Εκλογές στη Γερμανία: Αντίστροφη μέτρηση για τον Άρμιν Λάσετ
Εκλογές στη Γερμανία: Η απογοήτευση και αγανάκτηση στα χριστιανικά κόμματα, το CDU και το βαυαρικό CSU, είναι μεγάλη. Οι συνέπειες του εκλογικού τους αποτελέσματος στις εθνικές εκλογές την Κυριακή συνεπάγονται με τη μείωση της εκλογικής δύναμης κατά σχεδόν εννέα μονάδες στο 24,1% - το χαμηλότερο ποσοστό σε εθνικές εκλογές στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, την ανάδειξη των Σοσιαλδημοκρατών σε πρώτο κόμμα, τη συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας κατά 1/5, τον ορατό κίνδυνο οι Χριστιανοδημοκράτες να είναι στα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας μόνιμα τρίτο κόμμα.
Μίχαελ Κρέτσμερ
«Σεισμική δόνηση» χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Σαξονίας, Μίχαελ Κρέτσμερ, σε δηλώσεις του πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών τη Δευτέρα στο Βερολίνο. Παράλληλα έκανε λόγο για «εσφαλμένες αποφάσεις» - «και σε ό,τι αφορά τις επιλογές προσώπων». Παρ΄ότι δεν έγινε πιο σαφής, ήταν ξεκάθαρο ότι στο στόχαστρο της κριτικής του βρίσκεται ο υποψήφιος καγκελάριος των χριστιανικών κομμάτων, Άρμιν Λάσετ. Παρόμοιες επισημάνσεις έχουν κάνει και άλλα ηγετικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών.
Ενδεικτικές για ο κλίμα που επικρατεί στους Χριστιανοδημοκράτες είναι οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Γενς Σπαν και αντιπρόεδρου του CDU, ο οποίος θεωρείται στενός εσωκομματικός σύμμαχος του κ. Λάσετ. Ενώ κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να εξεταστούν οι αιτίες που οδήγησαν σε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Σπαν ζήτησε στο Spiegel Online την αλλαγή φρουράς: τα ηνία του κόμματος θα πρέπει να τα αναλάβει η γενιά των σαραντάρηδων. Με λιγότερο διπλωματικό τρόπο στελέχη της δεύτερης γραμμής του CDU απαιτούν την άμεση παραίτηση του Άρμιν Λάσετ από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος.
Εκλογές στη Γερμανία: Ή θα γίνει καγκελάριος ή παραιτείται
Το πολιτικό μέλλον του Άρμιν Λάσετ κρέμεται από μια κλωστή. Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή αποτράπηκε η καρατόμησή του στη συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματος τη Δευτέρα. Ο μόνος λόγος για τον οποίο επιβίωσε είναι η πρότασή του για σχηματισμό κυβέρνησης με τους Πράσινους και τους Φιλελευθέρους. Τα δύο αυτά κόμματα δεν έχουν δεσμευτεί μέχρι στιγμής αν θα διαπραγματευτούν με τους Σοσιαλδημοκράτες ή με το CDU και το CSU. Η προοπτική να κυβερνήσουν επέβαλε μια προσωρινή ανακωχή στα χριστιανικά κόμματα. Μόνο αν εμφανιστούν ενωμένα, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση, επεσήμανε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), Μάρκους Ζέντερ. Παράλληλα κατέστησε σαφές, ότι CDU/CSU καταθέτουν μια «πρόταση», αλλά δεν είναι αυτά που θα αναλάβουν την πρωτοβουλία για διερευνητικές συνομιλίες με τα άλλα κόμματα. Αυτός είναι ο ρόλος του νικητή των εκλογών, δηλαδή του SPD. Αποδέκτης της επισήμανσης ήταν ο Ά. Λάσετ. Παραπέμποντας στη σχετικά μικρή διαφορά του ποσοστού των χριστιανικών κομμάτων από αυτό των Σοσιαλδημοκρατών, είχε υποστηρίξει ότι δικαιούται ο ίδιος να αναλάβει πρωτοβουλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης υπό την ηγεσία του.
Τίλμαν Κούμπαν
Την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο Άρμιν Λάσετ, περιέγραψε με ωμό τρόπο τη Δευτέρα το βράδυ στη γερμανική τηλεόραση (ARD) ο επικεφαλής της κομματικής νεολαίας των χριστιανικών κομμάτων, Τίλμαν Κούμπαν: «αν γίνει καγκελάριος θα παραμείνει πρόεδρος, αν πάμε στην αντιπολίτευση θα παραιτηθεί.» Δεδομένου ότι ο κ. Λάσετ έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να παραμείνει άλλο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, η ανάδειξή του σε καγκελάριο είναι μονόδρομος για την πολιτική του επιβίωση. Διαφορετικά θα έχει την ίδια τύχη με τον υποψήφιο καγκελάριο των Σοσιαλδημοκρατών και πρώην πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, το 2017. Μετά από μια ιστορική ήττα του SPD ο κ. Σουλτς αναγκάστηκε να παραιτηθεί από πρόεδρος του κόμματος για να παραμείνει απλός βουλευτής ως το τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας την περασμένη Κυριακή.
Πηγή: DW