Εξεταστική για τις υποκλοπές: Η πρεμιέρα η σύνθεση και το «απόρρητο» για μάρτυρες και συνεδρίαση
Αρχίζουν σήμερα στις 11 το πρωί στη Βουλή οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής που συστήθηκε για να εξετάσει πολιτικές ευθύνες αλλά και να εντοπίσει τυχόν ποινικές μετά την παραδοχή της παρακολούθησης από την ΕΥΠ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.
«Με το καλημέρα» η αντιπαράθεση μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης αναμένεται να επικεντρωθεί στα διαδικαστικά, δηλαδή η διάρθρωση του προεδρείου και τον χαρακτήρα της Επιτροπής.
Ως προς την εκλογή προεδρείου, η κυβερνητική παράταξη επιμένει στην τήρηση του υφιστάμενου Κανονισμού, σύμφωνα με τον οποίο το προεδρείο των επιτροπών αναδεικνύεται μέσω μυστικής ψηφοφορίας – στη βάση πλειοψηφίας. Η αντιπολίτευση, ωστόσο, υποστηρίζει πως το προεδρείο μιας Εξεταστικής, η οποία συγκροτείται με το νέο Σύνταγμα ως δικαίωμα της μειοψηφίας, θα πρέπει να είναι «αντιπροσωπευτικό».
Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ μετέχει με 15 βουλευτές και σύμφωνα με πληροφορίες θα προτείνει για πρόεδρο της επιτροπής τον κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη (ήταν πρόεδρος και στην εξεταστική για τη λίστα Πέτσα) και αντιπρόεδρο την κα. Αννα Μάνη Παπαδημητρίου.
Εισηγητής εκ μέρους της πλειοψηφίας θα οριστεί ο κ. Λάζαρος Τζαβδαρίδης ενώ η υπόλοιπη σύνθεση αποτελείται από τους Κώστα Καραγκούνη, Δημήτρη Μαρκόπουλο, Χάρη Θεοχάρη, Σταύρο Κελέτση, Κώστα Κυρανάκη, Στάθη Κωνσταντινίδη, Μαρία Κεφαλά, Χριστόφορο Μπουτσικάκη, Βασίλη Σπανάκη, Ελενα Ράπτη, Ιάσωνα Φωτήλα και Τάσο Χατζηβασιλείου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπείται από 8 βουλευτές. Εισηγητής θα αναλάβει ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος και θα πλαισιωθεί από τους Νίκο Βούτση, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, Γιώργο Κατρούγκαλο, Γιάννη Ραγκούση, Θεοδώρα Τζάκρη, Αγγελο Τόλκα και Νίκο Φίλη.
Από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα μετέχουν η Ευαγγελία Λιακούλη και ο Δημήτρης Μπιαγκής ενώ από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, την Ελληνική Λύση η Σοφία Ασημακοπούλου, το ΜεΡΑ25 η Σοφία Σακοράφα και οι ανεξάρτητοι από τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο.
Στο δεύτερο ζήτημα πολιτικής διένεξης που αφορά στην κλήση μαρτύρων, οι κυβερνητικοί υποστηρίζουν ότι από τον Κανονισμό προκύπτει ότι η σχετική λίστα διαμορφώνεται στη βάση της γνώμης της πλειοψηφίας. Ωστόσο, στην προηγούμενη Εξεταστική (για τη λίστα Πέτσα) η αντιπολίτευση προέβη σε καταγγελία της τακτικής της ΝΔ, κάνοντας λόγο για αποκλεισμό κρίσιμων μαρτύρων.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση, το ειδικότερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται αφενός στην ήδη προφορικά διατυπωμένη πρόθεση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για κλήση του πρωθυπουργού στην Εξεταστική, και αφετέρου στην «γαλάζια» απαίτηση να κληθούν πρόσωπα άλλων ανάλογων υποθέσεων όπως αυτή των Σαγιά - Πιτσιόρλα. Μάλιστα, η συμπολίτευση θα τονίσει ότι αποτελεί εκπεφρασμένη άποψη όλων των κομμάτων αν υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία να προχωρήσουν σε περαιτέρω έρευνα, τονίζοντας ότι θα ήταν χαμένος χρόνος να δοθεί νέα εντολή από την Oλομέλεια.
Σχετικά με το εύρος της έρευνας το σίγουρο είναι ότι, βάσει του γραπτού και εγκριθέντος αιτήματος του ΠΑΣΟΚ, αντικείμενα έρευνας της Εξεταστικής θα είναι οι υποθέσεις Ν. Ανδρουλάκη, Αθ. Κουκάκη, η λειτουργία της ΕΥΠ και το παράνομο λογισμικό Predator. Ωστόσο, βέβαιο είναι ότι τουλάχιστον εκ μέρους της πλειοψηφίας θα επιδιωχθεί η διερεύνηση θα επιχειρηθεί να μη μείνει μόνο στην περίοδο της σημερινής κυβέρνησης.
Το θέμα όμως που αποτελεί την πιο ευαίσθητη εστία πολιτικής αντιπαράθεσης είναι η επίκληση του απορρήτου αυτόν που θα εξεταστούν όπως συνέβη και στην Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας.
Η ΝΔ βέβαια εγείρει θέμα απορρήτου των διαδικασιών, με το σκεπτικό ότι η έρευνα θα αφορά και την ΕΥΠ και θέματα εθνικής ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιωχθεί οι συνθήκες λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής να είναι ανάλογες με αυτές που επικράτησαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου, όπου για πρώτη φορά εξετάστηκε κοινοβουλευτικά η υπόθεση των υποκλοπών.
Στη συγκεκριμένη επιτροπή τόσο ο γ.γ του Μεγάρου Μαξίμου Γρηγόρης Δημητριάδης, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων όσο και η εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου που ήταν αρμόδια για την έγκριση των εντολών παρακολούθησης επικαλέστηκαν το απόρρητο των λειτουργιών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ώστε να μην απαντήσουν στις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης.
Ωστόσο, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν κι έχουν ήδη καλέσει τον πρωθυπουργό να δώσει την έγκρισή του προκειμένου να υλοποιηθεί η δική του εξαγγελία και «να έρθουν όλα στο φως».
Στο συγκεκριμένο αίσθηση έκανε η παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα που τάχθηκε υπέρ της διατήρησης και της εφαρμογής των διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής αναφορικά με την ΕΥΠ. «Για να διορθώσουμε και για να εξιχνιάσουμε μία παραβίαση απορρήτου επικοινωνίας, δεν χρειάζεται να παραβιάσουμε άλλα απόρρητα, τα οποία ισχύουν» ήταν τα λόγια του Κώστα Τασουλα.
Υποστήριξε μάλιστα ότι κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν έχει ζητήσει την αλλαγή των άρθρων του κανονισμού της Βουλής που σχετίζονται με το απόρρητο της ΕΥΠ. «Ποτέ κανείς, αυτά τα άρθρα του Κανονισμού δεν ζήτησε να αλλάξουν. Είναι πολύ εύκολο να αλλάξει ο Κανονισμός της Βουλής. Κανείς ποτέ δεν ζήτησε το συγκεκριμένο άρθρο που αφορά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών να αλλάξει» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η εξεταστική θα έχει έναν μήνα διορία προκειμένου να παραδώσει το πόρισμά της. Παρόλο που υπάρχει η δυνατότητα παράτασης, δεν αποκλείεται η Ν.Δ. να επιλέξει τις fast truck διαδικασίες, ώστε στα μέσα του Οκτωβρίου να έχουν ολοκληρωθεί οι συνεδριάσεις.