Εκλογές 2023: Τι ισχύει για τους ετεροδημότες
Εκλογές 2023: Πρώτο βήμα θα είναι η διάλυση της Βουλής και η ανάληψη καθηκόντων από την υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Δείτε αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί μέχρι τις κάλπες.
Οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Τι ισχύει για τους ετεροδημότες
Ως ετεροδημότης λογίζεται ο εκλογέας (ψηφοφόρος) που επιθυμεί να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας στην οποία είναι εγγεγραμμένος.
Αρχικά, οι πολίτες μπορούν να δουν σε ποιον εκλογικό κατάλογο είναι εγγεγραμμένοι ακολουθώντας τη διαδικασία μέσω της πλατφόρμας «Μάθε πού ψηφίζεις».
Οι ετεροδημότες υποβάλλουν ψηφιακά αίτηση και βάσει αυτών των αιτήσεων καταρτίζονται οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι.
Για τις προσεχείς εκλογές της 21ης Μαΐου, ωστόσο, όσοι δυνητικοί ετεροδημότες δεν είχαν ολοκληρώσει έγκαιρα τις διαδικασίες, μέχρι σήμερα δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία, καθώς η σχετική προθεσμία έχει παρέλθει από τις 28 Φεβρουαρίου.
Η αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων γίνεται ανά δύο μήνες. Η πρώτη έγινε τον Φεβρουάριο και η δεύτερη θα γινόταν τέλος Απριλίου. Εφόσον όμως, οι εκλογές θα προκηρυχθούν κοντά στις 24 Απριλίου δεν προλαβαίνει να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση και η τελευταία ημερομηνία θα θεωρηθεί η 28η Φεβρουαρίου.
Επίσης, δεν είναι δυνατή και η ανάκληση της αίτησης, δηλαδή η διαγραφή από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες που είναι ήδη περασμένοι στο σύστημα ως ετεροδημότες -είτε άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα είτε όχι, σε προηγούμενες εκλογές- και δεν ανακάλεσαν την αίτησή τους θα ψηφίσουν και στις εκλογές της 21ης Μαΐου ως ετεροδημότες.
Δείτε πως θα επηρεαστεί η λειτουργία των σχολείων.