Εκλογικός νόμος: Διαψεύδει η κυβέρνηση το σενάριο για αλλαγή με έξτρα μόνους στον πρώτο
Διέψευσε -εμμέσως πλην σαφώς- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για προβληματισμό που έχει αναπτυχθεί στο κυβερνητικό επιτελείο σχετικά με το ενδεχόμενο να αλλάξει ο εκλογικός νόμος προκειμένου να διευκολυνθεί ο σχηματισμός αυτοδύναμης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από το πρώτο κόμμα.
Στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου όταν ρωτήθηκε σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είπε: «Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Θα γίνουν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και θα κερδηθούν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο από τη ΝΔ».
Σύμφωνα με διαρροές σε ΜΜΕ στον «πρωινό καφέ» της Δευτέρας συζητήθηκαν τα σενάρια και το κλίμα που δημιουργείται και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης έβαλε τέλος σε οποιαδήποτε συζήτηση αποκλείοντας οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού νόμου. Κάτι τέτοιο, αναφέρουν πηγές, θα έθετε σε αμφισβήτηση τη δυναμική της ΝΔ να κερδίσει με καθαρή διαφορά τις εκλογές και θα άνοιγε παράθυρο για νέα σενάρια αμφισβήτησης της πολιτικής κυριαρχίας της κυβέρνησης. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι όταν έρθει η ώρα των εκλογών οι πολίτες θα κρίνουν το έργο που έχει γίνει σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, θα αξιολογηθεί θετικά από τους πολίτες και θα δώσουν μια νέα τετραετία στον κ. Μητσοτάκη. Επίσης, μπροστά στο δίλημμα σταθερότητα και ευημερία με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ή αστάθεια και κίνδυνοι από συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, η απάντηση θα είναι το πρώτο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Flash η πρόταση έχει πέσει πρόσφατα στο τραπέζι από υπουργό που έχει έδρα το Μαξίμου αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποδέχτηκες την εισήγηση.
Τι προβλέπει ο νόμος του 2019
Ο νόμος του 2019 προβλέπει ότι χρειάζεται 37% έως 38%, ανάλογα το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, προκειμένου το πρώτο κόμμα να εκλέξει 151 και πάνω βουλευτές και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αν άλλαζε ο εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής, μια αύξηση του μπόνους θα μπορούσε να κατεβάσει αυτόν τον πήχη στο 36% ή και χαμηλότερα, οδηγώντας πιο εύκολα στον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης.
Κυβερνητικές πηγές πάντως διαμηνύουν ότι οι δεύτερες εκλογές, μετά την απλή αναλογική, θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο (ενισχυμένη αναλογική) που ψήφισε η Βουλή το 2019 και «η ΝΔ θα κερδίσει, σχηματίζοντας αυτοδύναμη κυβέρνηση». «Η κυβέρνηση είναι επικεντρωμένη στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και η ενίσχυση των εισοδημάτων τους και όχι σε παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ
«Η συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου αποτελεί παραδοχή κατάρρευσης της κυβέρνησης της ΝΔ. Είναι θεσμικά αδιανόητο η ίδια κυβέρνηση να προβαίνει σε 2η φορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, και είναι βαθιά προσβλητικό για τη δημοκρατία τα σενάρια για το όριο αυτοδυναμίας στο 34%. θα πρέπει να περάσουν όμως από τη μάχη των πρώτων εκλογών με απλή αναλογική. Η εκτίμησή μας είναι ότι στις επόμενες εκλογές υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια πολιτική ανατροπή» υπογράμμισε σχετικά με τα δημοσιεύματα περί αλλαγής του εκλογικού νόμου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Ελλάδα 94,3 FM.