ΕΚΤ: Ανοιχτή θα παραμείνει η «κάνουλα» της ρευστότητας
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται στη συνεδρίαση της στις 10 Ιουνίου να διατηρήσει τις ιδιαίτερα ευνοϊκές νομισματικές συνθήκες που έχει υιοθετήσει τους μήνες της πανδημίας, παρά τους φόβους που γεννά η άνοδος του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και ΕΕ.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το συμβούλιο νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει σταθερό το ποσό των αγορών κρατικών ομολόγων μέσω του έκτακτού προγράμματος (PEPP) στα 1,85 τρισ. χωρίς να εξετάζεται βεβαίως κάποια κίνηση στα παρεμβατικά της επιτόκια. Η πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, είχε προαναγγείλει την εξέλιξη τοποθετούμενη στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής. Είπε συγκεκριμένα, ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να ξεκινήσει η συζήτηση για μείωση του ρυθμού αγορών ομολόγων, το γνωστό tapering. Άλλωστε, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του ευρώ έχει συμβουλέψει πολλές φορές τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, να συνεχίσουν την στήριξη των οικονομιών τους με δημοσιονομικά μέτρα για όσο χρειαστεί και να είναι πολύ προσεκτικοί με τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο θα τα αποσύρουν.
Υπερ της διατήρησης της ευνοϊκής νομισματικής πολιτικής που υιοθετήθηκε λόγω της πανδημίας τάχθηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στο Reuters τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να μειώσει τις αγορές ομολόγων μέσω του PEPP, καθώς η πανδημία είναι ακόμη παρούσα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και η ανάκαμψη είναι ακόμη εύθραυστη.
Πληροφορίες θέλουν, η θέση αυτή να απηχεί τις απόψεις της πλειοψηφίας των μελών του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής. Πάντως μια αλλαγή της στάσης της ΕΚΤ τώρα, στην κατεύθυνση οποιουδήποτε περιορισμού της ρευστότητας προς την Ευρωζώνη, θα έδινε αρνητικό σήμα στις αγορές, θέτοντας σε κίνδυνο την ανάκαμψη που αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου.
Συγκυριακή η άνοδος του πληθωρισμού
Σε ό,τι αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις που καταγράφονται στην Ευρωζώνη ειδικά για Μάρτιο και τον Απρίλιο (όταν έφτασε στο 2%) η ΕΚΤ θεωρεί το φαινόμενο συγκυριακό Η ανάκαμψη στις ΗΠΑ, με την βοήθεια και του πακέτου των 1,9 τρισ. δολ. του προέδρου Μπάιντεν, και της Κίνας έχουν ως συνέπεια την απότομη αύξηση στις τιμές του πετρελαίου από το χαμηλά του 2020. Η αύξηση του αργού με την σειρά της συμπαρέσυρε προς τα πάνω τις τιμές για ένα μεγάλο αριθμό προϊόντων και υπηρεσιών. Η κεντρική τράπεζα του ευρώ εκτιμά ότι η άνοδος του πληθωρισμού λόγω καυσίμων θα απαλειφθεί τους επόμενους μήνες, ενώ την ίδια ώρα ο "δομικός πληθωρισμός" δηλαδή η πορεία των τιμών χωρίς να υπολογίζονται οι τιμές καυσίμων και των εποχικών ειδών, είναι ακόμη αδύναμος εντός ΕΕ και κινείται κάτω από το 1%.
Ο δεύτερος μεγάλος φόβος για πληθωριστικές πιέσεις στην ΕΕ πηγάζει από το γεγονός ότι με την ύφεση της υγειονομικής κρίσης, θα περάσει σε υλοποίηση η λεγομένη "αναβαλλόμενη κατανάλωση" από τις σωρευμένες καταθέσεις των νοικοκυριών, τους μήνες της πανδημίας.
Επιπλέον, η λεγόμενη αναβαλλόμενη κατανάλωση δεν θα έχει μεγάλη επίδραση στον πληθωρισμό καθώς συνολικά για την ΕΕ δεν εντοπίζεται αύξηση σε καμμία κλίμακα εισοδήματος κατά τους μήνες της πανδημίας. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στις έρευνες καταναλωτικής εμπιστοσύνης τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να καταναλώσουν αφού κατά την διάρκεια της κρίσης δεν είχαν την δυνατότητα να αποταμιεύσουν , ενώ τα νοικοκυριά με υψηλό εισόδημα δεν δηλώνουν πρόθυμα να αυξήσουν την κατανάλωσή τους.