Εξαγγελία ΔΕΘ: Τι ισχύει με το πρώτο ένσημο - Πόσα ευρώ είναι για έξι μήνες
Εξαγγελία ΔΕΘ: Για έξι μήνες και... 100 ευρώ το μήνα θα είναι ενίσχυση των νέων 18 έως 29 ετών, που θα προσληφθούν για πρώτη φορά εντός του 2022. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως δημιουργήθηκε ένα αλαλούμ, καθώς αφέθηκε να εννοηθεί ότι πρόκειται για στήριξη 1.200 ευρώ εκ των οποίων, τα 600 ευρώ θα είναι για τους εργοδότες και τα άλλα 600 ευρώ για τους εργαζομένους, αφήνοντας να πλανάται στον αέρα ότι οι εργαζόμενοι θα πάρουν πρώτο μισθό 1.170 ενώ ο εργοδότης θα επιδοτείται για το σύνολο των 570 ευρώ που είναι ο κατώτατος μισθός.
Ουσιαστικά τα 600 ευρώ τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για τον εργοδότη είναι το σύνολο του ποσού που θα δοθεί για έξι μήνες το 2022, δηλαδή, από 100 ευρώ έκαστος το μήνα.
Έτσι οι νέοι από 18-29 ετών που θα προσληφθούν θα λάβουν 670 ευρώ καθαρά αντί 570 για έξι μήνες και μάλλον σε δυο δόσεις από 300 ευρώ η κάθε μια. Αντίστοιχα, για εργασία μερικής απασχόλησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού, δηλαδή από 50 ευρώ στον εργαζόμενο και τον εργοδότη για έξι μήνες.
Έφη Αχτσιόγλου: Κοροϊδία και εξαπάτηση η εξαγγελία Μητσοτάκη για την απασχόληση των νέων
«Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, απ’ αυτά που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, με επιδότηση για 6 μήνες 100 ευρώ στην επιχείρηση και 100 ευρώ στον εργαζόμενο. Αυτό είναι όλο κι όλο και το παρουσίασε ως φοβερή παρέμβαση. Μάλιστα έκανε την κουτοπονηριά να πει 1200 ευρώ για να νομίζει ο πολίτης ότι τόσος θα είναι μηνιαίως ο μισθός. Είναι ντροπή και εξαπάτηση ο κ. Μητσοτάκης να εξαγγέλλει αυτό το πρόγραμμα ως πολιτική αντιμετώπισης της ανεργίας και του εργασιακού μεσαίωνα, τη στιγμή που έχει θεσπίσει τις απλήρωτες υπερωρίες και την κατάργηση ουσιαστικά του 8ώρου», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στον “Real fm 97,8”.
«H κοινωνία περίμενε ότι θα υπάρξουν κάποια μέτρα στοιχειώδους ανακούφισης και αντί αυτού είδε έναν πρωθυπουργό που δεν έχει ιδιαίτερη επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα», ο οποίος «θεωρεί ότι κάθε τραγική στιγμή που βίωσε η ελληνική κοινωνία τα τελευταία δύο χρόνια από την πανδημία μέχρι τις πυρκαγιές ήταν μάλλον επιτυχία για την κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης «εν πολλοίς είναι πράγματα που ήδη ισχύουν και τα επανέλαβε ως νέες εξαγγελίες, ενώ δεν έχουν καταφέρει να ανακόψουν την πορεία φτωχοποίησης και αβεβαιότητας των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα ελάχιστα επιπλέον είναι κυρίως μέτρα τα οποία αφορούν πραγματικά πολύ λίγους, ανώτατα εισοδήματα και όχι τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας», επισήμανε, ενώ «δεν υπήρξαν σοβαρά μέτρα για το μεγάλο κύμα των ανατιμήσεων και τον έλεγχο της αγοράς».
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τόνισε η κ. Αχτσιόγλου, «θα αντιπαραθέσει ένα συνολικό πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της κοινωνίας, μία πολιτική η οποία απευθύνεται στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».
Σημείωσε, τέλος, ότι «χρειάζονται στοχευμένες φοροελαφρύνσεις που να ευνοούν τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, όπως το τέλος επιτηδεύματος και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα» και ότι «η μεσαία τάξη έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται πως εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη».