Εξαδάκτυλος lockdown: Το λιανεμπόριο μπορεί να ανοίξει - Έχει μικρότερο κίνδυνο
«Νομίζω ότι εφόσον επικρατήσει μια άλλη αντίληψη, που φαίνεται ότι επικρατεί, σύντομα θα μπορέσουμε να αγοράσουμε παπούτσια και είδη που μέχρι τώρα παραλαμβάνουμε από κούριερ», τόνισε ο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών για τις εξελίξεις στο λιανεμπόριο και για τη θέση των εμπόρων αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς.
«Το λιανεμπόριο μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ουσιώδη επιβάρυνση στην επιδημιολογική κατάσταση. Δεν είναι ακίνδυνο, όμως έχει μικρότερο κίνδυνο. Το να έχουμε ανοιχτά τα μικρά μαγαζιά με ρυθμίσεις που να αποκλείουν τον συνωστισμό στους εμπορικούς δρόμους θα βοηθήσει πολίτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις», τόνισε.
Υπέρ του ανοίγματος της αγοράς με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα τάχθηκε για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας κύριος Σταύρος Καφούνης λέγοντας ότι «οι ειδικοί μας λένε ότι μέσα στα καταστήματα δεν διασπείρεται ο ιός και θέση του Εμπορικού Συλλόγου είναι ότι το άνοιγμα των καταστημάτων μπορεί να λειτουργήσει ως βαλβίδα οικονομικής και κοινωνικής εκτόνωσης». Τόνισε επίσης ότι σε όλους αυτούς τους μήνες της πανδημίας το εμπόριο γενικότερα έχει υποστεί ζημιές περίπου 20 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 4,5 δισ. αφορούν το λιανεμπόριο. Τόνισε τέλος ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Σαρηγιάννης: Αναζητούμε το μείγμα για την πιο ήπια διαχείριση του κινδύνου
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επεσήμανε πως κάθε άνοιγμα που κάνουμε, είτε λέγεται σχολεία είτε εστίαση είτε εμπόριο, συνεισφέρει στην πιθανότητα επαφών.
«Αναζητούμε το μείγμα για την πιο ήπια διαχείριση του κινδύνου, επιτρέποντας σε όλους μας να λειτουργήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια. Το λιανικό εμπόριο προσθέτει ένα 6% σε αυτού του είδους τις επαφές όταν μπει ο πελάτης στο κατάστημα. Με το click away είναι λίγο λιγότερο, 4%. Για να μπορέσουμε να ανοίξουμε λοιπόν με ασφάλεια και να αντεπεξέλθουμε σε αυτό το +6%, θα πρέπει να γίνει με κάποιον μηχανισμό που να μειώσει το 6%, τον αριθμό των επαφών που κάνει αυτή τη στιγμή ο πληθυσμός.
»Ένας μηχανισμός είναι να εφαρμόσουμε εμείς πιο αυστηρά τα μέτρα. Π.χ. η βόλτα στην πλατεία, ή να γίνεται απολύμανση αέρα στους εσωτερικούς χώρους καταστημάτων. Το θέμα του αερισμού είναι βασικό. Οι μελέτες λένε ότι δεν φτάνει. Επομένως, το να απολυμάνεις τον αέρα από τη στιγμή που θα μπει μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων είναι σημαντικό. Υπάρχει πληθώρα συσκευών. Είναι εφικτό να γίνει σε 2-3 εβδομάδες», είπε ο κ. Σαρηγιάννης.
Και συνέχισε λέγοντας ότι «τα self test στη συγκυρία που είμαστε είναι ο καταλύτης, αν μιλάμε για αποκλιμάκωση και όχι για συνεχή αύξηση. Η εποχικότητα έχει να κάνει με μια σειρά από δραστηριότητες. Η εποχικότητα δεν οδηγεί σε αυτού του είδους την αποκλιμάκωση. Αν το αφήσουμε ελεύθερο, θα πάει σε αύξηση μέχρι το Πάσχα. Και αυτό θα είναι πολύ κακό. Να κάμψουμε την καμπύλη τώρα. Να μπει σε εφαρμογή η τηλεργασία. Είναι ακόμα ένας μηχανισμός για να υποκαταστήσουμε το +6% του λιανεμπορίου. Όλη η Ελλάδα θέλει να λειτουργήσει το λιανεμπόριο. Να εφαρμόσουμε καλύτερα τα λοιπά μέτρα. Δεν μιλώ για ατομική ευθύνη, μιλώ π.χ. για τους εργοδότες που δεν έχουν το προσωπικό σε τηλεργασία».
Βασιλακόπουλος: Κομβική η σωστή χρήση της μάσκας
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στον κόσμο που συγκεντρώνεται στις πλατείες, αλλά στην κινητικότητα που υπάρχει από σπίτι σε σπίτι. Ενδεικτικά ανέφερε πως 60% παραπάνω είναι ο κόσμος στις πλατείες σε σχέση με την τιμή αναφοράς. «Όταν πηγαίνω στο σπίτι του κολλητού, του ξαδέλφου, του αδελφού, υπάρχει οικειότητα, άρα δεν νιώθω την ανάγκη να προφυλαχτώ. Έτσι είναι πολύ πιο εύκολο να χαλαρώσω τα μέτρα προστασίας. Το δεύτερο είναι ότι υπάρχει ανθρώπινη ανάγκη για εκτόνωση», είπε.
Για το λιανεμπόριο, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι δεν πιστεύει ότι θα αυξηθούν κατά 6% τα κρούσματα, «αν φοράμε μάσκες υψηλής προστασίας ή διπλές μάσκες, μέχρι να έρθουν οι καθαρισμοί αέρα». Χαρακτηριστικά είπε πως αν οι μάσκες δεν καλύπτουν μύτες, είναι σαν να μην τις φοράμε: «Αν φοράμε δύο μάσκες, μικραίνει η πιθανότητα να είναι και οι δύο λάθος τοποθετημένες».
Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε, δε, πως όταν είχε ανοίξει κάποια στιγμή το λιανεμπόριο, ο χαμός γινόταν έξω από τα καταστήματα, όχι μέσα στα καταστήματα. «Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν μάσκες υψηλής προστασίας και οι πελάτες να έχουν είτε υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα, ώστε η πιθανότητα να κολλήσουμε μέσα στο κατάστημα να μειωθεί», ανέφερε.
Τέλος, για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει το λιανεμπόριο με click away ή ραντεβού, τόνισε: «Αν μπει μόνο ραντεβού, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα εγώ να κλείσω 40 ραντεβού, να είμαι πλήρως νόμιμος, να είμαι έξω όλη την ημέρα. Άρα θα αυξηθεί η κινητικότητα. Μικραίνει η πιθανότητα συνωστισμού με αυτά τα δυο μέτρα. Ιδίως στα μικρά καταστήματα».