Μεγάλη ανατροπή από τα exit polls στην Ολλανδία για νίκη του ακροδεξιού Βίλντερς
Σαφές προβάδισμα στον αρχηγό του ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) Γκέερτ Βίλντερς έδωσαν τα πρώτα exit polls για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα το βράδυ της Τετάρτης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα exit polls, το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) Βίλντερς έρχεται πρώτο με 35 έδρες (σε σύνολο 150). Η αριστερή Συμμαχία Πρασίνων – Εργατικών (GroenLinks–PvdA), υπό την ηγεσία του πρώην επιτρόπου της ΕΕ Φρανς Τίμερμανς, ακολουθεί με 26 έδρες.
Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του Ρούτε, στην ηγεσία του οποίου βρίσκεται η Ντιλάν Γεσιλγκιόζ, έρχεται τρίτο με 23 έδρες, ενώ το νεοσύστατο Νέο Κοινωνικό Κεφάλαιο (NSC) του Πίτερ Ομτσιχτ συγκεντρώνει 20 έδρες.
«Οι Ολλανδοί ψηφοφόροι μίλησαν και είπαν ότι δεν πάει άλλο. Θα περιορίσουμε το τσουνάμι των αιτήσεων ασύλου και τη μετανάστευση. Θα παραδώσουμε τη χώρα πίσω στους Ολλανδούς», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο 60χρονος Γκερτ Βίλντερς στις πανηγυρικές δηλώσεις του μετά από την ανακοίνωση των exit polls.
Εάν επιβεβαιωθεί από τα τελικά αποτελέσματα, η νίκη του Βίλντερς σηματοδοτεί μια ξαφνική στροφή προς τα δεξιά, η οποία θα προκαλέσει ανησυχία στις Βρυξέλλες: Tο PVV έχει υποσχεθεί συγκεκριμένα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη της Ολλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Μπορεί να μην είναι αυτό που αναζητούν άλλα κόμματα στην Ευρώπη ή σε άλλες χώρες, αλλά αυτό είναι η δημοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο 60χρονος πολιτικός αμέσως μόλις ψήφισε.
Το μήνυμά του κατά της μετανάστευσης, το οποίο περιλαμβάνει το κλείσιμο των συνόρων και η απέλαση των παράνομων μεταναστών, δείχνει να βρήκε απήχηση στους Ολλανδούς ψηφοφόρους.
Παρότι ο Βίλντερς φαίνεται ότι θριάμβευσε στις δημοσκοπήσεις, δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό. Οι ηγέτες των τριών άλλων μεγάλων κομμάτων διαβεβαίωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν σε έναν συνασπισμό υπό το PVV.
Η Κέιτ Πάρκερ, της εταιρίας Economist Intelligence Unit, δήλωσε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα «συνταγματικό αδιέξοδο» στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.