Εκλογές στη Γαλλία: Άνοιξαν οι κάλπες του Β' γύρου [vids]
Οι ψηφοφόροι στη Γαλλία επιστρέφουν στις κάλπες για τέταρτη φορά μέσα σε δύο μήνες, καθώς σήμερα ολοκληρώνονται οι βουλευτικές εκλογές, μετά τις προεδρικές του Απριλίου.
Περίπου 48,5 εκατομμύρια πολίτες πρόκειται να συμμετάσχουν στις εκλογές, με τα αποτελέσματα να αναμένονται μετά το κλείσιμο των καλπών στις 20:00 το βράδυ της Κυριακής (ώρα Παρισιού). Το FRANCE 24 παρουσιάζει τους βασικούς αριθμούς που πρέπει να έχετε κατά νου καθώς η Γαλλία ολοκληρώνει την εκλογική περίοδο του 2022.
Γαλλία: 52,49% αποχή στον πρώτο γύρο
Σε 25.696.476 ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι -το 52,49% του συνόλου- επέλεξαν να μείνουν μακριά στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής. Πρόκειται για ποσοστό αποχής που ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ της Γαλλίας για τον πρώτο γύρο κοινοβουλευτικών εκλογών, που σημειώθηκε το 2017. Μεταξύ των υπόλοιπων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο η Κροατία, η Λιθουανία, η Πολωνία και η Ρουμανία έχουν βυθιστεί σε τόσο χαμηλά επίπεδα συμμετοχής σε βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με στοιχεία από το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία και την Εκλογική Βοήθεια με έδρα τη Στοκχόλμη.
Το πώς θα εξελιχθεί η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο θα είναι καθοριστικός παράγοντας για τα τελικά αποτελέσματα της Κυριακής. Είναι σημαντικό ότι η αποχή δεν επηρεάζει τις ψήφους που δίνονται σε κάθε κόμμα με τον ίδιο τρόπο. Τα δημογραφικά στοιχεία της προσέλευσης των ψηφοφόρων τείνουν να λειτουργούν υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν και του κόμματός του («Μαζί!»), ενώ οι κύριοι ανταγωνιστές του -ο παναριστερός συνασπισμός NUPES του Ζαν-Λυκ Μελανσόν και το ακροδεξιό κόμμα «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν- είναι γενικά πιο ευάλωτοι στις ανησυχίες για την προσέλευση καθώς η υποστήριξη της νεότερης και εργατικής τάξης τείνει να προσέρχεται σε μικρότερες αναλογίες στην κάλπη.
Η προσέλκυση όσων απείχαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στα εκλογικά κέντρα αυτό το Σαββατοκύριακο είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το NUPES, τη συμμαχία που αποτελείται από την ακροαριστερή La France Insoumise του Μελανσόν, το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους Πράσινους. Με τους αριστερούς να έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε αυτόν τον ευρύ συνασπισμό ήδη πριν από τον πρώτο γύρο, είναι πολύ λίγη υποστήριξη που απομένει από τους ψηφοφόρους που δεν υποστήριξαν ήδη το NUPES. Η καλύτερη πιθανότητα για μεγαλύτερα νούμερα είναι να αποσπάσει υποστήριξη από το κοινό που λέει «Οποιοσδήποτε εκτός του Μακρόν» και αυτούς που απείχαν στον πρώτο γύρο.
Γαλλία: 289 έδρες για απόλυτη πλειοψηφία
Ο αριθμός που κυριαρχεί σε αυτές τις εκλογές είναι το 289, δηλαδή ο αριθμός των εδρών που απαιτούνται για να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση των 577. Για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια, η επίτευξη αυτού του αριθμού θα είναι μια πραγματική πρόκληση για την πλευρά του Γάλλου προέδρου.
Το κόμμα του Μακρόν La République en Marche (Δημοκρατία σε κίνηση) κέρδισε 306 έδρες το 2017, με τον κεντρώο σύμμαχό του Modem να συμπληρώνει με 42 περισσότερες έδρες. Αλλά αυτές οι μέρες κυριαρχίας έχουν περάσει πλέον ανεπιστρεπτί.
Αφού έχασε για λίγο μια θέση στον τελικό των προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο, ο αριστερός Μελανσόν πέρασε δύο μήνες ασκώντας πίεση στους ψηφοφόρους για να δώσουν στον συνασπισμό του NUPES την πλειοψηφία και, τουλάχιστον έμμεσα, να του δώσουν τη θέση του πρωθυπουργού. Ενώ η επίτευξη 289 εδρών είναι δύσκολη για την αριστερά (η δημοσκόπηση Ipsos-Sopra Steria κάνει λόγο για 150-190 για το NUPES), μια απόλυτη ή μια σχετική πλειοψηφία για το κόμμα του Μακρόν μπορεί να αποδειχθεί το μεγαλύτερο ερωτηματικό της βραδιάς. Η Ipsos προβλέπει ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα για την κεντροδεξιά θα είναι μεταξύ 255 και 295 θέσεων.
Μια απόλυτη νομοθετική πλειοψηφία, όπως αυτή που απολάμβανε ο Μακρόν κατά την πρώτη του προεδρική θητεία, θα του επέτρεπε να προωθήσει την πολιτική του ατζέντα ουσιαστικά ανεμπόδιστα. Μια σχετική πλειοψηφία ή ένα διχασμένο κοινοβούλιο -κάτι ασυνήθιστο στη Γαλλία και ανεδαφικό από το 1991- θα περιέπλεκε τα πράγματα για τον Μακρόν, απαιτώντας να προσεγγίσει άλλα κόμματα για συνασπισμό, όπως για παράδειγμα τους συντηρητικούς ή να διαπραγματευτεί μία προς μία τις πλειοψηφίες για κάθε νομοσχέδιο. Ενώ η οικοδόμηση κοινοβουλευτικής συναίνεσης έρχεται φυσικά σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, δεν είναι εδραιωμένη στην πολιτική κουλτούρα της Γαλλίας και καθιστά πιο πιθανό το πολιτικό αδιέξοδο, όπως προσπάθησε να υπογραμμίσει το στρατόπεδο της κεντροδεξιάς στην προεκλογική εκστρατεία της προηγούμενης εβδομάδας.