Εκλογές στη Γαλλία: Σε πολιτική στενωπό ο Μακρόν - Αναζητά τρόπο να σώσει την κυβερνητική πλειοψηφία για να διαχειριστεί την πολιτική αστάθεια
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να αντιμετωπίσει ένα δυνητικά ταραχώδες αδιέξοδο πέντε ετών, αφού η κεντρώα συμμαχία του δεν είχε την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο του κοινοβουλίου την Κυριακή, λίγες εβδομάδες μετά την επανεκλογή του στα Ηλύσια.
Οι ψηφοφόροι βγήκαν μαζικά υπέρ της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης και του αριστερού συνασπισμού NUPES, στερώντας από τον Μακρόν την κυβερνητική πλειοψηφία.
Όπως έγινε γνωστό η κεντρώα-φιλελεύθερη παράταξη Ensemble («Μαζί») του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε 245 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο σώμα, σύμφωνα με τα τελικά επίσημα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών, όπως αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών.
Η συμμαχία NUPES υπό τον επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν εξασφάλισε 131 έδρες και είναι πλέον αξιωματική αντιπολίτευση, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα καταλάβει 89 έδρες, σχεδόν δεκαπενταπλάσιες απ’ ό,τι στην απερχόμενη κάτω Βουλή, ενώ η παραδοσιακή δεξιά –οι Ρεπουμπλικάνοι– κέρδισαν 61.
Η αποχή έφθασε το 53,77%.
Η ψηφοφορία στον δεύτερο γύρο καθορίζει τη σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης, της κάτω βουλής του κοινοβουλίου. Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας την περασμένη Κυριακή, ο συνασπισμός κομμάτων του Μακρόν ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος με τη συμμαχία NUPES, πυροδοτώντας την ανησυχία ορισμένων στο στρατόπεδο του Μακρόν ότι η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου μειώθηκε απότομα.
Την Κυριακή, οι υποστηρικτές του Μακρόν έμειναν αναστατωμένοι αφού πολλά κομματικά όπλα, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ρίτσαρντ Φεράν και ο Κριστόφ Καστανέρ, το μαστίγιο του κόμματος του Μακρόν στην απερχόμενη αίθουσα, έχασαν τις έδρες τους. Η υπουργός Υγείας Brigitte Bourguignon και η υπουργός Περιβάλλοντος Amélie de Montchalin έχασαν επίσης τις θέσεις τους — κάτι που πιθανότατα θα αναγκάσει να παραιτηθούν, όπως συνέβαινε από την εποχή του Sarkozy.
Η νεοδιορισθείσα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν, η οποία κέρδισε την έδρα της στη Νορμανδία με ισχνή πλειοψηφία, είπε ότι το Ensemble θα εργαστεί για να διευρύνει την υποστήριξή του στο κοινοβούλιο και να δημιουργήσει μια «πλειοψηφία δράσης».
«Αυτή η άνευ προηγουμένου κατάσταση αποτελεί κίνδυνο για τη χώρα μας, με τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», είπε, αναγνωρίζοντας τον κατακερματισμό της ψήφου και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. «Αλλά αυτή την ψήφο, πρέπει να τη σεβαστούμε. Ως [η μεγαλύτερη ομάδα] στο κοινοβούλιο, έχουμε ιδιαίτερη ευθύνη».
Σε χαρακτηριστικά μαχητικά σχόλια προς τους υποστηρικτές του, ο Μελανσόν, ο αριστερός συνασπισμός του οποίου δημιουργήθηκε πριν από λιγότερο από δύο μήνες, είπε ότι τα αποτελέσματα ήταν σημάδι «καταστροφής του προεδρικού κόμματος».
«Πετύχαμε τον πολιτικό μας στόχο… να ανατρέψουμε [τον πρόεδρο] που στρίβει τόσο αλαζονικά το χέρι της χώρας, που έχει εκλεγεί για ποιος ξέρει τι», είπε.
Τον Απρίλιο, ο Μακρόν κέρδισε μια δεύτερη θητεία με 59 τοις εκατό των ψήφων, έναντι 41 τοις εκατό της Λεπέν. Ο Μελανσόν, ο οποίος τερμάτισε τρίτος, κατηγόρησε τον Μακρόν ότι είχε εκλεγεί από προεπιλογή και υποσχέθηκε να τον αμφισβητήσει στις βουλευτικές εκλογές.
Από την κυρίαρχη δύναμη στη σχετική πλειοψηφία
Σε μια κατάσταση που δεν έχει συμβεί από τη δεκαετία του 1980, ένας εν ενεργεία Γάλλος πρόεδρος θα έχει σχετική πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι με τις πιθανές 238 έδρες του, θα έχει τη μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο — αλλά είναι πολύ κάτω από το όριο των 289 εδρών που απαιτούνται για μια κυβερνητική πλειοψηφία.
Εάν επιβεβαιωθούν, τα αποτελέσματα ουσιαστικά σημαίνουν ότι το κοινοβούλιο θα παραλύσει και ο Μακρόν θα δυσκολευτεί να περάσει οποιαδήποτε νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων των αμφιλεγόμενων σχεδίων του για μεταρρύθμιση του δαπανηρού συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας.
Τα αποτελέσματα είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εβδομάδες διαπραγματεύσεων, καθώς ο Μακρόν αναζητά συμμάχους από αντίπαλα κόμματα. Οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι, που κέρδισαν 78 έδρες, είναι δυνητικοί σύμμαχοι και ενδέχεται να αποτελέσουν το κλειδί στη δεύτερη θητεία του Μακρόν.
Την Κυριακή, είχαν ήδη εμφανιστεί διχασμοί στο συντηρητικό στρατόπεδο για το αν θα υπογραφεί μια συμφωνία με τον συνασπισμό Ensemble του Μακρόν. Ο συντηρητικός πρώην υπουργός Ζαν Φρανσουά Κοπέ ζήτησε την Κυριακή για «ένα κυβερνητικό σύμφωνο» μεταξύ των Les Républicains και του συνασπισμού του Μακρόν, για να «νικήσει την άνοδο των άκρων» στη Γαλλία, αλλά ο πρόεδρος Christian Jacob είπε ότι το κόμμα «θα παραμείνει στην αντιπολίτευση».
Με τέτοιες διαιρέσεις, είναι πιο πιθανό η συνεργασία να λειτουργήσει σε ad-hoc βάση, που σημαίνει μακρές διαπραγματεύσεις για τη νομοθεσία και ασταθείς συμφωνίες. Η κυβέρνηση θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει ένα αμφιλεγόμενο εργαλείο που της επιτρέπει να εγκρίνει νομοθεσία με διατάγματα.
Με πληροφορίες από το Politico