Εκλογές στην Γερμανία: Η ώρα των αποφάσεων έφτασε - Γιατί θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες
Ώρα μηδέν για τις εκλογές στη Γερμανία, με τους πολίτες να προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους.
Στη Γερμανία στρέφονται σήμερα Κυριακή 23 Φεβρουαρίου τα βλέμματα όλων. Η αντίστροφη μέτρηση για μια από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις στην ιστορία της χώρας έχει πλέον ξεκινήσει. Στις 09:00 (ώρα Ελλάδας) ανοίγουν οι κάλπες, με 29 κόμματα να διεκδικούν την ψήφο 59,2 εκατ. πολιτών.
Η οικονομία, η μετανάστευση, η ενεργειακή ακρίβεια και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία αποτελούν μεγάλα «αγκάθια» για τους Γερμανούς, ιδιαίτερα την ώρα που η βιομηχανία της χώρας ανησυχεί και για ενδεχόμενους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ.
Προβληματισμό δημιουργεί στην Ευρώπη, παράλληλα, το γεγονός ότι το AfD φαίνεται ότι θα κατακτήσει τη δεύτερη θέση, συγκεντρώνοντας 21%, αμέσως μετά τους Χριστιανοδημοκράτες, που φαίνεται ότι θα κόψουν πρώτοι το… νήμα με 28% -ποσοστό χαμηλότερο από το «ασφαλές» 30%. Ακολουθεί το Σοσιαλδημοκρατικού Κόμμα του Όλαφ Σολτς με 16%, οι Πράσινοι με 14% και η Αριστερά με 8%.
Εκτός Μπούντεσταγκ φαίνεται ότι θα μείνει τελικά η Σάρα Βάγκενκνεχτ και το κόμμα της «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ», που δεν συγκεντρώνει το απαιτούμενο 5%.
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8:00πμ τοπική ώρα και θα κλείσουν στις 18:00 (ώρες Ελλάδος 9:00 και 19:00).
Γιατί οι φετινές εκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες
Οι σημερινές κάλπες στήνονται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη Γερμανία και την Ευρώπη.
Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γερμανία – σε Μάνχαϊμ, Σόλινγκεν, Μαγδεμβούργο και Ασάφενμπουργκ- πιέζουν τα παραδοσιακά κόμματα να αλλάξουν ρότα αναφορικά με το μεταναστευτικό και να ανασχεδιάσουν τη διαδικασία ασύλου.
Οι επιθέσεις αυτές έχουν ενισχύσει το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που φαίνεται ότι θα αναδειχτεί δεύτερο κόμμα και διπλασιάσει τις θέσεις του στην Μπούντεσταγκ.
Ένα από τα «καυτά» ζητήματα της φετινής κάλπης είναι και η γερμανική οικονομία, που βρίσκεται σε ύφεση για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να αντιστρέψει αυτή την εικόνα και να δώσει νέα «πνοή» στη γερμανική βιομηχανία, που «γονατίζει» από το ενεργειακό κόστος και τον σκληρό κινεζικό ανταγωνισμό.
Politico: Η πρόβλεψη για το νικητήριο κόμμα
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, οι Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς θα υποστούν συντριπτική ήττα και ενδεχομένως λάβουν ποσοστό κοντά στο 18%, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοσή τους.
Η ακροδεξιά όμως, θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος και υπολογίζεται να λάβει 20%, με το AfD να γίνεται δεύτερο κόμμα σε αυτή την περίπτωση.
Πρώτοι αναμένεται όμως να είναι οι Χριστιανοδημοκράτες που επανακάπτουν θριαμβευτικά, παρότι τελευταία φορά είδαν τα ποσοστά τους να καταποντίζονται.
Εντούτοις, δεν είναι σίγουρο με ποιους θα συνεργατούν. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν ποσοστό περίπου 30% στους Χριστιανοδημοκράτες. Αν λάβουν τόσο ή και μεγαλύτερο, θα μπορούσαν να συμμαχήσουν μόνο με τους Σοσιαλδημοκράτες που θα είναι τρίτοι. Αν πάρουν όμως έστω και λίγο λιγότερο (π.χ. 29,5%) τότε θα χρειαζόταν να συνάψουν συμμαχία και με ένα τρίτο κόμμα.
Ιδανικοί εταίροι θα ήταν οι Φιλελεύθεροι, αλλά χρειάζεται 5% για να εισέλθουν στη Βουλή και είναι αμφίβολο αν θα πετύχουν αυτή την επίδοση.
Έπειτα, τελευταία εναλλακτική θα ήταν οι Πράσινοι, αλλά πολλοί στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα διαφωνούν έντονα με την προοπτική μιας τέτοιας συμμαχίας.
Οι εκλογές σε αριθμούς - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Δημοσκοπήσεις: Η τελευταία δημοσκόπηση, του ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, δίνει στην Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) 29,5%, στην Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 21%, στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 15%, στους Πράσινους 12,5%, στην Αριστερά 7,5%, στην Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) 5% και στους Φιλελεύθερους (FDP) 4,5%.
Εκλογείς: 59,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες, κατά 1,2 εκατ. λιγότεροι απ’ ό,τι το 2021. Από το σύνολο αυτό, τα 30,6 εκατ. είναι γυναίκες. Οι νέοι ψηφοφόροι είναι 1,2 εκατ..
Έδρες: Η 21η Bundestag θα αριθμεί ως και 630 βουλευτές, σύμφωνα με τις επιταγές του νέου εκλογικού νόμου. Μέχρι τώρα δεν προβλεπόταν ανώτατο όριο αριθμού εδρών, με αποτέλεσμα η απερχόμενη βουλή να αριθμεί 733 μέλη.
Κόμματα: Την ψήφο των πολιτών διεκδικούν σήμερα 29 πολιτικά κόμματα, πολύ λιγότερα από τα 47 των εκλογών του 2021. Μόλις 10 από τα 29 πάντως εκπροσωπούνται με ψηφοδέλτια και στα 16 κρατίδια.
Υποψήφιοι: Για μια θέση στην επόμενη βουλή δίνουν μάχη 4.506 υποψήφιοι — αναπόφευκτα λιγότεροι από τους 6.211 του 2021. Οι γυναίκες υποψήφιες είναι 1.422, το 32% του συνόλου, όχι μακριά από το 33% των προηγούμενων εκλογών, που αποτελούσε ρεκόρ.
Υποψήφιοι καγκελάριοι: Μέχρι πρότινος, χρίσμα «υποψηφίου καγκελάριου» έδιναν τα κόμματα τα οποία εκ των πραγμάτων είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσουν τις εκλογές. Φέτος όμως, για πρώτη φορά, το ταμπελάκι αυτό φορούν πέντε: Ο Όλαφ Σολτς (SPD), ο Φρίντριχ Μερτς (CDU/CSU), η Αλίς Βάιντελ (AfD), o Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) και η Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW). Ο Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) παρέμεινε «κορυφαίος υποψήφιος», ενώ η Χάιντι Ράιχινεκ με τον Γιαν φαν Άκεν είναι το «κορυφαίο δίδυμο» της Αριστεράς.