο του 2023, από 6,1% τον Μάιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Την ίδια ώρα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 6,4% τον Ιούνιο, από 7,1% τον Μάιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 9,6%.
Όσον αφορά στις τιμές ανά κατηγορία, τον Ιούνιο, η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της Ευρωζώνης προήλθε από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+2,35 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (+2,31), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,42 π.μ.) ενώ η ενέργεια παρουσίασε μείωση 0,57.
Ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, τον Ιούνιο ανέρχεται στο 5,5% από 5,3% τον Μάιο.
Συνέπειες για την Ελλάδα
Συνεπώς, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας ανόδου κατά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, η οποία θα επιφέρει επιπλέον πλήγματα στους δανειολήπτες, οι οποίοι βιώνουν τη μείωση των εισοδημάτων τους, εξαιτίας της εκτεταμένης ακρίβειας, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί. Ένα βασικό ζήτημα που προκύπτει είναι το πως επηρεάζονται τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Με εξαίρεση τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια (η δόση διατηρείται στο ύψος της 31ης Μαρτίου μόνο για 1 έτος), σε όλες τις υπόλοιπες χορηγήσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο οι δανειολήπτες θα δουν τις δόσεις τους να αυξάνονται επιπλέον και μάλιστα άμεσα. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν ενεργοποιήσει μία νέα δράση για όλα τα πράσινα δάνεια φυσικών προσώπων που έχουν ληφθεί για την χρηματοδότηση ακινήτων. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα επιχειρηματικά ή καταναλωτικά δάνεια που συνδέονται με τα ευρωπαϊκά επιτόκια. Οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες θα δουν τις δόσεις τους να αυξάνονται για ακόμα μία φορά από τον Ιούλιο του 2022 (9η φορά), όπως και όσοι επιθυμούν να λάβουν τώρα δάνειο.