Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Απογοήτευση πριν καν εφαρμοστεί - Μετ' εμποδίων και για λίγους
Σημειώνεται πως με βάση τα στοιχεία έχουν έως σήμερα υποβληθεί 44.207 αιτήσεις, ωστόσο έχουν ρυθμιστεί μόνο 2.705 υποθέσεις, ύψους 510.00.000 ευρώ (με αρχικές οφειλές 822.000.000 ευρώ) και 344.000.000 ευρώ βρίσκονται σε τελικό στάδιο ρύθμισης.
Τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως μία στις τρεις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί προέρχεται από την Περιφέρεια της Αττικής και έπεται η Κεντρική Μακεδονία και η Δυτική Ελλάδα, ενώ οι λιγότερες αιτήσεις έχουν υποβληθεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Παράλληλα, στην έκθεση επισημαίνονται τα εξής:
- · Από τα 4,7 δισ. ευρώ που έχουν υποβληθεί οριστικά, 51% (2,4 δισ. ευρώ) έχουν αξιολογηθεί και από αυτά έχει εγκριθεί ρύθμιση για το 76% (1,8 δισ. ευρώ).
- · Από το 1 δισ. ευρώ που έχει αξιολογηθεί από το Δημόσιο, έχει εγκριθεί το 93% (δηλαδή 968.000.000 ευρώ).
- · Από το 1,4 δισ. ευρώ που έχει αξιολογηθεί από τους χρηματοδοτικούς φορείς, έχει εγκριθεί το 63% (δηλαδή 854.000.000 ευρώ).
- · Το 54% των προτάσεων ρύθμισης έχουν γίνει αποδεκτές από τους οφειλέτες (991.000.000 ευρώ από τα 1,8 δισ. ευρώ).
- · Η αποδοχή ρυθμίσεων των οφειλετών για τις διμερείς αιτήσεις κυμαίνεται στο 66%, ενώ για τις πολυμερείς στο 54%.
«Χρειάζονται βελτιώσεις»
«Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για την πορεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών το 2022 αποδεικνύουν ότι το ενδιαφέρον των πολιτών βαίνει αυξανόμενο, και αυτός λειτουργεί καλύτερα, αφού οι ολοκληρωμένες αιτήσεις των πολιτών και τα ποσοστά ρυθμίσεων οφειλών κάθε μήνα πολλαπλασιάζονται» υποστηρίζει, σε ανακοίνωσή του, ο Χρήστος Σταϊκούρας.
«Σήμερα το σχήμα αυτό, όπως πιστοποιούν τα στοιχεία, είναι το πιο επιτυχημένο των τελευταίων 12 ετών. Παρ’ όλα αυτά, είναι σαφές ότι χρειάζονται βελτιώσεις και σκληρότερη δουλειά από τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, καθώς και από τις τράπεζες, ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι πολίτες και να ρυθμίσουν επιτυχώς τις οφειλές τους» καταλήγει.
Οι επόμενοι στόχοι
Στο βασικό σενάριο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών στο επόμενο διάστημα και εντός πέντε μηνών αναμένονται ρυθμίσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες θα προέρχονται από:
• Αιτήσεις σε τελικό στάδιο αξιολόγησης 344.000.000 ευρώ.
• Αιτήσεις σε στάδιο αξιολόγησης 719.000.000 ευρώ.
• Αιτήσεις σε αρχικό στάδιο 464.000.000 ευρώ.
Πλειστηριασμός κατοικίας μονογονεϊκής οικογένειας - Αστυνομικοί έσπασαν την κλειδαριά για να τη βγάλουν έξω
Με νωπές τις μνήμες από την υπόθεση της Ιωάννας Κολοβού μία νέα επιχείρηση έξωσης -αυτήν τη φορά μονογονεϊκής οικογένειας με δύο παιδιά- από το σπίτι της, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες είχε πλειστηριαστεί πριν από δύο χρόνια για πολύ μικρό χρηματικό ποσό, σημειώθηκε σήμερα Παρασκευή (13/1) στα Πατήσια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα 902.gr, για να εκτελεστεί η έξωση βρέθηκαν επί τόπου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Μάλιστα, στην προσπάθεια εκτέλεσης της έξωσης φέρεται να έσπασαν την κλειδαριά της πόρτας.
Το αποτέλεσμα ήταν η πόρτα να μπλοκάρει και η ιδιοκτήτρια του σπιτιού, η οποία είναι εργαζόμενη στο Δήμο Αθηναίων, να εγκλωβιστεί μέσα.
«Κανένα σπίτι στα χέρια λωποδύτη» φώναξαν μεταξύ άλλων αλληλέγγυοι πολίτες που έσπευσαν να βοηθήσουν, καταφέρνοντας τελικά να αποτραπεί η έξωση.
Όπως αναφέρει το 902.gr, ο δικαστικός επιμελητής απείλησε με μηνύσεις τον Μαρίνο Μακρή, μέλος του ΓΠ Αττικής του ΚΚΕ και γραμματέα της ΤΟ Α' Αθήνας του ΚΚΕ και τον Χάρη Βουρδουμπά, δημοτικό σύμβολο Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Στο σημείο βρέθηκε ακόμη ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, καθώς και μέλη του ΚΚΕ, εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και συνδικαλιστές.
Ο κ. Κατσώτης πραγματοποίησε παρέμβαση στον Λ. Οικονόμου, υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη ενάντια στην παρέμβαση της αστυνομίας για να προχωρήσει η απαράδεκτη έξωση μονογονεϊκής οικογένειας στα Πατήσια.