«Βρώμικο» παιχνίδι υποστηρικτών του Τραμπ με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης
Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι ενέργειες των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ. Διαδίδουν φωτογραφίες που δείχνουν τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής περιτριγυρισμένο από μαύρους ψηφοφόρους. Οι εικόνες είναι ψεύτικες, δημιούργημα Τεχνητής Νοημοσύνης και ο σκοπός προφανής: να κερδίσει ο Τραμπ επιπλέον υποστήριξη στις επερχόμενες εκλογές.
Οι φωτογραφίες τεχνητής νοημοσύνης έχουν γίνει πλέον viral και απεικονίζουν τον πρώην πρόεδρο να αγκαλιάζει ή να ποζάρει με χαμογελαστούς μαύρους Αμερικανούς πολίτες, υποδηλώνοντας ότι είναι υποστηρικτές του.
Ο Κλιφ Όλμπραϊτ, συνιδρυτής της ομάδας «Black Voters Matter», χαρακτήρισε τις παραποιημένες εικόνες «στρατηγική αφήγηση» με στόχο τη διαιώνιση ενός συγκεκριμένου ψέματος: ότι ο Τραμπ είναι δημοφιλής μεταξύ των νέων μαύρων ψηφοφόρων, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού BBC.
Μια τέτοια ανάρτηση έγινε από τον Μαρκ Κάγιε, ραδιοφωνικό παραγωγό μιας συντηρητικής εκπομπής από τη Φλόριντα. Έδειχνε τον Τραμπ να αγκαλιάζει μια ομάδα μαύρων γυναικών σε ένα πάρτι, με μια ανάρτηση που υπονοούσε ότι τα ψεύτικα πρόσωπα στη φωτογραφία ήταν πραγματικοί υποστηρικτές του.
Ωστόσο, ο Κάγιε αρνήθηκε ότι διέδωσε την παραποιημένη φωτογραφία στους περισσότερους από ένα εκατομμύριο ακολούθους του στο Facebook. «Δεν είμαι φωτορεπόρτερ. Δεν είμαι εκεί έξω και δεν τραβάω φωτογραφίες από αυτό που πραγματικά συμβαίνει», δήλωσε προσθέτοντας: «Είμαι αφηγητής ιστοριών».
«Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι ακριβές. Δεν λέω, Ε, κοίτα, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν σε εκείνο το πάρτι με όλους αυτούς τους Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους. Κοιτάξτε πόσο πολύ τον αγαπούν!», συμπλήρωσε.
«Αν κάποιος ψηφίζει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εξαιτίας μιας φωτογραφίας που βλέπει σε μια σελίδα στο Facebook, αυτό είναι πρόβλημα με το συγκεκριμένο άτομο, όχι με την ίδια την ανάρτηση».
Η διάσημη πλέον εικόνα τεχνητής νοημοσύνης δείχνει τον Τραμπ να κάθεται σε μια βεράντα και να ποζάρει παρέα με μια ομάδα νεαρών μαύρων ανδρών, με τη λεζάντα να υποστηρίζει ότι ήταν μέρος μιας πραγματικής εκδήλωσης, όπου ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών σταμάτησε την αυτοκινητοπομπή για να συναντήσει τους οπαδούς του.
Ο Όλμπραϊτ ισχυρίστηκε ότι αυτές οι φωτογραφίες που δημιουργούνται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης προωθούνται από συντηρητικές ομάδες προκειμένου να προσπαθήσουν να κερδίσουν τη συμπάθεια και εν τέλει την ψήφο των νεαρών μαύρων ψηφοφόρων. «Εκείνοι θα μπορούσαν να επηρεαστούν πιο εύκολα για να ψηφίσουν τον Τραμπ», ανέφερε.
«Έχουν καταγραφεί προσπάθειες να στοχεύσουν και πάλι στην παραπληροφόρηση των μαύρων κοινοτήτων, ιδίως των νεότερων μαύρων ψηφοφόρων», δήλωσε στο βρετανικό πρακτορείο.
Η τελευταία δημοσκόπηση των New York Times και του Siena College διαπίστωσε ότι ο Μπάιντεν χάνει έδαφος μεταξύ των μαύρων ψηφοφόρων σε έξι βασικές πολιτείες. Το 71% δήλωσε τον Νοέμβριο ότι θα ψηφίσει τον Δημοκρατικό υποψήφιο, μια απότομη και ισχυρή πτώση, συγκριτικά με το 92% του 2020 που ήταν πρόθυμο να τον βοηθήσει να κερδίσει τις Αμερικανικές Εκλογές.
Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι περίπου το 26% των μαύρων ψηφοφόρων πιστεύει ότι οι πολιτικές του Τραμπ τους βοήθησαν στην καθημερινότητά τους, σε αντίθεση με το μόλις 17% που έχει την ίδια άποψη, αλλά για τις πολιτικές του Μπάιντεν.