Εκλογές στην Τουρκία: «Ερντογάν, πολύ σκληρός για να πεθάνει» - Πώς βλέπει ο δυτικός Τύπος το αποτέλεσμα
Εκλογές στην Τουρκία: Πολύ σκληρός για να πεθάνει θα ήταν ένας καλός τίτλος για τον Ερντογάν μετά από τη βραδιά θρίλερ στην Τουρκία. Ο Ταγίπ Ερντογάν διέψευσε σχεδόν όλους τους δημοσκόπους που έδιναν προβάδισμα στον Κιλιτσντάρογλου. Η μεγάλη έκπληξη όμως της βραδιάς ήταν ο Σινάν Ογάν, ο οποίος όσο και να προχωρούσε η καταμέτρηση έμενε σταθερά στο 5,3%. Βέβαια τις τελευταίες μέρες φαινόταν ότι ανεβάζει σταθερά ποσοστά πάνω από το 4% και αυτό επιβεβαιώθηκε.
Παράλληλα η κάλπη έδειξε την επιτυχία του Ερντογάν να πείσει τους σεισμόπληκτους ότι είναι ο μόνος που μπορεί να αποκαταστήσει τις ζημιές γρηγορότερα από τους υπόλοιπους. Τα ποσοστά που πέτυχε στο Γκαζιαντέπ, το Αντιγιαμάν, αλλά ακόμα και στο Χατάι είναι εντυπωσιακά.
Εθνικιστής ένας στους τέσσερις Τούρκους
Τελικά αποδείχθηκε σωστή η η πιο απαισιόδοξη από τις δύο προβολές, που είχε κάνει το επιτελείο του Ταγίπ Ερντογάν για την εξέλιξη της καταμέτρησης. Φαίνεται πως θα μείνει ελάχιστα λίγο κάτω από το 50% αν και τη στιγμή αυτή έχει ανοδικές τάσεις, καθώς καταμετρούνται οι τελευταίες κάλπες του εξωτερικού. Το άλλο ξεκάθαρο μήνυμα της κάλπης είναι πως πλέον ένας στους τέσσερις Τούρκους είναι εθνικιστής το άθροισμα των εθνικιστικών κομμάτων ξεπερνάει το 25% με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Μάλιστα αναλυτές σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται μελλοντικά ο Σινάν Ογάν να είναι αυτός που θα ηγηθεί ενός πόλου που θα συσπειρώσει όλους τους εθνικιστές.
Όλα δείχνουν ότι αύριο το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο θα ανακοινώσει πώς θα πάμε για δεύτερο γύρο, εκτός αν έχουμε κάποια έκπληξη από τις μικροενστάσεις που θα οδηγήσουν τον Ερντογάν να βγει νικητής ξεπερνώντας έστω και ελάχιστα το 50%. Ο Σινάνογλου που ήταν ο πρώτος ηγέτης που μίλησε χθες δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να στηρίξει, λόγω αρχών του κόμματος, με κανέναν που συνεργάζεται με τους Κούρδους. Ο Σινάνογλου λοιπόν τι θα πράξει; Θα αρχίσει ένα παζάρι για να πάρει κάποια θέση ή, όπως, είπε δεν σκοπεύει να κάνει κάτι τέτοιο; Από την άλλη αν αφήσει ελεύθερους τους ψηφοφόρους του είναι ξεκάθαρο πως θα στραφούν περισσότερο προς τον συνασπισμό του Ταγίπ Ερντογάν.
Προβληματισμός στο Παρίσι
Εκτενώς ασχολείται με τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών ο σημερινός γαλλικός Τύπος, με την εφημερίδα Le Monde να επισημαίνει στο κύριο άρθρο της πως ο άνθρωπος που κυβέρνησε την Τουρκία τις δύο τελευταίες δεκαετίες δεν φαίνεται να είναι πλέον ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης.
Η εφημερίδα επισημαίνει τους κινδύνους να εισέλθει η Τουρκία σε μία περίοδο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, λαμβανομένης υπόψη της μικρής διαφοράς με την οποία προηγείται ο Ερντογάν, αλλά και της συνεχιζόμενης υποτίμησης της τουρκικής λίρας. Επισημαίνει ακόμη ότι, παρά τα οικονομικά προβλήματα και τις τραγικές συνέπειες του τελευταίου σεισμού στην Τουρκία, η παράταξη Ερντογάν έδειξε εντυπωσιακή ανθεκτικότητα στις κάλπες, ενώ για τον Κιλιτσντάρογλου τονίζει πως το γεγονός πως είναι Κούρδος Αλεβίτης ίσως οδήγησε πολλούς Τούρκους συντηρητικούς Σουνίτες στο να τον καταψηφίσουν.
Η Le Monde υπογραμμίζει ότι μείζονα ρόλο θα διαδραματίσει από δω και στο εξής η θέση που θα λάβει ο Σινάν Ογάν, ο οποίος, υποστηρίζοντας πως στόχος του είναι να απελάσει τους 3,6 εκατομμύρια Σύριους που βρίσκονται στην Τουρκία, ανέβασε το ποσοστό του στο 5,3% του εκλογικού σώματος.
«Δεν πρόκειται ακριβώς για νίκη, αλλά σίγουρα δεν είναι ήττα για τον Ερντογάν», σημειώνει από την πλευρά της η γαλλική εφημερίδα Figaro αναφερόμενη στα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία και επισημαίνοντας την δήλωση του τούρκου προέδρου ότι "θα μπορούσε να υπηρετήσει τη χώρα του για ακόμα πέντε χρόνια". Την ίδια αυτοπεποίθηση επέδειξε και ο αντίπαλός του ο οποίος υποσχέθηκε στο στρατόπεδό του ότι "θα κερδίσει οπωσδήποτε στον δεύτερο γύρο" αναφέρει επίσης η γαλλική εφημερίδα.
Από την πλευρά της η γαλλική εφημερίδα Libération, υπογραμμίζει πως μετά το τέλος μιας ψηφοφορίας με μαζική συμμετοχή που διεξήχθη "χωρίς αξιοσημείωτα επεισόδια", οι πρώτες καταμετρήσεις δίνουν πλεονέκτημα στον απερχόμενο πρόεδρο, ο οποίος "φαίνεται σε κάθε περίπτωση έτοιμος να σεβαστεί το αποτέλεσμα της κάλπης". Η εφημερίδα επισημαίνει ωστόσο, μεταξύ άλλων, την καχυποψία της αντιπολίτευσης για τον τρόπο καταμέτρησης των ψήφων, σημειώνοντας πως ο Κιλιτσντάρογλου κάλεσε "τους ήρωες της δημοκρατίας" να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και μετά το κλείσιμο της κάλπης.
Tις επιτυχίες και τα λάθη που έκανε ο απερχόμενος πρόεδρος Ερντογάν κατά την διάρκεια των δύο δεκαετιών του στην εξουσία υπενθυμίζει τέλος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Le Monde ο Τούρκος συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ, Ορχάν Παμούκ, ο οποίος σημειώνει πως τα τελευταία είκοσι χρόνια υπήρξε στην Τουρκία τεράστια οικονομική ανάπτυξη, ότι υπήρξαν αλλαγές οι οποίες δεν ήταν ομοιογενείς, αλλά και ότι τα τελευταία δέκα χρόνια όλα αντιστραφήκαν και τελικά οι οποίες αλλαγές ακυρώθηκαν.
Ο Ορχάν Παμούκ χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το πραξικόπημα του 2016, αλλά και την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2017, τονίζοντας ότι και τα δύο συνέβαλαν στην παντοδυναμία του Ερντογάν, ο οποίος, «κλειδώνοντας την ελευθερία του λόγου και βάζοντας χιλιάδες στη φυλακή, μετέτρεψε τον εαυτό του σε έναν μοναχικό, παντοδύναμο ηγέτη». Υποστηρίζει τέλος ότι αυτό που κρατά εν μέρει τον Ερντογάν στην εξουσία είναι η Ευρώπη.
«Από τη μια πλευρά, ο Ερντογάν επικρίνεται από τους Ευρωπαίους ηγέτες για τους περιορισμούς που επιβάλλει στην ελευθερία της έκφρασης, για τη φυλάκιση συγγραφέων κλπ., από την άλλη πλευρά, μεγάλες δυτικές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, είναι κρυφά ευχαριστημένες μαζί του, επειδή κρατά μακριά τους μετανάστες», σημειώνει, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει αφήσει να εννοηθεί πως στόχος του είναι να διώξει όλους τους Σύρους πρόσφυγες.
Βρετανία: «Ερντογάν, ο μεγάλος 'survivor'»
Οι Financial Times αναφέρουν πως αντί να βάλει τέλος στη διακυβέρνηση Ερντογάν η χθεσινή εκλογική διαδικασία έχει προκαλέσει περισυλλογή στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης.
Αν και ο Ερντογάν δεν κατάφερε νίκη από τον πρώτο γύρο, το αποτέλεσμα αφήνει τον Κιλιτσντάρογλου «με ένα από τα χειρότερα σενάρια» ενόψει του δεύτερου γύρου, σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα.
«Η επίδοση που διέψευσε τις δημοσκοπήσεις υπογράμμισε την ανθεκτική έλξη που ασκεί ο Ερντογάν και την απήχηση της πολιτικής του προσφοράς σε μια βάση συντηρητικών, θρησκόληπτων ψηφοφόρων με δυνατή εθνικιστική ροπή» προσθέτουν οι FT.
Σχολιάζεται δε πως ίσως η εκλογική κόπωση να αποτελέσει πρόβλημα για την αντιπολίτευση στο δεύτερο γύρο, με κάποιους ψηφοφόρους να χάνουν το κίνητρό τους βλέποντας τη χειρότερη από την αναμενόμενη επίδοση του πρώτου γύρου.
Το BBC συμφωνεί πως ο Ερντογάν αψήφησε πολλές δημοσκοπήσεις, ενώ παράλληλα οδεύει προς αυτοδυναμία και στην τουρκική εθνοσυνέλευση, με εκτίμηση για 316 από τις 600 έδρες.
Σημειώνεται πως οι οπαδοί του Ερντογάν χλευάζουν την αντιπολίτευση για τη βεβαιότητα ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα ήταν ο 13ος πρόεδρος της χώρας και μετά για τη σταδιακή μείωση των προσδοκιών καθώς η εκλογική νύχτα προχωρούσε.
«Αυτό που επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα είναι η έκταση στην οποία η τουρκική κοινωνία έχει πολωθεί, 100 χρόνια μετά από την ίδρυση της σύγχρονης τουρκικής δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ», σχολιάζει το BBC.
Και το Sky News στέκεται στη διαφαινόμενη νίκη του AKP στην εθνοσυνέλευση, μαζί με το καλύτερο του αναμενόμενου ποσοστού του Ερντογάν στις προεδρικές.
«Η δυναμική μετράει πολύ και φαίνεται πως ο Ερντογάν, ο μεγάλος 'survivor', τη βρήκε την κρίσιμη στιγμή. Το Σάββατο τα γραφεία στοιχημάτων είχαν τον Κιλιτσντάρογλου ως το ζεστό φαβορί για να γίνει πρόεδρος. Τώρα έχουν τον Ερντογάν», σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο.
Οι Times, τέλος, κάνουν λόγο για μια «σπάνια ήττα» του Ερντογάν, παρά την πρωτιά, καθώς είναι η πρώτη φορά που δεν εξασφαλίζει την προεδρία με τον πρώτο γύρο.